2019.07.02. 06:00
Allergiás reakciókat is kiválthat a Balaton vize...
Érzékenyebb bőrűeknél allergiás reakciókat is kiválthat a Balaton vize. Víz alatt úszni különösen nem ajánlott, viszont érdemes a fürdőzés után tusolni.

„Kérjük a tisztelt fürdőzőket, hogy a Balaton algásodása miatt kerüljék a víz alatti fürdőzést és a víz véletlenszerű lenyelését. Az érzékenyebben ne fürödjenek. Javasoljuk a zuhanyzást minden esetben! „– e felirat olvasható néhány napja a nyugat-balatoni strandokon. A legfrissebb jelzések szerint Balatonalmádiban is gondot okot az algásodás.

Az algák megjelenése természetes – tudtuk meg a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól, miután a figyelmeztetés kapcsán információt kértünk a jelenségről. A „vízvirágzás”, azaz a lebegő algák felúszása, összegyűlése a vízfelszínen a rendkívül meleg nyarakon nem szokatlan. A Keszthelyi-öbölnél, a tó közepén a múlt hét közepi mérés szerint 29 fokos volt a víz. Ez az extrém magas vízhőmérséklet kifejezetten kedvező a lebegő algák számára. A Balaton nyugati tórésze amúgy is algákban gazdagabb, mivel a tó többi medencéjéhez képest a sekélyebb Keszthelyi-öblöt a befolyó vizek fokozottabban terhelik tápanyaggal.

Természetes jelenség az algásodás- Fotó: Keszey Ágnes

Az idézett felirat figyelmeztető jelleggel került ki a fürdőhelyekre. Hét végén már ráadásul már azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb helyen partközelben már csak a köveken láthatóak moszatok.
– A Balatont felkeresők számára természetes vizeinkben általánosan ajánlott fürdőzési tanácsokat kell betartani. Ha az algásodás jeleit észleljük (vízelszíneződés, vízfelszínen összegyűlt zöldes algatömeg) ezeket a részeket, amennyire lehetséges, igyekezzünk kikerülni. Érzékenyebb bőrűeknél allergiás reakciókat is kiválthat – közölte a KDTVIZIG.

Figyelmeztető tábla került ki a nyugat-balatoni strandokra Fotó: Keszey Ágnes

Arról is tájékoztatást adtak, hogy az algásodás mértéke 1995 óta – köszönhetően számos, a külső terhelést csökkentő intézkedésnek – rekreációs szempontból is kedvezően alacsony szinten maradt: az algák mennyiségével arányos klorofill-koncentráció a fürdőzés számára ajánlott 75 mikrogramm/liter küszöbértéket nem haladta meg egyetlen tórészben sem. Azt is megtudtuk: az algafelúszás ellen a szakembereknek nincsen és nem is lehetséges tennivalója, a nemsokára érkező hidegfront jó eséllyel megoldja, de legalábbis mérsékli a problémát.

Keszey Ágnes

forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva