viharjelzés: nincs
10°
ÉNY
6 km/h
2018.07.19. 15:00 Ékszert és pénzt keresnek
Megosztom
Van, aki másoknak segít megtalálni elveszett értéktárgyait, valaki a keresetét egészíti ki vagy "kincset" keres, de sokan vannak, akik csupán hobbiból keresik a fémet a Balatonban.

Platina, vagy aranygyűrű, lánc, könnyen elveszhet a Balatonban egy nyári fürdőzés során. Elég egy rossz csat, egy mozdulat és az értékes tárgyak máris eltűnnek a vízben. Az ékszerek tulajdonosai pedig bánkódhatnak elveszett, a legtöbb esetben különleges érzelmi értékkel bíró tárgyaik után. A legjobb megoldás az, hogy aki strandolni indul leveszi magáról az ékszereit, de ha már megtörtént a baj, akkor is van segítség. Többen foglalkoznak ugyanis fémkereséssel a Balaton partján. A Balatoni Fémkeresés facebook oldalon olvasható posztok alapján úgy tűnik, hogy a fémdetektoros keresés valóban hatékony, és sokszor sikerül megtalálni az eltűnt ékszereket.

A bejegyzések között olvasható, hogy valaki az arany karkötőjét hagyta el labdázás közben, amely aztán két napig hevert a víz alatt, de a detektoros keresővel 10 perc alatt megtalálták. Olyan is előfordult, hogy kilencen kerestek két órán keresztül egy jeggyűrűt, amely aztán a fémkeresővel 50 perc alatt meglett. Máskor a karikagyűrűje tűnt el valakinek, már haza is utaztak, mikor hallottak a fémkeresés lehetőségéről, és miután visszatértek a balatoni településre, megtalálták az ékszert.

Azonban nem mindenki ilyen szerencsés. Egy fémkereséssel foglalkozó férfi arról ír, hogy szerinte a megtalálás esélye 50 százalékos. Függ attól, hogy a tárgyat merre viszi a hullám az iszappal, az eltelt órák, napok számától, s előfordulhat, hogy a keresett ékszer nem kerül elő.

Egy fémkereséssel foglalkozó weboldalon a következőket tanácsolják azoknak, akik elhagyták a vízben értéktárgyukat:
– a legfontosobb, hogy minél pontosabban állapítsa meg, hogy hol vesztette el értékét, tájékozódási pont lehet egy épület, vagy vízbeeséskor mondjuk a stég esetleg a móló vonala,
– le kell szűkíteni a keresés területét minél kisebbre az eredményesség miatt,
– fontos, hogy az elvesztés és a segítségkérés között minél kevesebb idő teljen el.

Azonban nem csupán az elveszett tárgyak megkeresésére használják a fémdetektort a Balatonban, akad, aki némi keresetkiegészítéssel is próbálkozik.
– Jó műszerrel a gombostűt is meg lehet találni a vízben – mondta a dél-somogyi férfi, aki évekkel ezelőtt űzte ezt a tevékenységet. – A strandokon a csúszdák környékén, csak apróból, öt-hatezer forint is összegyűlt akkoriban, ezek az érmék a gyerekek zsebeiből potyogtak ki. Volt, aki 12 órán át gyűjtögetett. Hallottam olyanról, akinek 80–100 ezer forint napi bevétele is összejött. Este Fonyódon kezdte, aztán gyalog haladt Boglár, Lelle, Szemes felé a sekély vízben – olvasható Sonline.hu-n.

Ha valaki fémdetektorral szeretne kutatni, először is engedélyt kell szereznie. A kulturális örökség védelméről szóló törvény és kormányrendelet szabályozza a fémkereső műszer használatának feltételeit, illetve az engedélyezés folyamatát. Az engedélyezés megyeszékhelyi, Somogy megyében például a Kaposvári Járási Hivatal hatáskörébe tartozik. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) amennyiben megkapja az illetékes járási hivataltól a tevékenységet engedélyező határozatot, azt nyilvántartásba veszi. A napi járőrszolgálat során a vízirendészeti járőr ellenőrzi a fémkereső tevékenységet folytatókat, elsősorban az engedély meglétét, és az abban foglalt előírások megtartását. A fémkereső eszközök használata önmagában nem számít bűncselekménynek sem a parton, sem a Balaton vízterületén.

Azonban a talált értékeket le kell adni, mert lopásnak számít, ha valaki megtartja ezeket. A törvény szerint, ha a valaki a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen tárgyakat eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, a vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Két évre kúszik fel a tétel, ha mindezt kulturális javak körébe tartozó régészeti leletre követik el.
Azonban a fémkeresés veszélyes is lehet, mivel a Balaton medréből évente változó számban kerülnek elő különféle, elsősorban II. világháborús robbanótestek, lövedékek, bár a legtöbb esetben ezeket fürdőzők találják meg.

Összeállította: Fenyő Zsuzsa
Forrás: sonline.hu, itt, és itt

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva