Krausz Andrea | 2018.08.14. 21:26
Siófokon rajtolt el a Tour de Hongrie
Egyéni időfutam-versenyen mutatkozott be a 39. Tour de Hongrie mezőnye kedden. A prológot a svájci Patrick Schelling nyerte, ő vehette fel elsőként a sárga trikót, amelyet az összetettben éppen élen álló kerékpáros viselhet a verseny során.

Siófok frekventált helyén, a Petőfi sétányon mutatták be a magyar kerékpáros körverseny 19 csapatát. Idén igen erős a mezőny, négy földrész huszonhét országából érkeztek a sportolók. A prokontinenetális profi csapatok számítanak a papírforma szerint favoritnak, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec együttese például részt vett az idei Giro d’Italián is, ami nem semmi, a lengyel CCC Sprandi Polkowice pedig ilyen kamionokkal érkezett.

Külön csapatban versenyez a román, a szerb és a magyar válogatott és természetesen más klubok is az összetett győzelem reményében állították össze sorukat, mint a feltörekvő magyarok, a Pannon Cycling Team és a Kőbánya Cycling Team. Lovassy Krisztián londoni olimpikonunk az utóbbi csapatot erősíti. A rajt előtt sikerült elcsípni és szóra bírni a versennyel kapcsolatos elvárásairól:

A prológon percenként, egyenként indították a versenyzőket, akik a siófoki hajóállomástól a belvároson keresztül a Petőfi sétányig kijelölt 3,5 kilométeres pályán tettek meg egy őrült gyors kört. A gazdagabb csapatok speciális időfutam kerékpárral vágtak neki, ami különbözik az országúti bicajoktól. A rajt előtt így imádkozott a Polartec-Kometa spanyol-olasz csapat kiváló sprintere, az olasz Matteo Moschetti.

A verseny első részében szép napsütésben volt részünk, itt láthatjátok, hogyan zajlott a verseny:

Aztán megérkezett az előre megjósolt hidegfront és eső, amire mindenki számított. Sajnos azok a versenyzők, akik az esőben indultak közel sem nem tudtak olyan jó eredményt elérni, mint akik a szárazabb időszakban rajtoltak. A szerb válogatott tagjaival a rajt melletti koktélbárba szorultunk, ahol a versenyzők görgőzve melegítettek lazán a vendégek között.

Így esett az eső:

A mintegy két órás verseny végén a siófoki hajóállomás mellett lévő színpadon tartották meg az eredményhirdetést. A legjobb időt a svájci Patrick Schelling érte el, aki a 3,5 kilométeres távot 4 perc 32 másodperc alatt teljesítette. A Vorarlberg Santic versenyzőjéhez képest egy másodpercen belüli időt hozott össze a Team Novo Nordisk francia kerekese, Charles Planet, aki csapattársaihoz hasonlóan cukorbeteg, saját példájával igyekszik felhívni rá a figyelmet, hogy így is teljes életet lehet élni. Harmadik lett az olasz Manuel Belletti, az Androni Giocattoli Sidermec csapatának versenyzője.

A fiatal Patrick Schelling vehette fel a sárga trikót, amit az egyéni versenyben élen álló versenyző viselhet.

A magyarok közül a huszonhárom esztendős Lóki Bence volt a rossz idő legnagyobb nyertese, a száraz pályán futott időeredményét nem tudták felülmúlni a riválisok, így a Kőbánya Cycling Team fiatalja szerezte meg a legjobb hazai kerékpárosnak járó fehér mezt.

Az időjárás alaposan keresztülhúzta a számításokat: azok jártak jobban, akik az elsők között indulhattak útnak, erről beszélt a Like Balatonnak Eisenkrammer Károly, a verseny főszervezője.

És hogy mit nézzünk szerdán?

Természetesen a Tour de Hongrie-t és a Balatont. A helyszínek kiválasztásában fontos szerepet játszott az, hogy Magyarország legszebb tájain vezessen végig a verseny. Nem véletlen tehát, hogy szerdán a Balaton északi partján folytatódik a küzdelem, egészen pontosan itt kezdődik el igazán az országúti megmérettetés: 154 kilométert teker le a Balatonalmádiban rajtoló mezőny, amely Keszthelyen fejezi be a második napot, a rajt 13 óra 40-kor lesz, a várható befutó 17 óra 40-kor. Balatonalmádi először szerepel a patinás viadal programjában, Keszthely viszont már tizedszer lesz fontos állomása a magyar körversenynek, tavaly innen rajtolt a verseny első szakasza.

A Tour de Hongrie történetében harmadszor követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket. Napi egy órás összefoglaló lesz az Eurosport2 csatornáján, az M4Sport pedig élőben közvetít.

További szakaszok:

Augusztus 16. (csütörtök): 2. szakasz, Velence–Székesfehérvár (190 km)

Augusztus 17. (péntek): 3. szakasz, Cegléd–Hajdúszoboszló (206 km)

Augusztus 18. (szombat): 4. szakasz, Karcag–Miskolc (182 km)

Augusztus 19. (vasárnap): 5. szakasz, Kazincbarcika–Kazincbarcika (128 km)

Kép és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva