2018.08.03. 16:00
Ha kellemetlen szag árad a klímából
Csak egy gombnyomás, és máris kellemesen hűvös levegő árasztja el a lakást. A légkondicionálók elterjedésével azonban egyre gyakoribbá válnak az általuk okozott szövődmények is.

Azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy mellőzzük a légkondicionáló túlzott használatát, nem tartózkodunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában, elkerülve ezzel a nyári náthás, meghűléses tüneteket, ízületi panaszokat. Egészségünkre nézve azonban nem csak a hideg, de a légkondicionáló berendezésből kiáramló levegő minősége is komoly veszélyt jelenthet.

Az elhanyagolt klíma fertőzések forrása
Szerencsés esetben nem tapasztaltuk még, amikor a klíma bekapcsolását követően kellemetlen, poshadt szag áramlik a berendezésből. Az ilyen jelenségek oka nem más, mint a készülékben lerakódott szennyeződések, por, baktérium- és gombatenyészetek tudtuk meg dr. Magyar Donát aerobiológustól, a Budai Allergiaközpont szakemberétől. A légkondicionálókban leggyakrabban található mikroorganizmusok közül talán a legfontosabb a Legionella. Az általa okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. A legionárius betegség ezzel szemben egy összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet.

Asztmát, allergiát is okozhat
A légkondicionáló berendezés ezen kívül még számos fertőzést okozó mikroorganizmus számára biztosít kedvező életfeltételeket. A nem megfelelően karbantartott berendezések a korábban már említett legionellózis és Pontiac-láz kórképeken kívül az alábbi betegségek kialakulásában játszhatnak szerepet:
– hypersensitiv pneumonitis (túlérzékenység okozta tüdőgyulladás)
– asztma
– allergia
– szisztémas mycosis (az egész szervezetet érintő gombafertőzés)
– aspergillosis (tüdőben kialakuló gombás fertőzés)

Szezon előtt és után: klímatiszítás!
A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, majd a klíma bekapcsolásával folyamatosan keringjenek a beltéri levegőben. A munkahelyi, otthoni és az autóban felszerelt klímát évente legalább egyszer – legjobb szezon előtt és után is – vegyszeresen ki kell tisztíttatni, vagy, ha a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni. Fontos a csepptálcán vagy más alkatrészeken kialakuló pangó víz megszüntetése, mert a ventilátor által lesodort vízpermet okozhatja a súlyosabb fertőzéseket. A berendezések karbantartásához mindig kérjük szakember segítségét, ezzel sok bajt előzhetünk meg!

Szakértő: Budai Allergiaközpont
Fotó: pixabay.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva