Kovács Erika | 2018.09.05. 16:00
Jó évjáratra számítanak a gazdák
Megkezdődött a szüret Zala megye borvidékein is. Egészségesek az ültetvények, jó minőségűek a szemek, de a napok óta tartó esőzés nem kedvez a szüretnek, és több fajtánál sem előnyös.

A szentantalfai Dobosi Győző és családja a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken, huszonöt hektáron gazdálkodik, tizenötféle szőlőt termesztenek. Az ültetvények nagyobb része a Nivegy-völgyben található, másfél hektár pedig Balatonfürednél. Ők augusztus huszadikán kezdték meg a szüretet a korai fajtákkal, mint a Chardonnay, Muskotály, Szürkebarát.

A must cukorfoka 19 körüli, a savakat még nem mérték, de Dobosi Győző szerint „ízre megvannak”. Nagyon izgultak a forró nyár miatt, ami a papírforma miatt idén nem úgy alakult, ahogy arra számítottak. Megfigyelték ugyanis, hogy négyévente hűvös, csapadékos a nyár, idén viszont meleg volt, gyakran hőséggel.

Az ültetvények egészségesek, szép évjáratra lehet számítani – fogalmazott a borász, aki örömmel beszélt arról is, hogy a borkóstolóikon minden korábbinál több magyar vendég vett részt, akik érdeklődtek a kulturált borfogyasztás iránt. Megnézték termőhelyeket, az ültetvényeket, a környéket, megismerték a magyar borokat. A kitűnő minőséggel együtt egyre szélesedik a piac. A friss Olaszrizling és a rosé, valamint a könnyű, illatos borok mellett, egyre többen választják a testes, magasabb savtartalmú, klasszikus, hordós, érlelt borokat, mint az Olaszrizling, Juhfark, Kéknyelű.

A rekord vendégszámban meghatározó, hogy nagyon jó az összefogás a borvidéken, a Balatonnál, illetve a Nivegy-völgyben a borászok, valamint a helyi gazdák, mint például a sajtosok, mézesek, szörpkészítők között. Ajánlják egymást a vendégeknek, akik a fürdőzésen kívül megismerhetik a Balaton értékeit is.

Koronczai Zsolt – akit az „Év borászának” választottak Balatonfüreden, Olaszrizlingje arany minősítést kapott – azt mondta, ők a sikert hosszú évek munkájának köszönhetik. Új ültetvényeket telepítettek és fejlesztették a borászati technológiát is. A család generációk óta foglalkozik szőlészettel-borászattal, 22 hektáron termesztenek szőlőt, amelynek 85 százaléka Balatonszőlősön és vonzáskörzetében található, a többi Balatonfüreden, illetve Aszófőn.

A termés ötven százaléka Olaszrizling, a többi Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, illetőleg Rajnai Rizling, Ottonel Muskotály, Irsai Olivér, Tramini, Szürkebarát és Zenit. A cukorfok fajtáktól függ, de ezzel nem elégedett, mert túl korán értek meg a szőlők. Olyan fajtát is szüretelnek már, amelyet tavaly október elején szedtek le. Milyen borra számít, erről még korai beszélni, de jó évjáratban bíznak, mivel a szőlők egészségesek, az ültetvények tökéletesek. Korábban minimális peronoszpóra fertőzés volt az esőzés miatt, de más betegség szerencsére nem fordult elő. A borász a napokban véget ért Balatonfüredi Borhetek is részt vett, ahol az Olaszrizling, Rajnai Rizling és az Irsai Olivér fogyott legjobban a vendégek körében.

Baráth Sándor, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközség elnöke elmondta, hogy a szüret három héttel ezelőtt a korai fajtákkal már náluk is megkezdődött, például a Chardonnay, Tramini, és a pezsgő alapborokhoz szükséges Chardonnay, illetve a Furmint leszedésével. Eddig nagyon jó minőségű termést szüreteltek le, köszönhetően a száraz, meleg nyárnak, de most kicsit morgolódnak az időjárás miatt, mert napok óta esik az eső, és ez nagyon komoly veszteségeket is okozhat az ültetvényeknél.

– Reménykedünk abban, hogy az esős idő után kedvező, szeles, száraz idő lesz, amely kiszárítja a szőlőt, és így a szemek rothadását is meggátolja. A Nagy-Somlói Borvidék 750 hektáron fekszik, amelyhez a Kissomlyó és a Ság-hegy is tartozik, maga a Somló-hegy ebből 550 hektár. A Somlón körülbelül harmincan foglalkoznak borok palackozásával.

Kovács Erika, Veszprémi Napló
Címlapfotó: Pincészet ültetvényein is javában szüretelnek már a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken (Fotó: Dobosi Győző)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva