Mészáros Annarózsa | 2024.05.05. 08:00
10 nap alatt eladta pesti lakását és a Balatonra költözött – most boldog
Valóságos tündérmese a lányról, aki mert nagyot lépni az ismeretlenbe és ez a bátorság elhozta számára a teljes életet a Balaton mellett. A klaviatúra mellől a betonhoz, Budapestről Káptalantótiba vezetett Gulyás Dóra útja.

Dóra reklámügynökségeknél marketingesként dolgozott, majd a covid időszak alatt fizetés nélküli szabadságra küldte a munkahelye, igen hosszú időre. Ekkor helyezkedett el egy kreatív hobbi boltban.

– Úgy éreztem, el kellene kezdeni kreatívkodni, ha már egész nap festékek között vagyok. Ekkor találtam meg a hobby betont, vásároltam mellé öt féle színt, aztán tizet, majd huszat. Elkezdtem ontani magamból a mindenféle beton tárgyakat, nem volt megállás. Az akkori párom mondta – aki grafikus –, hogy ha elkészítek 200 tárgyat, tervez nekem egy logót. Hát, jó! – mondtam – akkor csináljuk! Így már nem is mentem vissza az ügynökséghez, hanem 2020 augusztusától a Betonka tölti ki mindennapjaimat és az öntőformákat. Ez egy igazi sikersztori!

Először a nappaliban, a konyhában, és az erkélyen volt a műhely Dóra lakásában, majd talált egy szabad irodát egy nyomdában, végül egy gyönyörű, tágas műhelye lett Zuglóban.

Nagy utazás

Dóra úgy érezte 2024 tavaszán, hogy most jött el a pillanat, hogy már nincs Budapesthez kötve, hiszen betont mindenhol lehet kapni, tárgyakat bárhol lehet készíteni. Így vett egy nagy levegőt, 10 nap alatt eladta a lakását, pedig akkor még sejtelme sem volt, hogy hová fog költözni. Ehhez képest egy héten belül rátalált mostani otthonára.
Ismertem Káptalantóti környékét, sokat túráztam erre. Azt gondoltam, hogy szívesen foglalkoznék újra marketinggel borászatnál vagy akár kétkezi szőlészkedéssel. S most itt minden vágyam összejött és teljesült!

 

– Tegnap volt egy hónapja, hogy ideköltöztem. Senkit nem ismertem, egyetlen egy ismerősöm nem volt itt a faluban, a környéken 40 km-re sem. De úgy voltam vele: majd csak lesz valami. Ennél magányosabb nem lehetek, mint voltam Pesten, s azóta, hogy ide költöztem, olyan szociális életem van, hogy csak ámulok!

Dóra a hónapfordulóját már a káptalantóti Liliomkert Piacon ünnepelte, hiszen felvételt nyert az árusok népes táborába, ráadásként egy borászatnál is elhelyezkedett.
– A szőlőben fogok dolgozni, illetve pincében, pince munkáknál. Nem az a cél, hogy majd egyszer borász leszek, hanem érdekel az egész folyamat, hiszen egy csoda, hogy a szőlőből milyen szuper borok születnek. Hihetetlen, hogy egy hónapja itt vagyok, két dolgot terveztem, és mind a kettő összejött. Nagyon-nagyon boldog vagyok, érzem, hogy megnyugodtam, leeresztettem, millió dolgot helyre raktam magamban. Tudom, ez még csak az eleje, de azt is tudom, hogy minden a legnagyobb rendben van!

– Közben újítom fel a házamat, úgyhogy nagyon sok segítséget kapok, nagyon sok jó szót. Annyian vannak, akik támogatnak itt a faluban. Én lettem a Betonka Dóri, az 500. lakos Káptalantótiban.

Betonka

Dóra először egyéni ékszereket kezdett el készíteni, majd öntőformákkal dolgozott. Órák, tányérok, kaspók és megannyi fülbevaló, medál és gyűrű kerül ki a keze alól.
– Rengeteg technikát és anyagot használok. S mindig mondom: az életnek nincs olyan szegmense, amire ne lehetne egy megfelelő Betonka fülbevalót találni.
S valóban: vitorlás, Balaton, borosüveg, dugóhúzó, kiscica, virágkoszorú, kávé, festmény, dinoszaurusz, jóga… a teljesség igénye nélkül. A gyűrűkön néhány szavas idézetek, útravalók.
Gyakran kapok megkereséseket, hogy valaki szeretne a barátnőjének ékszert ajándékozni és konkrét kéréssel fordul hozzám. Ezek a találkozások nagyon inspirálóak tudnak lenni, hiszen valaki hosszasan gondolkodik azon, hogy mivel lephetné meg a szívének kedves embert.

Elsőre az alapanyag miatt súlyos, nehéz darabokra gondolhatunk. Szó sincs azonban ilyesmiről, egy ékszer csupán 4 gramm, vagyis nem húzza le a fület vagy épp nem nehezedik az ujjakra. Az ékszerek alapja rozsdamentes acél, egyes daraboknál szilikon.

– Jelenleg kútvizet használok a betonhoz, vagyis mostantól az ékszereimben és a tárgyaimban a Balaton szó szerint is benne van!

 

Gyönyörködj beton alkotásokban!

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

Nyitókép, fotók: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva