likeBalaton.hu | 2020.12.07. 07:00
Balaton a karácsonyfa alatt - ezek a könyvek szuper ajándékok lehetnek #1
Mert itt mindig történik valami izgalmas, és mert ami a Balatonon történik, az a Balatonon marad. Vagy mégsem? Ezekből a sztorikból minden kiderül, és felnőtt-gyerek egyaránt talál érdekességet.

Felnőtteknek

Tóth Gábor Ákos – Mindörökké Balaton – Édesvízi mediterrán sorozat

T. G. Oaks, a kanadai kertészeti vállalkozó és felesége minden erejükkel és elhatározásukkal vetik bele magukat hihetetlen körülmények között megörökölt balatoni kúriájuk felújításba és hisznek abban, egy szezon alatt nemcsak tökéletes állapotú, vendégseregek fogadására alkalmas palotát építenek, hanem sikeres borászati vállalkozásukat is be tudják indítani.

Ungváry Rudolf – Balatoni nyaraló

A múlt olykor könnyebben és hitelesebben tárulkozik fel, ha nem csupán az emberek személyes emlékeit faggatjuk, hanem tárgyi emlékek nyomába is eredünk. Ungváry Rudolf egy badacsonyi nyaraló évszázados történetét megörökítve rajzolja fel a Balaton-felvidéken letelepedett s ott a bortermelést meghonosító Lessner família és keresztény középosztályi környezetének hol szerencsés, hol végzetes fordulatokkal terhes sorsát. Számtalan, a valóságban létezett egyéniség bukkan fel, majd tűnik el a látszólag egy tanulmányíró távolságtartásával elbeszélt regében. A 18. század végén kezdődő és egészen napjainkig tartó história ma élő leszármazottak visszaemlékezései, újsághírek és fényképek nyomán bontakozik ki. Egy feledésbe merülő, polgári erényekkel és önámításokkal, örömökkel és kétségbeesésekkel tarkított világ képében feltárul előttünk a magyar társadalom két évszázadnyi zajos történelme, melyben az egyetlen álladó elem a balatoni nyaraló – s vele az emlékezés rejtett vágya.

R. Kelényi Angelika – Szédítő Balaton

Caroline Wood sosem gondolta volna, hogy egyszer ékes magyar nyelven súgja majd valaki fülébe: Szeretlek! Sármos, mindazonáltal nagyképű főnöke ez alkalommal egy családias panzióba küldi, amely a Balaton partjára vonzza a külföldieket messze földön híres konyhájával. Éppen ez utóbbi szúr szemet a helyi luxusszálloda hírhedt tulajdonosának, aki még a gyilkosságtól sem riadna vissza, hogy megszerezze a kis panzió séfjének titkos receptjeit. Carónak leleplező anyagot kell írnia az aljas módszerekkel dolgozó szállodásról, aki bárkit félreállít, ha az érdeke úgy diktálja…

 

Révai Gábor – Balatoni horgásztörténetek

A horgásznak nem kell magyarázni, hogy mi a jó a horgászatban, mert magyarázat nélkül is, sőt, csak magyarázat nélkül tudja. Aki pedig nem horgász, annak kár magyarázni, mert úgyis hiába magyaráznám.

Bodó Iván – Balatoni halmesék

A Balatoni halmesék a „magyar tenger” élővilágáról, a víz alatti világ és a horgászat titkairól mesél, minden korosztálynak. A derűs horgászkalandok olvasása közben megismerkedhetünk a Balaton jellegzetes halfajaival, de ráérezhetünk a vízi élet(mód) felhőtlen szabadságára. Bepillantást nyerünk csodálatos tavunk gazdag univerzumába: a balatoni ökoszisztéma rejtelmeibe, a milliárdnyi élőlény együttélésének hullámzó táncába vagy a halgazdálkodás és -szaporítás folyamataiba. A jókedvűen anekdotázó szerző könyve lebilincselően regényes, mégis szakszerű és tudományos olvasmány az ember és a természet kapcsolatáról – a horgászaton és a halak csillogó szemén keresztül.

A könyvet ajánljuk a már szenvedélyes vagy a jövőben szenvedélyessé váló horgászoknak és családjuknak, a tizenéves gyerekektől a nosztalgiázó nyugdíjasokig. Azaz mindenkinek, aki szereti a Balatont, és szeretne többet megtudni annak élővilágáról és halainak horgászatáról.

 

István S. Szabó – Nekünk a Balaton

Egy családi nyaralás a története, úgy, ahogy azt a család tagjai – Öcsi, Mia, Fater, Muter, Nagyi – elmesélik. – A hatalmas, vörösen izzó tűzgolyó sosem akar alábukni a távoli horizonton. Pokoli hőség tombol. A panelcsókák kiterülve, szódavizet szürcsölgetve pihegnek konyháikban, szobáikban.

Gyerekeknek

Csapody Kinga – Utazik a család – Irány a Balaton!

Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda? – ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult. Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott meg, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal a Balaton régióba kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel. Kalandjaikat olvasva mi is bebarangolhatjuk a déli és az északi partot, egy csomó ötletet merítve, hogy miket lehet felfedezni, megmászni, megnézni és kipróbálni. Csatlakozzatok hozzájuk, fedezzétek fel a mesékkel, majd a valóságban is Magyarország egyik legszebb részét!

Kampós Csaba – S. Németh József – A Rezeda család kalandjai a Balaton-felvidéken

A háromgyerekes Rezeda család tagjai egy lakóautóval járják be Magyarországot. Ezúttal hazánk egyik legszebb vidékén, a Balaton-felvidéken túráznak, és felfedezik az ismert és kevésbé ismert helyeket egyaránt. Megfordulnak a nagyvázsonyi és a szigligeti várban, a tapolcai tavasbarlangban, Tihanyban, és még sok csodaszép tájon. Az izgalmas kalandok mellett, az ifjú olvasók rengeteg érdekes információt megtudhatnak a Balaton-felvidékről.

Mán-Várhegyi Réka – Itt a nyár, csuda jó a Balaton!

A 2-4 éves kicsikkel a képeket nézegetve megbeszélhetjük, milyen a vonat, a kemping, a csúszda, a vízibicikli, a kikötő. De a tihanyi komp sem maradt ki a könyvből és az elengedhetetlen lángosevés sem. Az élettel teli, kedves rajzok alapján elmondhatjuk a kicsiknek, miért van a bója a vízben, miért fontos a naptej és hol él a pocok. A könyv végén a minikvíz és a kukucskálóablakok már megszokott tartozékai a Mi MICSODA mini köteteknek.

 

Fiala Borcsa – Balatoni nyomozás

Egy régi faládikóban rejtőző térkép… Egy titkosírással írt üzenet… Egy tetovált nagymama, aki kiszuperált cirkuszi kocsival járja a Balaton-felvidéket… Ki ne vágyna egy duplán rejtélyes nyárra? Krisztinek és Hubának különféle kódokat és találós kérdéseket kell megfejtenie, hogy rábukkanjon a kincsre. De eközben egy valódi bűnszövetkezet is dolgozik a Balaton-partján: pénztárcák és ékszerek tűnnek el mindenhonnan… Vajon milyen kincs várja Krisztiéket az út végén? És sikerül-e közben leleplezniük a tolvajokat is? Nyomozz Te is velünk! Bejárjuk többek közt Révfülöpöt, a Folly Arborétumot és Hegyestűt, megkeressük a mindszentkállai titkos lépcsőt és bekukkantunk Csobánc várába is…

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva