veol.hu | 2018.09.05. 10:00
Fejlődik a Balaton, jobb a minőség
Ősszel is Balaton! Ne csak nyári úti célként gondoljunk a magyar tengerre, hanem minden évszakban. Erről is beszéltek a balatoni főszezon után a nyár „főszereplői”.

– Mi múlt héten jöttünk és egy hétig maradunk – mesélte a budapesti Szepesi Attila a Sajkodi Strandon. Elárulta, barátaiknál laknak Balatonfüreden, onnan jönnek-mennek. – A Balatont nem lehet nem szeretni, ha tehetjük és időnk engedi, akár egy-két napra is leugrunk. Amióta gyerekeink vannak, azóta mások a hangsúlyok, de a jó borok most sem maradhatnak el – tette hozzá mosolyogva.

– A tavalyi számokat hozta az idei szezon annak ellenére, hogy Medárd nem hazudott. Tette a dolgát rendesen, a június szó szerint elúszott, ám rengeteg vendég volt idén is – ezt már Zakar Zelinda, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM-menedzsere nyilatkozta a Naplónak. – Hogy mégis mivel hozta be magát a szezon? Egyrészt a Balaton fejlődik, egyre jobb és minőségibb a kínálat. Nagyon sok jó program van, ami rendkívül fontos, illetve a magyarok utazási kedve változik, vagyis növekszik a belföldi turizmus.

A szakember úgy vélte, hogy a turista ma már elvárja a legjobb minőséget, a kényelmes szálláshelyet, a színvonalas programokat, az ár-érték arányos szolgáltatásokat.
– Úgy érezze, hogy azt, amit kap a pénzéért, az megéri – mondta Zakar Zelinda.

Ugyanakkor az a tendencia is folytatódik, hogy a nagyszülőktől átveszik az unokák a korábbi „Zimmer Feriket”, amelyeket felújítva, minőségi szálláshelyként kínálnak. Ma már az sem gond, hogy nem a Balaton partján vannak ezek a helyek, hiszen gyakorlatilag mindenki autóval közlekedik, így a balatoni háttértelepülések is helyzetbe kerültek.
– A szezon tehát már nem augusztus 20-án ér véget? – vetettük fel.

– Ezen dolgozunk, hogy ne érjen véget. A Nyitott Balaton programsorozat most indul majd, ahol az októberi hétvégékre koncentrálunk. Ezen azt kell érteni, hogy a tó környéki TDM-szervezetek összefogásban, regionálisan kínálnak programokat, kedvezményes szálláshelyeket és közlekedést a Balaton körül – sorolta Zakar Zelinda. – Szervezünk egy nyitott pincék teljesítménytúrát szeptember végén, október közepén egy éjszakai túrát, míg október 7-én, vasárnap a II. Palacsinta Fesztivált rendezzük meg Alsóőrsön.

Zakar Zelindának több kedves dolog is megdobogtatta a szívét az idei nyáron. Egyrészt terjeszkedik a Kultkikötő, hiszen már az északi parton is vannak játszóhelyei. Másrészt láthatóan megnövekedett a költési kedv, szerinte az emberek szívesen adnak pénzt minőségi programokra. Kérdésünkre ugyanakkor kiemelte a strandfejlesztéseket is, melyeknek láthatóan több pozitív hozadéka van, elég csak az alsóörsi vagy a csopaki strandokra gondolni.

Mayer Gyula, az alsóörsi Hotel Mayer szállodavezetője a szezonról elmondta, hogy idén talán először tapasztalta – és erre június volt a jó példa –, a magyar vendégek nem riadtak meg az esős napoktól sem.

– Most éreztem először, hogy a belföldi vendégek számára a Balaton nemcsak a napsütés és a víz, hanem programok, gasztronómia, élmény. Ez fantasztikus! – mondta Mayer Gyula, aki szerint ha a belföldi turizmusban érdekeltek rájönnek arra, hogy a Balatont akkor is lehet élvezni, amikor nincs jó idő, akkor dolguk van. Ha ez így lesz, a szezonhosszabbítási törekvésük sikeres lesz.

A szállásadó arról is beszélt: a májusi időszakban, amikor nyári idő volt, a hétvégék teljes telt házzal működtek.
– Most kezdünk eljutni oda, hogy aki nem iskolaévhez kötött, azok számára az április, május, vagy a szeptember, október is működik a Balaton-parton, ami óriási dolog – fogalmazott Mayer Gyula.

Mindez például arra is hatással van, hogy nem három hónapra korlátozódik a vendéglátó vállalkozásoknál az alkalmazottak foglalkoztatása, hanem akár fél évre is kitolódhat.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva