Dezslik Magdolna | 2019.12.10. 06:00
Így kell a Balatonnál jó áron nyaralót venni, de mutatjuk az eladási trükköket is
Vajon mikor érdemes nyaralót venni a Balatonon? Tényleg olcsóbb télen? Bár a gyerekneveléshez és az ingatlaneladáshoz mindenki ért, mi inkább megkérdeztük két balatoni ingatlaniroda szakértőjét. Keszthelyi Adél, a Duna House keszthelyi irodájának vezetője és Bogdán Tamás, CasaNetwork vezető értékesítője Balatonalmádiból válaszolt.

‒ A nyaralási szezon előtt valóban magasabb a hétvégi házak, nyaralók ára, a szezon végén pedig olcsóbbak lesznek?
B.T. ‒ A Balaton partra jellemzően nincs szezon előtti és utáni árváltozás , az ingatlankereslet viszont tavasszal magasabb mint a szezon után. Aki tavasszal keres az már a nyáron szeretné élvezni a Balaton előnyeit.
K.A. ‒ Szezontól függő árváltozást mi sem tapasztalunk ezen a környéken, minden évszaknak megvan a maga varázsa. Ezenkívül Hévíz vonzása miatt mindig van kereső ügyfél. A nyaraló ára – csakúgy, mint a lakóingatlanok esetében csakis az eladó motiváltságától függ: milyen gyorsan szeretné eladni.

‒ Mit tehetek, ha éppen év végén dönt úgy a család, hogy a balatoni ház fenntartása helyett inkább másba fektetné annak az árát? Hogyan tudok emelni az értékén? Vannak erre trükkök?
B.T. ‒ Ha a család úgy dönt, hogy a balatoni házat el akarja adni, akkor az ingatlant fel kell készíteni az értékesítésre, árától vagy kondícióitól függetlenül annak érdekében, hogy az adott piaci helyzetben a lehető legjobb árat kapjuk érte. Ebben tud segíteni a Home Stager, aki kisebb átalakításokkal és átrendezéssel a vevő számára vonzóbbá teszi az ingatlant. Egy‒két iroda már rendelkezik ezzel a szolgáltatással mint például a Casanetwork.
K.A. ‒ Az ingatlan eladását nagyban segítik a szép, minőségi fotók is és ha rend van ingatlanban. Nyaralók esetében ezt könnyebb is elérni, hiszen nem állandó jelleggel lakott, könnyebb tisztán tartani, a kertet gondozni.

‒ Ha pedig venni szeretnék így karácsony tájékán, mire figyeljek? Például most minden szép, hófödte, csendes, de nem biztos, hogy ilyen nyugalmas lesz nyáron is a környék.
B.T. ‒ Az ingatlan értékesítőjének évszaktól függetlenül kell bemutatnia az eladó családi házat, nyaralót , mert így teljes körű tájékoztatást kapunk mindenről legyen az nyári szezon vagy a csendesebb téli időszak.
K.A. ‒ A helyi ingatlanos az ingatlan elhelyezkedésének a kiválasztásánál nagyon sokat tud segíteni, hiszen ott él, kiválóan ismeri a helyi adottságokat, a lokációt, az ingatlan adókat, üzleteket, éttermeket tud őszintén ajánlani, vagy akár orvost, tisztítót, kulcsmásolót. Többször kértek már segítséget, és szívesen, őszintén segítünk is, hiszen fordított helyzetben nekünk is jólesik, ha egy idegen városban tudjuk, merre induljunk.

‒ Miben más a „nyaraló” és az „egy ház a faluban”? 🙂
B.T. ‒ „Egy ház a faluban” az ország területén bárhol vásárolható de egy nyaraló a Balatonnál az más….főleg ha panoráma is van a Balatonra. Ez egy életérzés !
K.A. ‒ A nyaraló általában olyan zónában található, ahol csak nyaralók vannak, míg ha lakóövezeti ingatlan esetében szinte mindig van valaki, aki „ránéz a házra”.

„A kínálat bőséges, a pici, felújítandó nádfedeles kis családi fészektől kezdve a többszáz milliós, Balatonra panorámás luxus nyaralókig minden megtalálható.”

‒ Mely települések a trendik, felkapottak most a Balaton környékén?
B.T. ‒ A déli parton Siófok egyértelműen viszi a pálmát , de Lelle, Fonyód és Fenyves is népszerű. Az északi parton Balatonfüred az első, de a Tihany és Balatonalmádi közötti rész is közkedvelt. A Balaton nyugati részén Keszthely, Hévíz, Vonyarcvashegy amit az ügyfelek szeretnek.
K.A. ‒ Keszthelyt, Gyenesdiást, Vonyarcvashegyet, Balatongyörököt, Szigligetet említeném elsőként, ezek a legnépszerűbb települések, itt nyilván az ingatlanok négyzetméter árai is magasabbak.

‒ Milyen a kínálat 2019 végén? Van egyáltalán esélyem eladni/venni?
B.T. ‒ 2019 május óta folyamatosan csökken a kereslet az ingatlanok iránt, a kínálati piac viszont emelkedik. Egyre több ingatlant adnak megbízásba a tulajdonosok az irodáknak. Reális piaci áron mindig van esélyünk az eladásra vagy vételre, valamint azokra az ingatlanokra is, amelyek egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek.
K.A. ‒ A kínálat bőséges, a pici, felújítandó nádfedeles kis családi fészektől kezdve a többszáz milliós, Balatonra panorámás luxus nyaralókig minden megtalálható. A Balaton mindig is keresett, népszerű hely volt – és lesz is. A Keszthelyi öböl környékére leginkább Észak –Dunántúlról érkeznek a nyaralóba befektetni kívánók, ahhoz vagyunk közelebb: szombathelyi, győri, soproni ügyfeleink vannak leginkább, de nagyon sok a budapesti vásárló is.

„2019 május óta folyamatosan csökken a kereslet az ingatlanok iránt, a kínálati piac viszont emelkedik.”

‒ Kinek érdemes nyaralót venni a Balatonnál és kinek nem?
K.A. ‒ Mindenkinek érdemes a Balatonnál ingatlant venni, aki megteheti. Ha nyáron a nyüzsgést szereti a part miatt, ha gyönyörű téli tó látványa nyűgözi le, akkor azért. Árban és a helyet illetően nagyon széles a skála.

Kedvet kaptál, hogy szétnézz a balatoni nyaralókínálatban? Az ingatlanbazar.hu oldalon rengeteg ajánlatot találsz – nem csak – a magyar tenger környékéről.
A településekről is mutatunk egy kis kedvcsinálót, katt ide!

Nyitókép: illusztráció /shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva