Fenyő Zsuzsa, Mihály Szilvia | 2018.07.31. 13:00
Életben maradni – nyári közlekedés
A balatoni főszezonnal együtt jár a tömeg és a közlekedési dugó. Különösen a forgalmas településeken alakulnak ki hajmeresztő közlekedési helyzetek, melyeknek sok esetben baleset a vége.

A hétvégén Balatonfenyvesen történt halálos gázolás, Keszthelyen pedig egy négytagú családot ütöttek el a zebrán, de ez csak néhány tragikus eset azok közül, amelyek a Balaton környékén történtek a nyár folyamán.

A rendőrség is arra figyelmeztet, hogy a tartós hőség megviseli a szervezetet, a járművezetők kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, ami megnöveli a reakcióidőt is. Növekszik a rosszullétek száma, a hőség egyeseknél tompaságot, másoknál fokozott ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A gyalogosok pedig kevésbé néznek körül mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket.

Ezért nagyon fontos, hogy a közlekedési szabályokat mindenki betartsa. Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé! Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessen mindig kipihenten és gyakrabban álljon meg felfrissülni, és előre tervezze meg az útvonalat! – olvasható a police. hu-n.

A LikeBalaton megkérdezte, hogy mi a véleményük az embereknek a balatoni közlekedésről:

Hitesy Ervin szerint nagyon türelmetlenek egymással az emberek a nyári időszakban.

Varga Levente azt mondja, hogy körültekintően kell közlekedni.

Annának, Reginának és Briginek vegyesek a tapasztalatai.

Szommer Katalin és Szommer Krisztián szerint nemcsak az autósok hibásak.

Krihó Zsuzsa rendszeresen kerékpározik, szerinte az autósok pozitívabban viszonyulnak a biciklisekhez, mint korábban.

A Balaton környékén lakók szerint nyáron, a forgalmas helyeken máshogy kell vezetni, mint főszezonon kívül. A sok turista miatt, akik gyalogosan, kerékpárral és természetesen autóval is közlekednek, a sok esetben számukra ismeretlen helyen, nagyon oda kell figyelni, és sokkal jobban kell koncentrálni, mint például télen.

Az egyik nagy balatoni üdülővárosban dolgozó taxis pedig elmondta, ő azt tapasztalja, hogy nagyon rossz a közlekedési morál nyáron a Balaton mellett. Vannak olyan sofőrök, akik egyszerűen nem foglalkoznak a közlekedési szabályokkal, és többször előfordul, hogy valaki tudatmódosító szerekkel a szervezetében vezeti az autóját.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a nyár folyamán a Balaton partján valóban több a baleset, és a sofőrök a közlekedési szabályokat is lazábban kezelik.

„Hivatalos statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre a Balaton környéki balesetek számára vonatkozóan, de elmondható, hogy nyári szezonban ezen városok lakossága az ideérkező nyaralók miatt megnövekszik, és az átmenő forgalom is élénkebb. Ezen okoknál fogva megnő a balesetek bekövetkezésének kockázta, ezáltal több baleset is fordul elő, mint az év többi szakában.

A körültekintő, átgondolt közlekedés velejárója az elővigyázatosság, amely ilyenkor sokszor háttérbe kerül. A járművezetők a nyári időszakban jellemzően lendületesebben, a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekednek, amelyet a baleseti statisztikai adatok is jól tükröznek.

Ha tehát valaki a balatoni csúcsban közlekedik, nem árt ha nagyon észnél van, és csak akkor ül autóba, ha már rendelkezik némi vezetési tapasztalattal, a reakcióideje is rendben van és betartja a közlekedési szabályokat.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva