Keszey Ágnes | 2022.03.25. 16:00
Kultúra helyben - kistelepülések kulturális életét segíti a Pajta program
Tizennégy település, összesen csaknem 76 millió forint támogatás közösségépítő rendezvényekre: ezek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Pajta Programjának idei legfontosabb számai. A Pajta Program legfontosabb célja, hogy a kistelepüléseken élők közösségeit a számukra valóban fontos kulturális eseményekkel erősítse, ráadásul úgy, hogy a kulturális rendezvényekért még utazni se kelljen.

A Pajta program kezdetektől része az EKF szakmai programjának. A kezdeményezés célja a kistelepülések kulturális életének fejlesztése, hogy az itt élők helyben is találjanak maguknak programot. Nagy Krisztián, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere szerint a saját kulturális erejüket sikeresen erősítő kistelepüléseken mindig van egy „apostol”, aki egyszerre áll a helyi hagyományőrzés, és a kulturális modernizáció élére.

– Ez a 14 pajta erősíti a helyi kulturális emlékezetet, a generációk közötti kapcsolat, közelebb hozza a művészeteket az emberekhez, és segíti a helyi oktatást is, ezzel biztosítva a települések hosszú távú jövőképét.
Települések, civil szervezetek, helyi programszervezők vehetnek részt a programban. A cél, hogy a kis közösségekhez, minél több emberhez minél több, minél jobb minőségű kulturális tartalom jusson el. Ehhez a programhoz a pályázati programunkon keresztül lehet csatlakozni, tehát tulajdonképpen versenyző évadtervekről van szó. Hosszabb időtartamot átfogó programterveket várunk a pályázóktól.

A „Kultúra helyben” szlogen is ezt tükrözi.

A turizmus zajától távol, az év 365 napján át működő modern Pajták a kulturális élet élénkítésének helyi központjai, amelyek egyszerre adnak otthont az ízlésformálásnak, a települések élő hagyományainak, az innovációnak, és a hely szellemével, múltjával kötik össze és fogadjak be a kortárs kultúra értékeit is.

– Az idei évben az EKF mintegy 14 települést fog tudni támogatni, közel 76 millió forintos forrásból. Azokat a programterveket részesítettük előnyben, amelyek újszerű módon tudnak közelíteni mindahhoz, ami az oktatáshoz, művészethez, tradíciókhoz kapcsolódik és ezeket újszerű módon tudják közvetíteni, közelebb vinni az ott élőkhöz. Nagyon sokrétű évadterveket láttunk. Az a tapasztalatunk, hogy a helyi kisközösségek mást-mást helyeznek fókuszba. Ami összetartja ezeket a különböző koncepciókat, az elsősorban a kultúra közösségmegtartó ereje. Valamiképpen mindegyik pályázatnak a fókuszában a kisközösségek építése, a lokális identitások erősítése áll.
A sajtótájékoztatón a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben indult pajtaprogramjának első évi tapasztalatait Lókút polgármestere, Sümeginé Hegyi Ilona és Márvány Péter Kapolcs polgármestere ismertette.

A Pajta programban a Balaton körül is több település vesz részt. Felsőörsön Könyvek, műhelyek, mesterségek címmel indítottak programsorozatot.
Balatoncsicsón a Nivegy-völgy a Könyvek-völgye címmel már gyökerekkel rendelkező kezdeményezés bővült. Ennek célja, hogy a fiatalok közössége első kézből, a nagyszüleik korosztályának még élő tagjaitól kapjanak impulzust, bevezetést a helyi kultúra hagyományaiba, valamint ezáltal a sokszor magányosan élő öregeket visszaintegrálják a helyi közösségbe.

Fotó: VEB2023 EKF

 

Vászolyon, a galériában 3-4 hetente váltakozó, 4-5 színvonalas kiállítással várják a látogatókat. Már az elmúlt években is rendszeresen bemutatkoztak helyi és környékbeli alkotók, ez a hagyomány folytatódik. A közösséget erősítik a megnyitók, amelyek után a látogatók szívesen elidőznek zsíroskenyeres, borozgatós vendégségben. A templomban, a faluház udvarán, illetve az idilli szépségű környezetben felállított víziszínpadon prózai és zenei produkciókat láthat, hallhat a közönség.

Vászoly is bekapcsolódott a Pajta programba
Fotó: VEB2023 EKF

Kapolcson a Művészvölgy Kúriában olyan eseményeket szervez a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány, melyek erősen alapoznak a helyiek igényeire és ezeket az energiákat becsatornázva újabb fejlesztéseket is indukálnak.

Taliándörögdön új programokat valósítanak meg, azzal a céllal, hogy ne csak a Művészetek Völgye eseményein jelenhessenek meg művészeti produkciók, hanem a települési identitásba ágyazva is.
Balatongyörökön a most induló Györöki Kultúrmorzsa sorozatban bővítik és színesítik a korábbi programok körét: még több gasztrokulturális, rétegzenei, képzőművészeti rendezvényre várják a közönséget.
Zalaszántón is bővítik és színesítik a hagyományos települési programokat, azok kínálatát.

A Pajta programban ősszel újabb pályázatot ír ki, így azoknak a településeknek lesz lehetősége forrást igényelni, amelyek még nem indultak eddig, vagy a korábbi fordulóban nem nyertek.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva