Mészáros Annarózsa | 2024.05.31. 14:00
Elképesztő színekben elevenedik meg a balatoni táj
A Káli Fecske Galéria falain egy hónapon keresztül Góra Orsolya festőművész Színszekvencia című tárlata látható.

Magával ragadó színek, vastag struktúrák és szédítő látvány uralja a salföldi teret. Orsolya képei egy kivétellel az elmúlt két év alkotásai.

– A Színszekvencia fogalmat én találtam ki – vezet minket körbe a tárlaton a festőművész, aki jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa. – Maga a szekvencia szó, azaz az ismétlődés, létezik. Azt szeretném vele kifejezni, hogy a színek kapcsolódási sorrendjét kutatom. Alapvetően két sorozat jelenik meg. Az egyik a Pilisben, Pilisszentkereszten található Vaskapu szikla motívumára épül, a sorozat címe: Vajon mit látunk valóságként?

Góra Orsolya

– A másik sorozat Balaton-felvidéki motívumokat ábrázol, de mindkettőnél fontos hangsúlyozni, hogy egyik esetben sem maga a figurativitás, illetve nem maga a motívum a fontos, hanem a szín. Azt kutatom, hogy ahogy a színek egymásra épülnek, hogyan lehet elérni azt, hogy valami tüzes legyen. Hogy lehet azt elérni, hogy valami kicsit szinte transzcendens, szinte túlvilági metafizikus tér legyen, annak ellenére, hogy a matéria nagyon vastag festékrétegen keresztül valósul meg. Próbálok az immanens színekkel, tehát a hétköznapi értelemben az agyunkban létező színeken túlmutató színkombinációkat választani azért, hogy a nézőt arra ösztönözzem, arra motiváljam, hogy túllépjen a saját fejében lévő határokon, a saját fejében lévő gondolatokon.

Orsolya sorozatokban gondolkodik és több képet, akár 15-20 festményt készít egyszerre, hiszen az alkotás nagyjából két éven keresztül tart.

– Egy része a végén meg is semmisül, amelyiket úgy ítélem meg, hogy nem az lett a végeredmény, amit vártam. A képekhez nagyon komoly vázlatok, színvázlatok készülnek, olaj vászon technikával, 15×15-ös kis vásznakra. Azon kísérletezem ki a színeknek a hőfokát, a színeknek az intenzitását. A sorozat képeinek vastagsága – az egymásra rakódó rétegek függvényében – állandóan változik, ahogy a fizikai világ szerkezet is állandó mozgásban van.

 

Nézd meg képeinket a tárlatoról!

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

Nyitókép és fotók: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva