sonline.hu | 2018.09.03. 20:00
Ismét támad a mustgáz!
Az extrém hőségben hetekkel korábban kezdődött a szüret Somogyban. Sok helyen már folyik a borkészítés, a gazdáknak figyelniük kell a mustgáz okozta veszélyekre. Évente többször riasztják a tűzoltókat emiatt.

– Saját magam készítette nyélre rakom a gyertyát és magam előtt tartom 1,5 méterre – így védekezik a mustgáz ellen Göncz Gábor. A bor–és pálinkaszertő hozzátette: emellett ventilátorral és az ablakok kinyitásával szellőzteti át a toponári pincéjét. Göncz Gábor megjegyezte: a mustgáz gyorsabban termelődik a szélcsendes, meleg időben, mint a hidegebb időben.

– Nagyon oda kell figyelni, mert hamar meg van a baj. A mustgáz színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, zárt helyiségekben, a levegőt kiszorítva, a föld közelében terül el – tette hozzá Göncz Gábor.

– Mi föld felett erjesztünk, így kerüljük el a veszélyeket – mondta el Országh Bernát. A borász hozzátette: Szőlőskislakon az erjesztő helyiségük teljesen nyitott, így a mustgáz a szabadba távozik. Jelenleg a királyleánykát szüretelik és hamarosan kezdik az olaszrizlinget.

A szakemberek szerint a nagyobb koncentrációjú mustgáz belégzése oxigénhiányos állapotot okozhat, ami kihat a központi idegrendszer működésére. Ennek jelei szédülés, hányinger, álmosság, mentális zavar és eszméletvesztés. Magyarországon évről évre csaknem tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat, szinte egyetlen esztendő sem telik el tragédia nélkül. A katasztrófavédők tapasztalatai szerint a riasztások jelentős részében már nem lehet segíteni, mert nagyon gyorsan bekövetkezik az eszméletvesztés és beáll a halál. A balesetek kellő óvatossággal és elővigyázatossággal megelőzhetőek. Mustgáz miatt bekövetkezett balesetnél kizárólag sűrített levegős légzőkészüléket viselő ember segíthet, mivel anélkül a segítő is könnyen áldozattá válhat. A marcali tűzoltóknak legutóbb a kéthelyi szőlőhegyen volt alkalmuk a gyakorolni a szakszerű fogásokat egy feltételezett balesetnél.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva