Bólyi Alexandra | 2018.10.15. 12:00
Kállay Saunders András: Új, izgalmas kihívások
Tehetséges zenész, énekes, aki sok stílusban kipróbálta már magát. Érzékeny művész, aki minden esetben ragaszkodik ahhoz, hogy a minőségi zene fémjelezze a munkásságát. Pedig nincs könnyű dolga, hiszen anyanyelve nem a magyar. Ő mégis jól érzi magát ebben az országban, és közönségét sok remek dallal jutalmazza kitartásukért. A tegnapi Sztárban sztár műsor első adásában máris az első helyen végzett.

– New Yorkban születtél és éltél gyerekkorodban. Édesanyáddal időnként hazalátogattatok Magyarországra, vagy nyaraltatok a Balatonon?
– Sokszor jöttünk meglátogatni a nagymamámat, de nem emlékszem, hogy abban az időben a Balatonon jártunk volna. Az emlékeimben inkább Budapest maradt meg, a Bazilika környéke, a Deák téren a játszótér… Általában decemberben, karácsonykor utaztunk Magyarországra, a legtöbb élmények ezekről az ünnepekről maradtak meg.

– Már nyolc éve itt élsz, gondolom azóta sikerült megismerkedned a Balatonnal.
– Persze, a zenekarommal sokszor koncerteztünk már a Balaton-parton. Emlékezetes volt két éve, amikor a Strandfesztiválon felléptünk, ahol kicsit aggódtam, mert korán kezdődött a koncert, és azt gondoltam, nem lesz nagy közönség. De szuper volt a buli, és a színpadról látszott a Balaton, gyönyörű panoráma tárult a szemünk elé. Szeretem a fesztiválokat, a Balaton Soundra is le szoktam menni Zamárdiba. A nyarak mindig nagyon zsúfoltak a fellépések miatt, sajnos még arra nem volt lehetőségem, hogy hosszabb időt töltsek a tóparton, de a fellépések után azért mindig ott maradunk még bulizni.

– Sokat utazol a közösségi oldalaid posztjaiból ítélve. Inkább a tengerpartot választod úti célnak?
– Igen, ha van egy kis időm utazni, akkor inkább távolabbi helyeket választok, nem a Balatont, mert igazság szerint a homokos tengerpartot szeretem. A barátnőm Reni (Tolvai Renáta énekesnő – szerk.) is inkább a tengert kedveli, mint a tavakat.

– Szerettek városokat felfedezni, vagy inkább a parton töltitek az időt?
– Sokszor bérelünk quadot és ilyenkor körbelátogatjuk a helyeket, megnézzük a helyi látványosságokat, a városokat, vagy felfedezzük a szigetet, igyekszünk sok helyre elmenni. Nekem ez az igazi kikapcsolódás, mert nem szeretek napozni, számomra nem program, hogy kifeküdjek a napra. Ráadásul nekem már nem kell szín. 🙂 Emlékszem, amikor Thaiföldön nyaraltunk – ahol sokkal erősebb a nap – , nem figyeltem, és először életemben napszúrást kaptam. Nem volt túl kellemes élmény, 2-3 napot bent töltöttem a szobába, nagyon rosszul éreztem magam. A vizet viszont imádom, órákig tudok lubickolni a tengerbe, élvezem a hullámokat, ilyenkor olyan vagyok, mint egy gyerek játék közben. A szörfözést még nem próbáltam, de gyerekkorom óta szeretek úszni és a vitorlázást is kipróbáltam. A nyaralás nekünk Renivel, a bulizásról szól, egyébként csak unatkoznánk.

– Nemrég jött ki a Táncoljunk című klip, ahol magyarul énekelsz. Az angol az anyanyelved, azon könnyebb a dalszövegeket előadni. Miért döntesz mégis néha a magyar nyelvű dalok mellett?
– Valóban angolul jobban szeretek énekelni, de a közönség kedveli a magyar nyelvű dalaimat, mert jobban értik a szövegeket. Nekem is fontos, hogy értsék miről énekelek, mert a dalaim üzeneteket hordoznak, amit szeretnék átadni, így fontos, hogy tudják miről szólnak a dalok. A tapasztalatom is az, hogy ha egy dal magyar nyelvű – még ha zeneileg gyengébb is – , több a nézettsége, mint az angol nyelvűnek, egyszerűen a közönség jobban szereti.

– Ki lehetne írni magyarul a szövegeket az angol nyelvű klipekhez.
– Ezzel már próbálkoztam, de inkább kritikákat kaptam, mert a közönség úgy olvasta, mint egy versszöveget, kereste a rímeket, nem igazán értették, hogy ez csak fordítás. Ha lefordítom magyarra a dalokat, teljesen másképp hangzanak, mint az angol szlengekkel, más az értelme.

Tolvai Renivel 8 éve alkotnak egy párt

– Szerepelsz a Sztárban sztár műsorban, itt különböző helyzetekben kell megmutatni magad. Nekem a visszafogott stílusod miatt ezt nehéz most még elképzelni. Mennyire lesz kihívás mások bőrébe bújni, vagy esetleg női előadót megszemélyesíteni?
– A visszafogottságomat sokszor félreértik az emberek, egyszerűen csak nem vagyok közvetlen. Néhány közszereplő az interjúknál, tévészerepléseknél úgy viselkedik, hogy megfeleljen a nézők igényeinek, de nem saját magukat adják. Én nem vagyok ilyen, szeretek saját magam lenni, ezért néha úgy jön le ez a viselkedés, mintha visszafogott lennék. Olyan típus vagyok, hogyha valakit nem ismerek régóta, akkor megtartom a távolságot, nem viselkedem úgy, mintha évek óta ismernénk egymást. Régi ismerőseimmel, barátaimmal viszont bármilyen témában órákon át felszabadultan tudok beszélgetni. A legfontosabb, hogy a színpadon nincsenek gátlásaim, szeretek megőrülni és a maximumot kihozni magamból. A Sztárban sztár műsorban a női előadók megszemélyesítésétől viszont egyelőre nagyon tartok, félelmetesen hangzik, hogy átalakítanak nőnek, még ha csak egy műsor kedvéért is. A következő adásban már ki is derül, hogy sikerül átalakulnom, hiszen Tolvai Reni bőrébe kell bújnom, ő pedig engem alakít majd a színpadon. Izgalmas kihívás lesz mindkettőnknek. 🙂

– Nehéz lehet neked amerikaiként Magyarországon zenélni. Nem lenne nagyobb sikered a szülőhazádban?
– Néha visszamegyek New Yorkba koncertet adni, az mindig nagy élmény, mert a közönség már a második refrén után énekli velem a dalokat. Sokszor a fellépés után odajönnek hozzám, hogy hol lehet követni, szívesen meghallgatnák az albumomat, a dalaimat. Úgy érzem, hogy kint szeretik a zenéimet, csak mivel nem ott élek, ezért nehezebb karriert építeni, de igyekszem ezen változtatni, és többször menni a tengerentúlra. Szerencsére itthon is sokan vannak, akik értékelik a dalaimat, követik a pályafutásomat már 8 éve, úgyhogy nem panaszkodom. Kellene egy nemzetközi kiadó, aki megismertesse a dalaimat a határon túli közönséggel is. Készítettünk egy dalt Szepesi Zsolttal, amelynek California a címe, két hónap alatt több mint 500 ezren nézték meg, felkerült a Spinnin Records-nál a lejátszási listákra. Az ebből készült klipről Magyarországon alig lehetett hallani, 90 százalékban külföldön nézték meg.

– Őszre milyen terveid vannak?
– Alakult egy új együttesem The Middletonz néven, a Kállay Saunders Band zenészeit egy holland rapper egészíti ki. Ez egy teljesen új stílusú produkció lesz, más lesz a hangzás, a koncepció, mint amit eddig hallhatott tőlem a közönség. De most egyelőre a Sztárban sztárra összpontosítok, hogy sikerüljünk minél tovább jutnom, és megismerjen a közönség más oldalaimról is.

Ed Sheeran meghozta az első helyet

Még több sztárinterjút olvasnál? Kattints a többi interjúért!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva