likebalaton.hu | 2018.07.07. 20:00
A Balaton csavargőzös évszázadokról mesél
Több évtizede Balatonboglár egyik ékköve a hajókikötő partján álló Balaton csavargőzös. Évszázadokról mesél a puszta látványa is, azt pedig kevesen gondolnák, hogy a róla készült bélyeg akár négymillió dollárt is érhet.

Kopasz Árpád üzemelteti és tarja fent a hajót a Móló sétányon, már hosszú évek óta. Mindent tud a hajóról, és szívesen is mesél róla az odalátogatóknak.

Napjainkban külön funkciókat is rejt a hajó belseje. Az orrában egy gyerekfoglalkoztatót alakítottak ki, ahol a kicsik játszva megismerhetik a hajózás fortélyait. Ha rajzolnak élményeikről, és azt a hajón hagyják, a művekből kiállítási tárgy lesz. Majdnem az egész falat beborítják a balatoni hajózásról szóló gyermeki álmok.

A Balaton csavargőzös az első ilyen típusú hajó volt a Balaton vizén – kezdte a hajó történetét bemutatni Kopasz Árpád. – Előtte a szintén gőzhajtású, ám lapátkerekes Kisfaludy teljesített szolgálatot. 1872-ben épült, és 1873 március 2-án kezdte meg szolgálatát a vizen. A kiállított hajó egykor Balatonboglár és Révfülöp közt közlekedett menetrendszerűen. A feladata személyszállítás, teherszállítás volt, de egy ideig postahajóként is üzemelt. Ez utóbbi azért is érdekes, mert ennek hajónak egy saját bélyege is volt. Ez mára akkora ritkaság, hogy értéke elképesztően magas, akár négy millió dollár is lehet, egy közelmúltbeli aukciót alapul véve – folytatta Kopasz Árpád.

– Sajnos a hajó megélt szomorúbb éveket is. Az indulást követő öt év múlva a részvénytársaság mely üzemeltette, csődbement. Így a csavargőzös elkerült a Dunára, és vontatóhajó lett belőle. Ott szolgált tisztességgel 106 éves koráig, majd kivonták a forgalomból. Ezt követően ajánlották fel Balatonboglárnak, ahol mind a mai napig dísze a városnak.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva