A balatonlellei Márton cukrászda málnás túrótortája egy igazi nyári sütemény: nem túl édes, hideg, és nemcsak enni, készíteni is könnyű. Kicsit elő lehet készülni hozzá, és a nagy melegben úgy még a sütőt sem kell bekapcsolni. A piskótát meg lehet sütni már előző este vagy kora reggel, amikor nincs túl nagy meleg, de meg is lehet vásárolni és úgy tényleg nincs szükség a sütőre a kánikulában. Onnantól kezdve pedig körülbelül fél óra munka az egész.
Figyelem! A tortát 1-3 órát pihentetni kell a hűtőben, ezzel számoljunk, amikor készítjük.
Málnás túrótorta/8 szelet
Piskótatészta
3 db tojás
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg finomliszt
0.5 csomag sütőpor
Túrókrém*
33 dkg félzsíros túró
1 dl tejföl
15 dkg porcukor
1 citrom héja
½ citrom leve
2,5 dl tejszín
2 zacskó vanília
1 zacskó étkezési zselatinpor
A tetejére
30 dkg málna
1 csomag piros színű expressz tortazselé
A süteményt egy 22×7 cm méretű kapcsos tortaformában fogjuk összerakni.
*Laktózérzékenyek mentes hozzávalókból és növényi tejszínnel készíthetik.
Így készül:
A piskótát a szokott módon megsütjük, vagy tortaformában, vagy egy 22 cm átmérőjű kört vágunk belőle.
A túrót áttörjük, hogy szép sima legyen a torta túrókrémje.
A túróhoz hozzátesszük a tejfölt, hogy ezzel is lazítsuk a krémet. A porcukor, a citromhéj, a vaniliás cukor is belekerül, ezt alaposan elkeverjük. A zselatint a zacskón található leírás szerint előkészítjük és hozzákeverjük a túróhoz.
Felverjük a tejszínt és óvatos mozdulatokkal eldolgozzuk a krémmel.
A túrókrémet a piskóta tetejére, a formába halmozzuk és eligazítjuk.
A torta tetejét kirakjuk a málnaszemekkel. A málnát előzőleg hűtsük le.
Három órára a hűtőbe tesszük, ha van hely a fagyasztóban, ott egy óra is elég.
A gyümölcszselét a zacskón található leírás szerint elkészítjük és a torta tetejére tesszük.
+Mestertippek
A tejszínt úgy könnyű habbá verni, ha 4 foknál hidegebb a hőmérséklete, mielőtt felhasználnánk, tegyük a fagyasztóba egy fél órára.
A tál és a habverő is legyenek hidegek, amivel dolgozunk és ne a legnagyobb fokozaton kezdjük felverni, mert úgy vaj lesz belőle…
A gyümölcszseléből vegyünk ki egy keveset és körben, a torta szélét locsoljuk meg vele úgy, hogy a tortaforma mentén haladjunk végig. Amikor látjuk, hogy megköt, akkor kezdjük a többi zselét a tetejére tenni, úgy nem folyik le róla.
Ha tényleg nem akarunk sütőt használni, készíthetünk egy kekszes alapot is a tortának, amilyet a sajttortákhoz szokás.
Márton: a nagy klasszikus Lellén
A balatonlellei Márton cukrászda idén ünnepli 40. születésnapját. Márton Lajos mestercukrász azonban kicsivel előbb kezdte: Balatonszemesen és Budapesten is dolgozott pár évet cukrászati termelőüzemekben. Azt mondja, igyekezett amilyen gyorsan csak lehet elfelejteni, amit ott látott, de a sebességet, amivel azóta is nehezen tudnak lépést tartani a fiatalok, onnan hozta magával.
A példa, hogy ezt a szakmát válassza, a családból eredt, a nagybátyja híres séf és cukrász volt, nagy fővárosi szállodákban dolgozott és amikor nyaralni jött Lellére, nagyszerű ételekkel és izgalmas sztorikkal nyűgözte le a családot. Recepteket is kapott tőle. Azóta is főleg családi receptek alapján készülnek a sütemények és a pogácsák a Mártonban.
A sajttorta, a sült túrótorta, vagy a gyümölcstorta itt már a 80-as évek óta kapható. Akkor újításnak számítottak, és a Balaton hőskorában rengeteg német vendéget hoztak az üzletbe. A többi cukiban vajas krémekkel töltött piskóták, indiáner és linzerek alkották akkoriban a választékot. Ráadásul azokban az időkben nemcsak a kígyózó sorokat szolgálták itt ki, hanem a környék nagy gyerektáboraiba is innen vitték a gyümölcsös pitéket és a pogácsákat.
Volt olyan nap, hogy 400 kiló pogácsát adtak el, és olyan év, amikor hét tonna meggy fogyott. Gyümölcsből ma is rengeteget használnak, mind termelőktől vásárolják és itt dolgozzák fel, a linzerekbe is maguk főzik a lekvárt. Mesterséges anyagokat, növényi zsírokat nem használnak, a tejszín, a vaj és a friss tojás az alapja mindennek.
Márton Lajos figyeli a trendeket, de azt vallja, a klasszikusok soha nem mennek ki a divatból. Arra pedig, hogy a magyar cukrászat hagyományai értékesek, szerinte nem kell nagyobb bizonyíték, mint hogy 1979 óta, minden évben csak a karácsonyi három napra zár be a cukrászda, mert nemcsak nyáron van vendég, télen is érdemes nyitvatartaniuk.
Öt ütős érv a málnáról
1. Finom és mivel rengeteg vizet tartalmaz, mindössze 34 kalória van 10 dkg. Alacsony a cukortartalma is, 12 gramm, 10 dkg gyümölcsben.
2. Ásványianyag-tartalma kiemelkedő. Kalcium, kálium, magnézium és vas is van benne.
3. Egy nagy marék, 10 dkg málnában 25 mg C-vitamin, de sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin is van.
4. Gyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést.
5. Jó szolgálatot tesz másnaposság idején és antibiotikum kúra után.
Összeállította: Fábos Erika