2018.08.15. 17:00
A tánc felszabadít és ellazít
A fesztiválok, nyári bulik elengedhetetlen kiegészítője, a tánc. A zenére való önfeledt mozgás nemcsak a hangulatot javítja, hanem az egészségre, a szépségre is hatással van.

Mivel a ritmus egy alapvető emberi tapasztalás, feltételezhető, hogy a tánc is ősidőktől fogva részét képezi az ember mindennapjainak. A táncot az állatvilágban is megtalálhatjuk: lenyűgöző egyes állatfajok párzási tánca, amivel a másik nem tagjait „elcsábítják”. Az ősközösségekben feltehetően a tánc szervesen kapcsolódott a mindennapi élet történéseihez: táncoltak vadászat előtt és után, a termésért, gyógyulásért, táncoltak örömükben, bánatukban. A tánc egyféle spirituális tevékenység volt, amin keresztül kapcsolatot teremtettek a felsőbb hatalmakkal, a természettel, ráhangolódtak a természet ritmusára és segítségül hívták a természetfeletti erőket. A törzsi társadalmakban ma is különféle táncos szertartások léteznek, amelyek a mindennapi tevékenységekhez és az ünnepségekhez kapcsolódnak.

Felszabadít

Aki rendszeresen koptatja a parkettet, annak sokkal jobb lesz a kedve, hiszen a szervezete több boldogsághormont, azaz endorfint termel. A mozgás és a tánc további nagy előnye, hogy a közben felszabaduló endorfinnak fájdalomcsillapító hatása is van!A zenére végzett, ritmusos mozgás felpörgeti a vérkeringést. Így hatékonyabban dolgozik és erősödik a szív: kevesebb összehúzódással több vért pumpál a szervekbe. Jobbra és balra, előre, hátra, pörgés, forgás… Mivel meg kell jegyezni, és koncentrálni kell az egyes lépésekre, a tánc mindkét agyfélteke működését ösztönzi. Fejleszti a koncentrációt, és javítja az emlékezőképességet, ráadásul a tánclépések megtanulásával javul az improvizációs és az alkalmazkodóképesség is.

A tánc közben hallgatott zenének lazító hatása is van: a lágy melódiákra végzett, lassú mozdulatok segítenek lecsillapodni. Ideális erre az a zene, aminek a ritmusa valamivel lassabb, mint a szív dobogása (70 ütés/perc), ekkor ugyanis a szervezet automatikusan megpróbál igazodni a lassabb tempóhoz.

Óránként 350–500 kcal-t égethet el közben, a tánc fajtájától és a mozgás intenzitásától függően. További előnye, hogy az összes izmot megmozgatja, a vállaktól kezdve a karokon, a hason, a csípőn és a popsin át egészen a lábakig. Tánc közben nemcsak az izmok fejlődnek, hanem a kritikus területek, a has, a fenék, a comb is formásabbá válik.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva