Bólyi Alexandra | 2018.07.14. 09:00
Izzadásmentes kényelem
Nyaraláskor is figyelnünk kell a higiéniára, hiszen tikkasztó melegben a nők szeretnek lenge ruhába, szoknyába vagy rövidnadrágba bújni, de az izzadás sokszor így sem kerülhető el. Kellemetlen tünetként jelentkezhet a hajlatok, a combközép és a mell alatti rész kipirosodása, kidörzsölése.

Sokan azt gondolják, hogy ez a probléma csak a túlsúlyos emberekre vonatkozik (pl. összeér a combjuk), pedig a testi és genetikai felépítés is meghatározza a bőrirritációk kialakulását. A meleg okozta bőrkárosodás a nőket és a férfiakat egyaránt érinti. Nemcsak a melegben jelentkezhetnek a tünetek, de sportolás vagy stressz okozta heves izzadás következtében is. Ilyenkor csökken a komfortérzet, az apró, pici sebek, hólyagok fájdalmasak lehetnek, ráadásul a sérült terület könnyen elfertőződhet. A túlzott izzadást hiperhidrózisnak nevezik, ez főképp a hónaljban, háton, kezeken, tenyereken, arcon, talpakon, mellkason és térdhajlatokban észlelhető verejtékezés.

Kidörzsölés, bőrirritáció

Az egyik legkellemetlenebb tünet a combok közti kipirosodás. Ezen a területen nagyon vékony a bőrréteg, könnyen sérül, mozgás közben viszkető, égető érzést okoz. A másik gyakori probléma nőknél a mell alatti izzadás, ami azért is fájdalmas, mert a melltartó alsó része vagy a merevítő intenzíven dörzsöli a területet.

Ha már megtörtént a baj, akkor érdemes pár napra, amíg a sebes terület meggyógyul, (hosszú)nadrágra cserélni a szoknyát. A sérült felületet erre a célra kifejlesztett krémekkel lehet kezelni, amelyek lehetőleg legyenek parfüm-, színezék- és tartósítószermentesek. Szőrtelenítést is akkor végezzük újból, ha már helyreállta bőrfelület épsége.

Hogyan védekezhetünk?

Aki hajlamos az izzadásra, vagy tapasztalta már a bőrirritáció kellemetlen tüneteit, annak fokozottabban kell figyelnie testhajlatai ápolására. Melegben ajánlott a többszöri tusolás. A szárazra törölt bőrre minden esetben használjon izzadásgátló szereket (ezek többsége alumíniumsót tartalmaz, ezek eltömítik a verejtékmirigyek kivezető nyílásait), krémet, ami táplálja a bőr és megelőzi az esetleges irritáció kialakulását.

Gyógynövények felhasználásával is készíthetünk természetes pakolásokat, ajánlott a teafaolaj, citrom, kurkuma, bazsalikomlevél, mert ezek segítenek a megelőzésben és megállíthatják a fertőzés továbbterjedését is.

Sportoláshoz érdemes pamutból készült ruházatot választani, amely hatékonyabban szívja be a nedvességet. Az izzadás csökkentésére oda kell figyelni a táplálkozásra is, csökkenteni kell a fűszeres ételek fogyasztását, illetve kerülni kell az alkoholt és a kávét is.

Szöveg: Bólyi Alexandra

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva