2018.07.27. 11:06
Este fél kilenckor nézzen a Holdra!
Látványos csillagászati eseményben lehet része azoknak, akik pénteken éjjel a szabad ég alatt töltenek el pár órát. Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozását láthatják az égen, a Hold ugyanis több, mint másfél órán keresztül lesz majd a Föld árnyékában.

– Ez egy nagyon ritka dolog, hogy ilyen sokáig tartson az égi jelenség – fogalmazott Kolláth Zoltán fizikus-csillagász. – Elméletileg egy teljes holdfogyatkozás csak 107 percig tarthat, úgyhogy ez több mint másfél óra látvány igazán jónak mondható – tette hozzá.

– Utoljára 2011. június 15-én volt hasonló időtartamú teljes fogyatkozás, ami 100 percig tartott. Előtte pedig 2000. július 16-án gyönyörködhettünk benne, az viszont a maximális 107 perces látvány volt. Az egész jelenség már 20 óra 24 perckor elkezdődik, ekkor csúszik rá a Föld árnyéka a Holdra. A leglátványosabb rész – amikor teljes holdfogyatkozás lesz – fél tízkor kezdődik és 23 óra 13 percig tart – hangsúlyozta Kolláth Zoltán.

– A csodálatos jelenség oka, hogy a három égitest a Nap, a Föld és a Hold egy vonalba sorakozik – mondta a Zselici Csillagpark vezetője, Mosoni László.

A holdfogyatkozást szabad szemmel is jól lehet majd látni, és ha valaki egy kilátóról csodálja a jelenséget biztosan felejthetetlen élményben lesz része. Itt megtalálhatók a Balaton körüli kilátók.

A badacsonyi Folly Arborétumban pedig éjszakai túrán csodálhatják meg az érdeklődők a holdfogyatkozást.

Ilyen volt a holdfogyatkozás 2015-ben:

A jelenség látványát még pluszban növeli, hogy az elvörösödő holdkorong alatt pár fokkal fog fényesen ragyogni a vöröses fényű Mars is, ami pont ezen az éjszakán lesz szembenállásban és földközelben.

A fogyatkozás fázisainak időpontja (közép-európai idő szerint):

– Részleges fázis kezdete: 20:24

– Teljesség kezdete: 21:30

– Teljesség közepe (Ekkor van az árnyékkúp közepén a Hold.): 22:21

– Teljesség vége: 23:13

– Részleges fázis vége (már 28-án) 00:22

– Félárnyékos fázis vége: 01:28

A teljesség 1 óra és 43 percen át tart, így bőven lesz időnk gyönyörködni majd a vöröslő holdkorongban, és az alatta ugyancsak vörösen sziporkázó Marsban.

 

forrás: sonline.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva