police.hu | 2018.07.14. 15:59
Biztonsági tanácsok fürdőzőknek
A víz partján pihenőknek számolniuk kell az előre nem látható veszélyhelyzetekkel, a vizek és az időjárás szeszélyeivel is. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság néhány jó tanácsa a fürdőzőknek.

A rendőrség munkatársai kérik, hogy szívleljék meg az alábbi tanácsokat és tartsák be a szabad vizeken való tartózkodás alapvető szabályait:

Fürödni a kijelölt fürdőhelyen, illetőleg ott szabad, ahol a fürdés nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá.
Tilos fürdeni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között.

6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Azoknak a gyermekeknek, akik nem tudnak úszni, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy a mentőgallér használata.

Akik nem tudnak úszni, csak sekély vízben fürdőzzenek!

A kereskedelmi forgalomban számos olyan eszköz kapható, amely megkönnyíti a vízben tartózkodást, ilyen például az úszógumi, karúszó, a gumimatrac, az úszódeszka, vagy az úszást segítő mellény. Ne felejtsük el, hogy ezek csupán fürdőeszközök, a vízen történő használatuk fürdésnek minősül! A vízi bicikli szintén fürdőeszköznek minősül. Ahol a fürdés tilos, ott ezeknek az eszközöknek a használata is az és a viharjelzés esetén ugyanazok a szabályok érvényesek, mint fürdőzésnél.

A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert az életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik!

Csúszda és vízi járművek használata előtt ne fogyasszanak alkoholt!

Ne közvetlenül étkezés után menjenek úszni, fürdőzni!

Ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe, valamint kerüljék el a vízi járművekről, fürdőeszközökről (vízi bicikli, gumimatrac stb.) való hirtelen vízbeugrást!

Ismeretlen vízterületen óvatosan (a vízzel való fokozatos érintkezéssel) hagyják el a kishajót, csónakot, fürdőeszközt, mert a vízfelszín alatt lévő, nem látható kövek, cölöpök, sérülést okozhatnak!

Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), és azon lehetőleg ne aludjon el!

Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!

Mindig vegyék figyelembe és tartsák be a viharjelző szolgálat jelzéseit!

Az I. fokú viharjelzés – percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni, míg a II. fokú viharjelzés – percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés – esetén tilos a fürdőzés.

Az I. fokú viharjelzésnél maradjunk a part közelében! A II. fokú viharjelzésnél haladéktalanul induljunk a part felé, hagyjuk el a vizet és kövessük a vízirendőrök utasításait!

Nyugodt, gondtalan és balesetmentes nyarat kíván a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság!

Forrás: police.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva