Krausz Andrea | 2018.08.12. 13:08
Kistraktorok versenyeztek Siófok-Kilitin
Siófok határában is vannak jó mezőgazdasági termőterületek, gyümölcsösök és sokan foglalkoznak a környéken kézműves termékek készítésével. Tizenharmadik alkalommal tartottak Kenyérszentelő ünnepet és Gazdanapot Siófok-Kilitin.

A Kersák Lovas Tanyán szervezte meg a Siófok Térségi Gazdakör a szakmai találkozót és gazdanapot, a környékbeli vadászok és gazdálkodók nyári összejövetelét. A rendezvényt minden alkalommal az aratás végére időzítik, amikor a frissen őrölt lisztből elkészülnek az új kenyerek.
A szakmai összejövetelen több mezőgazdasági kiállító is volt, a tombolán például drága növényvédő szereket, mezőgazdasági gépbe való üzemanyag-adalékokat, GPS-es talajvizsgálatot, sőt ormányos törpetyúkot is lehetett nyerni.

A gazdanap egyik fontos eseménye az ökumenikus istentisztelet, melyen idén közösen áldotta meg az új kenyeret Gárdonyi Máté katolikus plébános és Bozsoki-Sólyom János református lelkész.

 

Idén díjugratást és gasztronómiai versenyt is rendeztek, valamint első alkalommal tartották meg a fűnyíró kistraktorok ügyességi versenyét, melyen szlalomozni, és tolatni kellett a bálák között úgy, hogy ne essen le a teniszlabda a bójákról. A legkisebb résztvevő csak végigment a pályán, de ő is kapott díjat.
Így zajlott a verseny:

Az egyik legnagyobb sikert a Siófoki Siómente Zrt. John Deere kombájnja és traktora aratta, a gyerekeket kirobbantani sem lehetett egész nap vezető-fülkékből.

Nem maradhatnak le a Like Balaton olvasói sem egy ilyen gép kipróbálásáról, úgyhogy megkíséreltünk feljutni a 8310 R nevű szuper traktorra, ami állítólag magától is tud menni.

A kistermelői kiállításon a különféle mézektől a bio-termékekig, a lekvártól a szörpökig sokféle somogyi terméket lehetett kóstolni. Az oklevéllel is díjazott Krista-porta tulajdonosai a Siófokhoz közeli Ságvár községben állítanak elő különféle finomságokat, erről beszélt Kristáné Soós Melinda.

Idén meg kell becsülni a búzatermést, 4-5 tonna volt az őszi búza termésátlaga Siófok környékén. Sajnos az időjárás nem volt túl kedvező, tavasszal kevésnek bizonyult a csapadék, júniusban viszont, amikor nem hiányzott, akkor nagy mennyiségű eső zúdult le a térségre, ami megdöntötte a gabonát.
Kersák György a Siófok Térségi Gazdakör elnöke erről beszélt:

Kép és szöveg: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva