MW | 2023.09.05. 10:00
Másfél méteres Balaton függ a falon a somogyi művésznél
Óriási és apró Balatonos dísztárgyakat is készít műgyantából a kaposvári anyuka.

Ma már akár óra, fali dekoráció, vagy épp fával ötvözött különleges tálca képében a lakásunk éke is lehet. Hogy miként, erről a kaposvári Kövy-Hesz Nóra mesél.

Elképesztő, másfél méteres Balaton függ a falon, hullámokkal vagy épp anélkül. Egy menyasszonyi csokor letisztult, elegáns tálcába és a hozzá illő poháralátétekbe zárva, stílusos lámpa az asztalon – mind epoxiból, azaz műgyantából megálmodva.

Tegyük falra a Balatont

Ahogy készítőjük, Nóra szerényen megjegyzi: szerinte különösebb érzéke sose volt a művészetekhez, ennek ellenére mindig is szeretett alkotni. Már gyermekként megtanult kerámiázni, kipróbálta a különböző kézműves technikákat, és édesanyjának minden alkalomra készített valamit saját kezűleg, melyek jó részét a mai napig őrzi a család.

– Egyelőre még Kaposváron élek a férjemmel és a két kisfiammal, de éppen költözés alatt állunk, ősszel már Székesfehérvár mellett lesz az új műhelyem. A várandósságaim előtt MR-operátorként dolgoztam itt, Kaposváron. Végül nem tértem vissza az akkori munkahelyemre, hanem főállású egyéni vállalkozó lettem, így készítem a lakásdekorációs kiegészítőket.

Nóra az Instagramon találkozott először a műgyantával és annak a technikájával, bár akkor még azt se tudta, eszik-e vagy isszák az epoxit.

Műgyantából készít Balatonos dekoriációkat

– Első pillanattól kezdve magával ragadott az anyag sokszínűsége és variálhatósága. Már az elején elhatároztam, hogy én nem ékszereket vagy apró holmikat szeretnék készíteni epoxiból, hanem nagyobb méretű lakásdíszeket, de

amikor megláttam, mennyibe kerül ez a hobbi, az azért picit szíven ütött.

Megrendeltem az első liter gyantámat és kísérletezésbe kezdtem. Éjjelente YouTube-videókat néztem, követni kezdtem a külföldi gyantászokat, hogy ellessem a technikákat, trükköket. A családomnak és a barátaimnak nagyon tetszettek, amiket készítettem. Dekor tálakkal kezdtem, így ezen felbuzdulva különböző hobbicsoportokban megosztottam az alkotásaimat. Meglepődve tapasztaltam, hogy vásárolni szeretnének tőlem, jöttek is hamarosan az első rendelések. Így létrehoztam egy Facebook-oldalt, ekkor született meg a Norart is – mondta Nóra mosolyogva a kezdetekről.

Ihletet és inspirációt mindenhol meríthet az embert. Egy idő után azt vette észre, hogy ha bármit meglátott a természetben vagy csak úgy, az utcán sétálva, azonnal az jutott az eszébe: ez milyen jól nézne ki a gyantában is. Továbbra is számos külföldi alkotót követ, igyekszik figyelni a trendeket.

Kimeríthetetlen témája a Balaton

– Szerencsére gyakran járunk a tóhoz családot látogatni, hihetetlen, de minden alkalommal más-más arcát mutatja. Így született már türkiz vagy épp szürkés-kék, viharosan hullámzó vagy békés Balaton. A magyar tengert mindenki szereti, én ezekkel a faliképekkel kívánom megadni a lehetőséget, hogy az otthonunkban is felidézhessük a balatoni érzést.

Fotó: Mácsai Molnár Ágnes

 

De vajon hogyan készülnek ezek a különleges gyantaképek?

Nóra elmagyarázta: a 60 cm-es és a 1,5 méteres Balatonok elkészítésének technikája ugyanaz. Egy MDF-alapra felrajzolja a Balatont, kiszabja a formát. Ezután lealapozza, majd jöhet az öntés, s végül az utómunka, a csiszolás. Egy-egy Balaton elkészítése 2-3 hetet vesz igénybe.

– Az epoxigyanta használatakor körültekintőnek kell lenni, hiszen toxikus kétkomponensű anyag. Mindig kesztyűben, gázszűrős maszkban és kötényben dolgozom. Ha valahova odaköt a gyanta, már szinte lehetetlen leszedni. S

amíg meg nem köt, mérgező gázokat bocsát ki, ezért ezt a munkát nem tanácsos otthon végezni.

Mindenképpen elzárható, jól szellőző helyen kell dolgozni, ahol állandó a szobahőmérséklet és alacsonyan tartható a páratartalom, mert ezekre a gyanta nagyon érzékeny. A Balatonon kívül készítek még faliórákat, dekor tálakat, tálcákat, esküvői emlékőröket és kisasztalokat. Szinte bármit, amit kérnek.

Nóra minden fázisát imádja a munkának, a kihívások sem rettentik el. Az esküvői csokrok epoxiban megőrzése például különleges feladat, de egyben borzasztóan stresszes is: nem ronthatja el, hiszen az a csokor pótolhatatlan.

– A csokrok mellett nagyon izgalmas kérésnek számított a galaxisos lámpa, ami egy kislány számára készült. Üdítő volt játszani a különböző gyantarétegekkel, ahogyan épültek egymásra a színek, s végül így adta ki a spirálgalaxis mintát. De a legkedvesebb munkám az első kisasztal, annyira megszerettem, hogy mind a mai napig a nappalink éke.

Fotó: Mácsai Molnár Ágnes

 

Bár Nóra kitanulta a cukrász szakmát is, a műgyantás kísérletezéssel nem hagy fel. Két különleges álomprojektje is van, csak arra vár, hogy valaki megrendelje.

– Szívesen készítenék olyan lépcsőt, ami fa és gyanta kombinációja. Ha felülről nézzük, akkor a gyanta gyönyörűen, folytatólagosan megy le fokról-fokra. A másik pedig egy fa–gyanta konyhapult, amit a tenger ihletett. Természetesen a Balatonos kollekciómat sem hanyagolom el, és tervben van az új műhelyemben személyes workshopok tartása is.

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: szabadfold.hu
Nyitókép: szabadfold.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva