Szalai Mariann | 2019.10.23. 12:00
A vászolyi Balaton sajt lett a Nemzet Sajtja – irány a világhír!
Október 19-én, szombaton nagy napra virradtak a sajtok, aznap rendezték meg Budapesten a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválját. Hogy ki volt ott? Tíz tonna sajt a világ 25 országából, többezer sajtrajongó és az ország legnagyobb, 168 kilós trappistája…

Az egésznapos sajtünnepen egy pillanatra nem lankadt az érdeklődés a finomabbnál finomabb sajtkülönlegességek iránt. Nagy hangsúlyt fektettek az edukációra – úgy a gyerekek, a felnőttek és a szakma tekintetében egyaránt. A legkisebbek számára mini sajtüzemet állítottak fel, ahol sajtot készíthettek, tehenet fejhettek, megismerhették a tejelő állatok életmódját. A felnőttek egy applikáción keresztül a fesztiválon felvonultatott közel félezer sajt mindegyikéről kaphattak információt. A sajtkészítők pedig a Sajtkollégium előadásain vehettek részt, ahol hazai és nemzetközi szaktekintélyek előadási segítették fejlődésüket.

– Az esemény által hazánk újabb nagy lépést tett a kifinomult, minőségi sajtfogyasztás irányába, amire óriási szükség van, hiszen az EU-s – évi 18 kg-os – átlag mintegy kétharmadát, hozzávetőleg 13 kiló sajtot fogyasztunk, és ennek körülbelül 70%-át a trappista teszi ki. Küldetésünknek érezzük, hogy a magyar közönséggel minél több minőségi sajtot ismertessünk meg, ezáltal formáljuk az ízlésüket. Azt gondolom, hogy a Nemzetek Sajtfesztiválján felvonultatott 25 ország 400 féle sajtja kinyitja a látóteret. Emellett roppant fontos, hogy az egyre jobb sajtokat gyártó termelők megmutathassák magukat, ezért indítottuk el a Nemzet Sajtja versenyt, melynek zsűrizését két nemzetközi szaktekintély végezte, és a győztes részt vehet a sajtok Bocuse d’Or-jának tartott Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen. Úgy gondolom, hogy a fesztivál sikere tovább erősíti a felelősségünket abban, hogy folytassuk küldetésünket – mondta Gábossy Ádám, a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljának főszervezője.

A Nemzet Sajtja címet a Reményik Kálmán által készített Balaton sajt nyerte. Ezzel lehetőséget kap, hogy részt vegyen a sajtok Bocuse d’Or-ján, Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen.

– Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép eredményt értünk el. Bár a sajtjaink nem azzal a motivációval készülnek, hogy aranyérmet nyerjenek, de nagyon sokat jelent, ha a vásárlók mellett a szakma is értékeli. 2014 óta készül a rövid érlelési idejű Balaton sajt. Azt szeretem benne, hogy jól megfogható, elegáns, de tejközeli az ízvilága. Talán a bírálók is ezt vették észre. Úgy gondolom, hogy az a verseny legnagyobb hozadéka, hogy nemzetközi zsűri bírálta, és az ő véleményük alapján tovább tökéletesíthetem a Balatont. Így a világversenyre még jobb lesz – hangsúlyozta Reményik Kálmán.

Dolgozik a zsűri: Dennis Halle és Ross Capes

A sajtóhír kézhezvételekor azonnal megkerestem a győztes sajt készítőjét, Reményik Kálmánt.

Gondolom, most hatalmas az ünneplés…
– Annyira azért nem, de a család persze ünnepel, és nagyon sok barátom is felhívott, hogy gratuláljon. Nagyon boldog vagyok, hogy a Balaton sajt nyert.

Azt mondta, hogy a zsűri véleménye alapján tovább tökéletesíti a Balaton sajtot. Mit lehet még javítani egy aranyérmes sajton?
– Mindig van mit fejleszteni, természetesen. Nem kell nagy változásra gondolni, de azon fogok dolgozni, hogy még finomabb, még szebb és még jobb állagú sajt álljon majd rajthoz 2021-ben, két év múlva, a Mondial du Fromage világversenyen.

Mitől szép egy sajt?
– Például, ha az érlelést jól csináljuk, akkor szép, egyenletes lesz a kérge, tartja a formáját, szép a színe. A belseje pedig, ha lyukacsos, akkor szépen formáltak a lyukak, ha pedig – ahogy a Balaton sajt is – zárt tésztájú, akkor ne legyen benne lyuk.

– Milyen szempontok szerint mérlegel a zsűri egy sajt elbírálásánál?
– Nagyon sok szempont van, de legfontosabb az íz, az állag, az illat és a külső-belső megjelenés.

A SZEGA II. nemzetek Sajtfesztiválján a Nemzet Sajtsa versenyben az ezüstérmet a Bikácsi Sajtműhely Major sajtja, az 5 hónapos érkelésű kecskesajt kapta, a dobogó harmadik lépcsőfokára pedig a Magyaralmási Zrt. Pater sajtja állhatott, mely korábban nemzetközi porondon is megállta a helyét.

Gratulálunk mindhármuknak, és nagyon-nagy drukkolunk a sajtvilágbajnokságon!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva