Végh Attila/magyarnemzet.hu | 2021.01.31. 19:00
Életfogytig tartó börtön vár a drogbanda vezetőjére
A törvénytelenül szerzett pénzből a gyanúsított a Balaton-felvidéken vásárolt egy házat, amit teljes körűen felújított. Luxusautókra is tellett a drogbizniszből, ezeket gyerekei, barátai nevére íratta, így akarta eltitkolni a vagyonát.

Rekordmennyiségű heroinnal üzletelő, szervezett bűnbanda tagjai ellen indítottak büntető eljárást a nyomozó hatóságok.

A magyar kriminalisztika történetének eddigi legnagyobb kábítószerfogását nemzetközi együttműködéssel, a Terrorelhárítási Központ szakszerű segítségével hajtották végre a Készenléti Rendőrség munkatársai. A Fővárosi Főügyészség január 28-án befejezte az eljárás nyomozati szakaszát, elkészítette a vádiratot, melyben élve a magyarországi büntetőtörvénykönyvben foglaltakkal, életfogytig tartó fegyházbüntetést is indítványoz az ügyben.

A hatályos jogszabály szerint ezzel büntethető az, aki különösen nagy mennyiségű droggal kereskedik. A Magyar Nemzet információi szerint a javasolt büntetés nem tényleges életfogytig tart, mint az emberölések minősített eseteinél.

A drogcsempész banda feje, D. Dalan 25 év börtön letöltése után, jó magaviselete esetén szabadulhat, akkor lesz 82 éves. Ellene nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a rendőrség.

A Siófokon megrendezett Samsara fesztiválon is találtak már drogot, itt írtunk róla.

A bűnbanda feje, egy 57 éves, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt többszörösen büntetett, magyar–török kettős állampolgárságú férfi 2019 áprilisában szabadult a börtönből, ahol droggal kapcsolatos jogsértések miatt három évet töltött. Ezután ismét kábítószer-szállítmányok Magyarországra hozatalát kezdte szervezni, nagyban játszott, korábbi, drogkereskedésből származó, elrejtett millióit fektette be heroinba.

A drogkereskedő összeismerkedett egy 49 éves, kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó magyar férfival, aki vállalta, hogy az egyik, nevén levő nemzetközi fuvarozással foglalkozó cége nevében Törökországból Magyarországra fog heroint csempészni. A tervek szerint a drogot itt osztották volna el kisebb adagokra, hogy a magyar piac mellett egész Európát eláraszthassák az olcsó heroinnal.

Az Europol bűnügy felderítésének adatai szerint a drogfogyasztók körében a korábban háttérbe szorult, méregerős, korán függőséget okozó kábítószer újra népszerű lett. Ennek oka, hogy a heroin hatását, összetételét ismerik, veszélytelenebbnek tartják a mesterségen, ismeretlen anyagokból előállított, mérgező, szintetikus dizájnerdrogoknál.

Fotó: police.hu

A drogcsomagok álcázására a bűntársak alapítottak egy csomagolástechnikai fedővállalkozást, beszereztek egy fóliatekercselő gépet, és béreltek egy raktárt. A kábítószert külföldön a fóliatekercsekben kialakított rejtekhelyekben dugták el.

A 49 éves, magyar férfi a cégével 2019 szeptemberében 730 kilogramm heroint tartalmazó fóliatekercs-szállítmányt rendelt meg, a kábítószert felfedezték a szlovén hatóságok. A heroin egy részét azonban nem foglalták le, hanem a szlovén rendőrök az Europolon keresztül felvették a kapcsolatot a magyar nyomozókkal. Az Országos Rendőr-főkapitányság az Europolon keresztül a Készenléti Rendőrséget bízta meg a nemzetközi rendőri akció irányításával.

Emlékszel, amikor a bűnmegelőzési egyesület vezetője árulta a drogot a Balatonnál?

A szlovén nyomozók a konténerekből 661 kilogramm kábítószert titokban lefoglaltak, majd a szállítmányt tovább engedték. A művelet a Fővárosi Főügyészség és a szlovén Koperi Ügyészség együttműködésével zajlott, amely az Eurojust, az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége nemzeti szekcióinak gyors és hatékony segítségével valósult meg.

A szállítmányt a rendőrök titokban végig követték, így futott be a kamion Budapestre, egy X. kerületi raktárba 2019. november 5-én éjjel. A drogot a megrendelő nemhogy piacra dobni, kicsomagolni sem tudta, ahogy az őt figyelő nyomozók jelezték, kivette az első tekercsbe rejtett heroint, a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége és a Készenléti Rendőrség bevetési rendőrei elfogták a gyanúsítottat, és lefoglalták a kábítószert. A 49 éves, magyar K. Richárdot a bíróság letartóztatta. A férfi zsebeiben hétmillió forint és hetvenezer euró készpénz volt. Kamionjában a csomagolószer alapanyagát képező fóliatekercsekbe rejtve találták meg a Szlovéniában már megjelölt kábítószert. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ vegyész szakértője megvizsgálta a drogot. A Magyarországon lefoglalt tiszta heroin többszörös hígítással került volna a feketepiacra, négymilliárd forint hasznot hozva a drogkereskedőknek.

 

A Készenléti Rendőrség által lefolytatott eljárást követően a Fővárosi Főügyészség a két férfi ellen – a magyar–török állampolgárral szemben távollétében – jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken. A kábítószer-kereskedelem bűntettének ezt a minősített esetét a törvény öttől húsz évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegeti. Az ügyészség a távollevő török vádlottal szemben életfogytig, magyar társával szemben határozott ideig tartó fegyházbüntetésre kiszabott ítéletet indítványozott.

 

Nyitókép: police.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva