2018.08.02. 09:00
Erre figyeljen napszemüveg vásárlásakor
A szem káros UV sugárzás elleni védelmének egyik legfontosabb eszköze a napszemüveg.

Különböző színű, sötét telítettségű lencsék
• Barna: erős napsütés esetén ideális, ez a szín nyugtatja a szemet, növeli a kontraszt- és mélységlátást (pl. hegymászás, síelés, horgászás)
• Szürke: legkevésbé torzítja a színeket, a természetes árnyalat elősegíti a tökéletes látást
• Zöld: jól használható gyengébb fényviszonyok között is.
• Sárga: fokozza a kép élességét, jól használható ködben, hóesésben, viszont nem ajánlott erős fényben.

Információk, amit minden napszemüveg esetén meg kell adni:
A tájékoztatót a napszemüveg keretén vagy levehető címkén, vagy a csomagoláson kell feltüntetni. Ezek a következők:
• Gyártó vagy forgalmazó neve és címe,
• Filter kategória (0-4-ig)
0-ás kategória: tiszta vagy enyhén színezett lencse;
1-es kategória: enyhén színezett lencse, részben felhős időben ajánlott;
2-es kategória: közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben ajánlott;
3-as kategória: sötét lencse, erős napfényben ajánlott;
4-es kategória: nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfénynél ajánlott
• „CE” jelölés.

Az UVA és UVB sugarak nemcsak bőrproblémákat okozhatnak, hanem számos szembetegséget is. A szakemberek szerint az UV sugárzás káros hatásai összeadódnak, rövidtávon kötő- és szaruhártya gyulladást, hosszabb távon pedig rosszindulatú elváltozásokat és hályogot is okozhatnak. Ezért is fontos, hogy nyáron napszemüveggel védekezzünk a káros sugarak ellen, és különösen fontos hogy a napszemüveg, amit hordunk megfelelő védelmet nyújtson.

A látható fény szűrése azért is fontos, mert a túl erős, vagy a túl gyenge fény nehezíti a látást. Erős fény hatására csökken a szem úgynevezett kontrasztérzékenysége, ugyanakkor a látható fény bizonyos mennyiségére szükség van a megfelelő látáshoz, a túl gyenge fény balesetveszélyes lehet.

A gyerekeknek szemvédelme

A babák és a gyerekek szeme még a felnőttekénél is érzékenyebb, mert nagyobb a pupillájuk, így több fény jut a szemükbe. A nem megfelelő gyerekkori szemvédelem nagyon komoly felnőttkori szembetegségek okozója lehet. A bőr védelmére egyre többször hívják fel a figyelmünket, a szem védelméről viszont nagyon kevés szó esik. Tovább rontja a helyzetet, hogy sok szülő ráadja a gyerekre a bazárban kapható filléres napszemüveget, aminek a lencséje csak sötétített, de egyáltalán nem rendelkezik megfelelő UV-szűrővel. Ennek az lesz a következménye, hogy a sötétített lencse miatt a pupilla nem szűkül össze a napon, és még nagyobb mennyiségben engedi be a káros sugarakat. Vagyis több kárt csinál a szülő, mint hasznot.

Hogyan válasszunk napszemüveget?

  1. A legfontosabb szempont, hogy ne a bazárban, hanem megfelelő szakboltban vásároljunk, és figyeljünk arra, hogy legyen rajta UV400-as felirat. Ha ez hiányzik róla, akkor ne vegyük meg, mert ártunk a gyerek szemének!
  2. Ha babának választunk szemüveget, figyeljünk arra, hogy legyen ütésálló, és ne tartalmazzon mérgező anyagokat, mert a pici nagy eséllyel meg fogja kóstolni. Érdemes a boltban rápróbálni a baba fejére, és megnézni, hogy jól illeszkedik-e.
  3. Ha nagyobb gyerekek számára választunk napszemüveget, akkor olyat keressünk, aminek a fül köré kanyarodik a szára, mert akkor se fog leesni a fejéről, ha naphosszat a tengerparton homokozik a kicsi. Itt is fontos szempont, hogy a termék legyen ütésálló, és ha lehet, ne karcolódjon.
  4. A gyerekek számára fontos szempont, hogy megfelelő színű és formájú legyen. Érdemes engedni az igényeiknek, mert akkor nagyobb kedvvel fogják hordani.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva