Fábos Erika | 2019.06.16. 11:00
Vasárnapi balatoni süti #2 – Egy frissítő málnás a hétvégére!
A balatoni nyaraláson is jól esik egy süti a vasárnapi ebéd után. Sorozatunkban most a balatonlellei Márton cukrászda, málnás túrótortája következik.

A balatonlellei Márton cukrászda málnás túrótortája egy igazi nyári sütemény: nem túl édes, hideg, és nemcsak enni, készíteni is könnyű. Kicsit elő lehet készülni hozzá, és a nagy melegben úgy még a sütőt sem kell bekapcsolni. A piskótát meg lehet sütni már előző este vagy kora reggel, amikor nincs túl nagy meleg, de meg is lehet vásárolni és úgy tényleg nincs szükség a sütőre a kánikulában. Onnantól kezdve pedig körülbelül fél óra munka az egész.
Figyelem! A tortát 1-3 órát pihentetni kell a hűtőben, ezzel számoljunk, amikor készítjük.

Málnás túrótorta/8 szelet

Piskótatészta
3 db tojás
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg finomliszt
0.5 csomag sütőpor

Túrókrém*
33 dkg félzsíros túró
1 dl tejföl
15 dkg porcukor
1 citrom héja
½ citrom leve
2,5 dl tejszín
2 zacskó vanília
1 zacskó étkezési zselatinpor

A tetejére
30 dkg málna
1 csomag piros színű expressz tortazselé

A süteményt egy 22×7 cm méretű kapcsos tortaformában fogjuk összerakni.
*Laktózérzékenyek mentes hozzávalókból és növényi tejszínnel készíthetik.

Így készül:
A piskótát a szokott módon megsütjük, vagy tortaformában, vagy egy 22 cm átmérőjű kört vágunk belőle.
A túrót áttörjük, hogy szép sima legyen a torta túrókrémje.


A túróhoz hozzátesszük a tejfölt, hogy ezzel is lazítsuk a krémet. A porcukor, a citromhéj, a vaniliás cukor is belekerül, ezt alaposan elkeverjük. A zselatint a zacskón található leírás szerint előkészítjük és hozzákeverjük a túróhoz.


Felverjük a tejszínt és óvatos mozdulatokkal eldolgozzuk a krémmel.


A túrókrémet a piskóta tetejére, a formába halmozzuk és eligazítjuk.


A torta tetejét kirakjuk a málnaszemekkel. A málnát előzőleg hűtsük le.


Három órára a hűtőbe tesszük, ha van hely a fagyasztóban, ott egy óra is elég.


A gyümölcszselét a zacskón található leírás szerint elkészítjük és a torta tetejére tesszük.

+Mestertippek
A tejszínt úgy könnyű habbá verni, ha 4 foknál hidegebb a hőmérséklete, mielőtt felhasználnánk, tegyük a fagyasztóba egy fél órára.
A tál és a habverő is legyenek hidegek, amivel dolgozunk és ne a legnagyobb fokozaton kezdjük felverni, mert úgy vaj lesz belőle…

A gyümölcszseléből vegyünk ki egy keveset és körben, a torta szélét locsoljuk meg vele úgy, hogy a tortaforma mentén haladjunk végig. Amikor látjuk, hogy megköt, akkor kezdjük a többi zselét a tetejére tenni, úgy nem folyik le róla.

Ha tényleg nem akarunk sütőt használni, készíthetünk egy kekszes alapot is a tortának, amilyet a sajttortákhoz szokás.

 

Márton: a nagy klasszikus Lellén
A balatonlellei Márton cukrászda idén ünnepli 40. születésnapját. Márton Lajos mestercukrász azonban kicsivel előbb kezdte: Balatonszemesen és Budapesten is dolgozott pár évet cukrászati termelőüzemekben. Azt mondja, igyekezett amilyen gyorsan csak lehet elfelejteni, amit ott látott, de a sebességet, amivel azóta is nehezen tudnak lépést tartani a fiatalok, onnan hozta magával.

Két édes generáció: Márton Lajos mestercukrászt Katalin lánya is követte, belőle is cukrász lett

A példa, hogy ezt a szakmát válassza, a családból eredt, a nagybátyja híres séf és cukrász volt, nagy fővárosi szállodákban dolgozott és amikor nyaralni jött Lellére, nagyszerű ételekkel és izgalmas sztorikkal nyűgözte le a családot. Recepteket is kapott tőle. Azóta is főleg családi receptek alapján készülnek a sütemények és a pogácsák a Mártonban.

A sajttorta, a sült túrótorta, vagy a gyümölcstorta itt már a 80-as évek óta kapható. Akkor újításnak számítottak, és a Balaton hőskorában rengeteg német vendéget hoztak az üzletbe. A többi cukiban vajas krémekkel töltött piskóták, indiáner és linzerek alkották akkoriban a választékot. Ráadásul azokban az időkben nemcsak a kígyózó sorokat szolgálták itt ki, hanem a környék nagy gyerektáboraiba is innen vitték a gyümölcsös pitéket és a pogácsákat.

Volt olyan nap, hogy 400 kiló pogácsát adtak el, és olyan év, amikor hét tonna meggy fogyott. Gyümölcsből ma is rengeteget használnak, mind termelőktől vásárolják és itt dolgozzák fel, a linzerekbe is maguk főzik a lekvárt. Mesterséges anyagokat, növényi zsírokat nem használnak, a tejszín, a vaj és a friss tojás az alapja mindennek.

Márton Lajos figyeli a trendeket, de azt vallja, a klasszikusok soha nem mennek ki a divatból. Arra pedig, hogy a magyar cukrászat hagyományai értékesek, szerinte nem kell nagyobb bizonyíték, mint hogy 1979 óta, minden évben csak a karácsonyi három napra zár be a cukrászda, mert nemcsak nyáron van vendég, télen is érdemes nyitvatartaniuk.

Öt ütős érv a málnáról

A málnát, boldogasszony csipkéjének és himpérnek is nevezik. Létezik belőle sárga és fekete is és július végéig tart az igazi szezonja.

1. Finom és mivel rengeteg vizet tartalmaz, mindössze 34 kalória van 10 dkg. Alacsony a cukortartalma is, 12 gramm, 10 dkg gyümölcsben.
2. Ásványianyag-tartalma kiemelkedő. Kalcium, kálium, magnézium és vas is van benne.
3. Egy nagy marék, 10 dkg málnában 25 mg C-vitamin, de sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin is van.
4. Gyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést.
5. Jó szolgálatot tesz másnaposság idején és antibiotikum kúra után.

Összeállította: Fábos Erika

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva