Bólyi Alexandra | 2018.10.02. 10:00
Éliás Gyula Jr.: A Badacsony-hegy és a cápa
Éliás Jr. hangja és személyisége magával ragadóan átjön a színpadon. Aki volt már a koncertjén, az érezhette az igazi bulihangulat és az igényes zene összeolvadását.

– Sokszor léptél fel a Balaton parton. Milyen emlékek fűznek a tóhoz?
– Rengeteg emlékem van, hiszen a Balatont a második otthonomnak tartottam 16 éves koromig. Hároméves koromtól, amíg élt a nagymamám, minden nyáron lehetővé tette, hogy Badacsonyörsön vagy Széplakon nyaralhassunk. Az itt szerzett élmények meghatározták a gyerekkoromat. A Balaton a pályám szempontjából is fontos állomásnak számít, hiszen ott kezdtem el nyilvánosság előtt zenélni. Akkoriban alakult egy körülbelül 40 fős baráti társaság, a Róka Brigád, nekik játszottam és énekeltem először, ők voltak az első hallgatóságom. Az aktuális zenéket és saját szerzeményeimet adtam elő, nagyon tetszett nekik, és biztattak, hogy ezzel érdemes komolyabban is foglalkoznom.

– A zenével könnyen lehetett csajozni is.
– Persze. A nyolcvanas évek elején rengeteg kelet-német lány tartózkodott a balatoni kempingekbe, és szívesen ismerkedtek. Nagyon kellemes emlékek fűznek az NDK-s lányokhoz, szinte egész kamaszkoromat végigkísérte a velük való ismerkedés. Nemcsak a szórakozás miatt, de haszna is volt ezeknek a találkozásoknak, hiszen például a holland barátnőmtől megtanultam hollandul. Szerencsémre németül nagyon jól beszéltem, mert édesanyám taníttatott az általános iskolai évek alatt. Ez a tudás jókor jött, amikor a helyi srácok és a német lányok között kellett fordítani.

– Ha sok időt töltöttél a Balaton-parton, akkor bizonyára a vízi sportokat is kipróbáltad.
– Imádok vitorlázni és évtizedes hobbim a szörfözés is, hiszen a déli parton nagyon jókat lehet ugratni, a víz adottságai és mélységei miatt rengeteg lehetőség adódik a sportolásra. Az északi partot pedig a gyönyörű természeti adottságai miatt kedvelem. A Badacsony-hegy csodálatos, a nagyapám mindig azzal ugratott, hogy a hegynek azért van az a kis csücske, mert egy cápa kiharapott belőle egy darabot. Nyolc évesen még el is hittem.

 

– Szereted a vizet, sokat jársz a tengerhez is.
Igen, mert a sós víz és a tengeri levegő jót tesz az énekeseknek, tisztító hatása van, és az allergiás tüneteimet is enyhíti. Amikor beugrom a vízbe, rögtön érzem, hogy mennyire jó hatással van rám, nem csak az immunrendszert erősíti, de a bőrre és az idegrendszerre is jótékonyan hat. Minden évben amennyit csak lehet a tengeren töltök. Mindig kibérelünk motorcsónakot, amivel kifutunk a vízre, ez hatalmas élmény. A Balatonhoz is rengeteg vitorlázós élmény köt, hiszen csodálatos a tó, sok élményt ad.

– Idén először jártál Görögországban, pedig aki szereti a tengert, azoknak ez mindig első számú célállomás.
Korfun nyaraltunk idén, és valóban először voltam a görögöknél. A családdal inkább választottuk Horvátországot nyaraláskor, a gyerekekkel való utazáskor ez volt az ideális távolság. Beültünk a kocsiba és 4-5 óra alatt ott voltunk például az Isztriai-félszigeten. Mostanában azt tapasztalom, hogy nem melegszik fel a tenger horvát része, ezért gondoltuk, hogy kipróbáljuk Görögországot. Kellemes csalódás ért, mert Korfu gyönyörű, teljesen más mint a többi görög táj. A gyarmatosítások következtében a sok kultúra keveredése ma is érezhető a gasztronómiában és a helyi szokásokban is, és ezt nagyon izgalmas felfedezni. Sokat süt a nap, meleg a tenger, 27 fok körül van állandóan, olyan mintha a Balatonban fürödnél.

Párjával, Létay Dóra színésznővel (Fotó: TV2)

– Azért a Balaton kevésbé veszélyes.
– Sokan azt gondolják, hogy sokkal veszélytelenebb, mint a tenger, mert nincs akkora mélység, viharok, veszélyes élőlények. A Balatonon azért fulladnak meg sokszor az emberek, mert nagyobb szélben, viharban vízpárlat keletkezik, ilyenkor a víztükör felett akár ötven centi magasságig is elfogy a levegő, és hirtelen pokolian nehéz a felszínen maradni, nemhogy úszni. Ilyenkor még a legedzettebbek is megfulladhatnak.

– Több helyen koncerteztél is a Balaton körül. Más élményt jelent, mint mondjuk egy klubkoncert?
– Zamárdiban tavaly léptem fel először, óriási élmény volt, és meglepődtem, hogy idén emlékeztek a dalaimra. A borfesztiválokon is nagyon népszerű voltam, ahogy a szervezők fogalmaztak: „forgalomnövelőnek számítok”, bevonzom a közönséget. Bár 30 éve énekelek, sok helyen még nem léptem fel a Balaton körül, pedig ott zenélni nagyon jó. Az emberek sokkal lazábbak, nyitottabbak, mindenféleképpen jó érzés színpadra állni, mert egyszerűen nem lehet rossz a koncert hangulata. Egy művész küldetése, hogy élményt, érzéseket tudjon átadni a közönségnek, és az a jó érzés, ha értő szívekre talál, ez jellemző a tóparti fellépésekre.

Az Orfeum színpadán

– A helyszínhez választod a repertoárod?
– A koncerteken interakció van már évek óta. Megtervezünk egy alap menetet, amit közben variálgatok. Folyamatosan figyelem a hallgatóság visszajelzését, hiszen ez egy kölcsönhatás, egy szimbiózis, ami kialakul a zenész és a közönség között.

– Régóta tanítasz, korrepetálsz. Mennyire változtak az idők során a tanítványok hozzáállása?
– Nagyon sokan nem a szakmát akarják megtanulni, hanem sztárok szeretnének lenni. A tanítás jó dolog, mert én is fejlődöm közben, karbantartom a hangomat, másrészt mindig kapok olyan impulzusokat fiataloktól, akik hoznak olyan zenéket, amelyeket az életben nem hallgatnék meg. Így napra készen tartják az újdonságok iránti vágyam.

– Két fiad van. Örökölték a zenei tehetséged?
– A nagyobbik fiam, Tamás egy az egyben örökölte. Most még nem tudja mihez kezdjen vele, mert sok minden érdekli. Nem döntötte még el, hogy zongorázzon, gitározzon, énekeljen, vagy zenét írjon, de minden lehetőség meg van benne, hiszen nagyon kreatív. Egyelőre az iskolára kell összpontosítania, később eldől, hogy merre visz az útja.

– Nem félted ettől a szakmától?
– Mindenkinek meg van írva a sorsa, nincs olyan, hogy jó vagy rossz döntés. Mint apa természetesen azt kívánom neki, hogy boldog legyen. A saját boldogságomhoz nekem is több dolgot meg kellett tanulom, például az egyik legfontosabbat az elengedés. A másik alapelvem, hogy a szív dolgaiban szívvel kell dönteni, az ész dolgaiban pedig ésszel, mert sokszor visz vakvágányra, ha fordítva történik.

– Mire készülsz az ősszel.
– Tervezek egy-két új dolgot megvalósítani. Szeretnék például klipet forgatni, ehhez keresem az anyagi és egyéb hátteret. Az Eurovizióra is beadok dalt, hiszen eddig is sikerült jó párszor bekerülnöm. Jönnek a klubkoncertek, és több rendezvényen is fellépek. Nemrég 25 ezer ember előtt léptem fel Debrecenben, ez hatalmas energiát adott a folytatáshoz.

Még több sztárinterjút olvasnál? Kattints a többi interjúért!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva