2018.09.07. 20:00
Hatalmas bírságok a nyári ellenőrzések után
A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során, július 1. és augusztus 20. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 303 esetben összesen több mint 25 millió forint bírságot szabott ki

Az ellenőrzés 2695 vendéglátóhelyre, 633 élelmiszer-előállító és 2331 élelmiszer-kereskedelmi egységre, 607 rendezvényre kitelepült vendéglátó-egységre, valamint gyermektáborokat ellátó 6 főző- és 3 tálalókonyhára terjedt ki. Az ellenőrök 185 esetben figyelmeztettek, 29 alkalommal pedig korlátozták az adott vállalkozás tevékenységét – közölte a Nébih a honlapján.

Laboratóriumi vizsgálatnak 133 tételt vetettek alá a szakemberek, akik kiemelt figyelmet fordítottak a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokra, a grilltermékekre, a fagylaltokra, a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre.

A szezonális akció az őstermelői tevékenységre is kiterjedt: az idén nyáron 877 őstermelőt ellenőriztek, a szakemberek 53 alkalommal kisebb szabálytalanságokat tártak fel. Eljárást 22 esetben indítottak azért, mert az őstermelő nem a saját gazdaságából származó terméket értékesített.
A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés keretében az Állami Halőri Szolgálat halőrei 71 Balaton környéki és 65 Duna menti vendéglátóhelyen ellenőrizték az eladásra kínált hal és haltermék származását.

Mint korábban megírtuk például azonnali hatállyal felfüggesztette a balatonboglári Kikötő Falatozó büfé tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságokat találtak, így a büfé élelmiszer-előállító, vendéglátó ipari tevékenységre alkalmatlan. A hatóság – a tevékenység korlátozásán túl – 120 tétel, részben lejárt, részben nem nyomon követhető terméket vont ki a forgalomból.

Címlapfotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva