Benedek Bálint | 2024.04.25. 16:00
Minél cifrább, annál szebb - virtuális séta a Thúry György Múzeumban
A népviselet napján, április 24-én, szerdán a nagykanizsai Thúry György Múzeum a "Minél cifrább, annál szebb" – A bőszoknyás-gyöngyösnecces népviselet Zalában című időszaki kiállításából több részletet mutatott be Gyanó Szilvia néprajzkutató.
A Magyar Géniusz Program támogatásával készült kiállítás számos csodát rejt, melyek közül négy kép előtt érdemes megállni virtuálisan is.

Asszony és férje ruhája Fotó: Gyanó Szilvia

Asszony és férje ruhája

Az első fotón a komárvárosi asszony ünnepi viselete 1870 körül és ünnepi férfiviselet az 1870-90-es évekből látható. Az asszony szedett inget hordott bokáig érő ’festőkék’ szedett (ráncolt) „szatinszoknyával”. Három vászon alsószoknyát vett a felsőszoknya alá (szerettek „szélesen” járni). Slingelt nyakravaló kendőt viselt, slingelt fejkendővel. A fejkendő alatt fekete hátrakötőt, alatta fehér főkötőt hordott. Kezében slingelt, kézbe való kendőt tartott. Gombos kapca és magasszárú gomboscipő illik az öltözékéhez. A férfin bőgatya, hímezett „üng” és gurcsis pruszli látható.

Egykori menyasszony Fotó: Gyanó Szilvia

Egykori menyasszony

A következő díszes öltözet egy garabonci menyasszonyé volt 1942-ben. Tóth Mária (Marics Antalné) fehér blúzban és ibolyalila bársonyszoknyában ment férjhez 1942-ben Garaboncon. A szoknya alá legalább hat alsószoknyát vett fel, mert „igen kis picike volt”. Az áttetsző blúza alatt pruszlit (mellénykét) és alsóinget visel. A fátyol és a menyasszonyi koszorú Komárvárosból származik. 1944-ben egy módos komárvárosi menyasszony fején volt, de a fátylat már az 1910-es években is hordta egy rokon. A fehér kötény rekonstrukció.

Bérmálkozó lány Fotó: Gyanó Szilvia

Bérmálkozó lány

A harmadik képen egy bérmálkozó kiskomáromi lány 1952-es öltözéke látható. A 17 éves nagylány zöld almásbársony szoknyája alatt 6 alsószoknyát hordott. Sárga „átiláccós” „selemblúza” alatt kivarrott alsóinget és puszlit viselt. Fekete köténye majdnem körbeérte a szoknyáját.

Zalakomári menyecske Fotó: Gyanó Szilvia

Zalakomári menyecske

A negyedik, vagyis virtuális sétánk utolsó darabja egy zalakomári menyecske öltözéke 1954 körül. Brokátselyem lila réklijét Varga Kati varrta, gallérját és kézelőjét Kovács Jánosné. Az ünnepre való brokátselyem kötényt („selemkötény”) is Varga Kati varrta 1954-ben. A „kemény selem” brokát szoknya 1947-ben készült, alatta 6 alsószoknya teszi kerekké a csípőt. A menyecske fején lila gyöngyösnecc, melyre világos színű (lilás-drappos) fejkendőt tett, ha kiment az utcára.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva