Mészáros Annarózsa | 2021.03.21. 06:00
Hogyan fotózz szép tájképet? Így!
Sándor, József, Benedek – bízzunk benne, hogy tényleg meghozzák a meleget! Kirándulj, mozogj és ne hagyd otthon a fényképezőgépedet!

Ha nem is rendelkezel profi fotós felszereléssel, akkor sem kell lemondanod arról, hogy szuper képeket kattints. Összeállítottunk neked néhány tippet, hogy mire ügyelj, ha kirándulásod során szép képekkel gazdagítanád az albumod!

Komponálj!

A képeid dinamikussá válnak, ha a témát nem középre helyezed! Tagold a teret három részre, és középről elmozdulva helyezd el a hangsúlyos részt!

A horizont

A horizont sok esetben jól mutat, ha középre kerül, de a hármas tagolást itt is bevetheted, ha kicsit lejjebb vagy épp följebb helyezed el a középponttól. Ha a felhőket, az égbolt gyönyörűségét hangsúlyoznád, akkor vidd minél lejjebb. Ha pedig épp a természeti jelenségeket szeretnéd kidomborítani, akkor minél följebb húzd a vonalat!

Ember a láthatáron!

Attól, hogy tájképnek nevezzük még megjelenhet rajta figura. Sőt! Az emberi jelenlét még élőbbé teheti a fotódat!

Mozgásban

Ne félj attól, ha valami mozog. Attól még állóvá varázsolhatod, ha elég türelmes vagy. Két dolgot tehetsz: egy fix, álló dologra koncentrálsz és annak a pontnak a hangsúlyozásával érzékelteted a körülötte zajló mozgást vagy épp követed a mozgó, változó pontot.

Hómező és más távlatok

Talán magunk mögött tudhatjuk már a kiadós havazásokat, de lesz még tél, így tedd ezt a tanácsot is a tarsolyodba: egy nagy hómező unalmas lehet. Hogy jobban érzékeltesd a havas táj kiterjedését és fehérségét, nyugodtan csempéssz bele embereket, pláne, ha színes ruhában vannak. Ugyanígy járj el, ha igazán nagy tereket szeretnél bemutatni, és éreztetni azt, hogy az ember milyen picike kis pötty például egy sziklafalhoz képest.

Válts nézőpontot!

Guggolj, hasalj le vagy lépj fel egy padra, és szemléld onnan a világot! Ha kilépsz a megszokott nézőpontból, egy újabb arcát láthatod meg akár egy megszokott, teljesen hétköznapi tájnak is!

Lépj közelebb!

Robert Capa szerint „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. Neked most nem kell gránátok között szaladgálnod, így nyugodtan menj közel, vessz el a részletekben!

Szemben a Nappal!

Légy bátor és kapd lencsevégre a napot! Nyilván ne úgy, hogy kiégessen mindent és egy nagy fehér paca legyen a fotód… bújtasd el a fűszálak vagy egy lombkorona közé és hagyd óvatosan kibukkanni! Mesés lesz!

Naplemente

S ha már a Napnál tartunk: adja magát az örök klisé, ami mindig giccses és pont ezért gyönyörű. Ami mindenki szívét megmelengeti… a naplemente. Ne csak az égitestre koncentrálj, inkább arra, hogy hogyan színezi, festi a tájat. Miként nyúlnak meg az árnyékok, a megszokott színek hogyan változnak valami egészen mássá.

Köd

Vízpart közelében gyakorta találkozik az ember köddel. Nem kell megijedni, hogy szinte testtelen a táj. Valami mozgás, apró, de figyelemfelkeltő dolog biztosan akad, amivel élővé tudod tenni a képedet!

+1) Víz

Mi itt a Balaton mellett pontosan tudjuk, hogy a víz mindig más arcát mutatja. Így a téma örök. Borús, álló, viharos, sötét vagy éppen lágyan fodrozódó. A víz, a Balaton örök és megunhatatlan téma! Keress elhagyatott stégeket, kietlen partszakaszokat. Evezz be a tó közepére vagy épp merülj alá!

Ne feledd: ha egyedül indulsz útnak, mindig szólj valakinek, hogy hová indultál, nagyjából mikor érkezel vissza! Legyen nálad folyadék, harapni való és meleg ruha! A telefonod legyen feltöltve, ruházatod évszaknak megfelelő, réteges legyen! Ha sziklás, kavicsos utat választasz úti célul: zárt, bokatartó cipő legyen rajtad!

Jó fényeket!

A cikkben szereplő fotókat Mészáros Annarózsa a likeBalaton fotóriportere készítette.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva