2018.09.02. 18:00
Lassan vége a nyárnak, olvass a Balatonról!
Sokaknak szép emlék marad a balatoni nyaralás, de biztos, hogy rengeteg minden kimaradt a felfedezésre váró tájakból, gasztronómiai élményekből. Olyan könyveket ajánlunk, amivel nem csak visszahozhatjuk a nyári emlékeket, de felkészülhetünk a következő kalandra is.

A Szépséges sorozat következő tagja Magyarország egyik legfontosabb idegenforgalmi nevezetességét, a Balatont mutatja be – nemcsak a tavat, a tájat, hanem az építészeti nevezetességeket,műemléki- és táji látnivalókat, múzeumokat, gasztronómiai és kulturális rendezvényeket. A 120 oldalas fotóalbum végigjárja a Balatont a deli parttól az északi parton át, az Aranyparttól a Balaton-felvidékig. A kötet a magyar mellett angol és német nyelven is megjelenik.

„25 túra a Balatonnál. Nem spóroltunk a kilométerekkel: körbebringáztuk a keszthelyi vidéket, a nem alacsony Badacsonyt, a Káli-medencét, s a felvidék megannyi kegyetlen hegyét. Körbetekertük a kelet tájait, és nyurga hurkokra fűztük Somogy falvait. Kerekeztünk autóúton, mezőn, völgyön, levélágyon: bükkön, tölgyön. Került a könyvbe túra elég: pihentető s büntető, némelyik könnyed, másutt majd pereg a könnyed.
De nem csak az utakat róttuk! Települések jöttek elénk, szédítettek tornyaikkal, barlangokkal, kishidakkal, nagypiaccal. Teszteltünk temérdek szállodát és éttermet, s szőlőfürtöt, mi itt termett. Jól megnéztünk minden sarkot, múzeumot, állatparkot.
Jegyzeteltünk, fotóztunk, eltévedtünk, bolyongtunk. Távokat mértünk, hegynek föl irgalmat kértünk. Aztán hazaértünk. Ha nem csak körbetekerni akarod a tavat, van pár ötletünk. Vidd haza a könyvet, és elő a bringákkal! Irány a Balaton!”

„Ha a minőséget keresed, a Balaton e könyve jó útitársad lesz! Bemutatunk számos csodás természeti látnivalót, tántoríthatatlanul kedves vendéglősöket, kallódásra ítélt házak, hagyományok megmentőit, romantikus fogadókat, szőlődombok pöpec pincéit, vidám víziparkokat Hosszú a sor. Ami közös bennük: valamennyi mosolyt csal az arcodra – mert e helyeken jól érzed magad, az ár-érték arányt helyénvalónak találod, és mielőbb vissza akarsz majd térni. Listánkban egyaránt találsz nagyot és kicsit, régit és újat, profi módon építkezőt és megérzésből dolgozót. Nem vittünk magunkkal sem pipettát, sem szögmérőt kevés objektivitással, inkább érzelmeinktől vezérelve ajánljuk e száz helyet. Ide nekem a Balatont! Ide nekem a minőséget! „

A balatoni gasztronómia már régen túlmutat a hekk-lángos-főtt kukorica hármasán, az utóbbi időben a tó környékén számos, jó minőségű standételt kínáló hely nyílt. Kalas Györgyi, az Index gasztronómiai újságírója éveket szánt arra, hogy felkutassa ezeket a büféket, éttermeket, és megismerje azokat az embereket, akik beindították ezt az örömteli változást. A Magyar tengeri gasztrokönyv új ízeket és kezdeményezéseket mutat be, rengeteg balatoni történetet mesél, miközben minden balatoni étkezéshez kötődő kérdésre válaszol. Nemcsak az derül ki belőle, hol ehetjük a legfinomabb ételeket, hanem feltárul előttünk az egész balatoni gasztrovilág. Ez az a könyv, ami minden Balaton-imádónak kötelező, és azoknak is, akik még nem a Balaton szerelmesei, mert a kötetet megismerve ők is azok lesznek!

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva