2018.08.08. 10:50
Mindenhol gond a parkolás
Akár ingyenes, akár fizetni kell érte, a parkolás minden balatoni településen komoly problémát okoz a nyári szezonban. A tóparti önkormányzatok igyekeznek megoldást találni, de van ahol már terület sincs erre a célra.

– Füreden a Huray utcában már új parkolóhelyek várják a vendégeket, miután a város a területet rendbe tette – közölte Somogyi László, a balatonfüredi Probio Zrt. vezérigazgatója.

– Itt fizetés ellenében lehet megállni, de a településen sok lehetőség kínálkozik az ingyenes parkolásra is, ezeket a helyeket néhány perces sétával el lehet érni. Ilyen a Kisfaludy strand-, és a 71-es számú út fölötti terület, valamint a kemping melletti rész. Balatonfüreden mindemellett néhány utcában a díjszabást illetően övezet váltás is történt a parkolásban, mint például a Honvéd utcában, ahol a korábbi kettes besorolás helyett egyes díjövezet az érvényes.

Balatonfüreden újdonság az is, hogy a Blaha Lujza utcában csak sétálni lehet, járművekkel megállni nem.

– Ezzel az a cél, hogy Füred belvárosában minél kevesebb jármű közlekedjen, hangsúlyozta a parkolásért is felelős társaság vezérigazgatója.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere kijelentette, aki hozzájuk érkezik, mindenki meg tud állni: 608 fizetős hely áll rendelkezésre a személygépkocsiknak, húsz pedig a buszoknak. Térítés nélkül lehet parkolni a Major utcában, a Belső-tónál és a szabadtéri színháznál. Úgy fogalmazott, a parkolóhelyek zöme az önkormányzaté, és ők működtetik azt a három parkolóhelyet is, amely a Tihanyi Erdőbirtokossági Társulaté, ilyen a Fogas Csárdával szemközti, az Akasztó-dombi, és a Somosi strand melletti terület. Az önkormányzati megállóknál öt éve nem emeltek, idén a helyszín függvényében 15-20 százalékkal növelték a tarifákat. A későbbiekben, Tihanyban a 71-es számú út mentén, valamint a komp kikötőnél, a révnél várható a parkolóhelyek bővítése.

Ábrahámhegyen a legnagyobb gondot a vasárnapi mise idején okozza a parkolás a tiltó tábla ellenére. Vella Zsolt polgármestertől megtudtuk, előfordult, hogy a mentő, az autóbusz sem fért el a parkoló gépkocsiktól, a buszsofőr kénytelen volt bemenni a misére, hogy megkérje az útban levő gépkocsik tulajdonosait a távozásra.

– A strandnál és a bornapokon sem okoz gondot a parkolás, bár a nyári időszakban megsokszorozódik a település lélekszáma. A focipálya is tele van ilyenkor parkoló autókkal és a strand melletti utcák úgyszintén. Ennyi gépkocsira nem tudunk felkészülni, nincs a mostaninál több önkormányzati területünk parkolás céljára – mondta Vella Zsolt.

Kondor Géza szerint általában nincs parkolási gond a településen, de Révfülöpön folyamatosan keresik a megoldást az időszakos problémák enyhítésére.

– A piacnál az idei nyitásra egy 18 férőhelyes parkolót alakítottunk ki elektromos töltőállomással, de a vasút és a tó közötti területen több parkolóhelyet is szeretnénk biztosítani. Így tehermentesíthetnénk nyáron a Halász utcát, jól jönne a parkoló a Balaton-átúszás idején is. Továbbá a Császtai strandnál ugyancsak kialakíthatnánk egy 30-40 gépkocsi fogadására alkalmas parkolót. Ezekre azonban az engedélyeztetések hosszú ideje miatt várni kell, de muszáj foglalkozni a témával – mondta a polgármester.

Alsóörsön az idegenforgalmi szezonban régóta visszatérő probléma a parkolási helyzet, mivel a strand és a vasúti sínek között csak egy viszonylag keskeny sáv áll rendelkezésre parkolóhelyek kialakítására. Bár a parkolás ingyenes, egy-egy zsúfolt nyári hétvégén bizony gondot jelenthet, hogy helyet találjanak autóiknak a strandolók.

Balatonalmádiban ingyenes a parkolás. A Wesselényi strand közelében főszezonban nehéz üres helyet találni Fotó: Penovác Károly / Napló

A két éve átadott vitorláskikötő is új igényeket támasztott, de mind a magánkikötőnél, mind a hajózási részvénytársaságnál, sok új parkolót alakítottak ki. Hebling Zsolt polgármester elmondta, hogy nagyon behatároltak a lehetőségeik, de az önkormányzatnál folyamatosan keresik a megoldást a problémára. A tervek szerint, a vasúti fejlesztések kapcsán, kikapcsolják majd azt a két vágányt, amelyek a Balaton felőli oldalon vannak.

– Egyeztettünk a MÁV-val és a rendezési tervben már szerepel is egy olyan jellegű fejlesztés, amely megoldaná a parkolást, mert ez egy óriási terület a kerékpárút és a vasút között – fogalmazott a polgármester. Ha a területet sikerül megszerezniük az államtól, akkor már kész terveink vannak, amelyek komoly előrelépést jelentenének. Emellett a vitorláskikötő környékén is zajlik egy kisajátítási ügy. Ha az önkormányzathoz kerül a jelenleg még magántulajdonban lévő terület, akkor ott is parkolókat alakítanának ki. Ez a két fejlesztés, két-három éven belül, nagy előrelépést jelentene a parkolási helyzet megoldásában Alsóörsön, ahol közel 150 ezer vendéget fogad a strand.

A legtöbb tóparti településhez hasonlóan Balatonfűzfőn is szűkösek a parkolási lehetőségek a strandok környékén a főszezonban. Marton Béla polgármester elmondta, a parkolóhelyek számát a motorizáció fejlettsége túlhaladta. Az önkormányzat a megoldást a közlekedési rend felülvizsgálatában és új parkolóhelyek kialakításában látja. Bár a településen a kétezres évek közepén még fizetni kellett a parkolásért, immár tíz éve ingyenesen lehet megállni a strandoknál. Az önkormányzat mindkét fütdőhelynél bővítené a parkolók számát. Egy nyertes pályázatnak köszönhetően 2019 őszére egy új, 50-60 állásos parkolót alakítanak ki a Föveny strand közelében, a Sirály utcai kikötőnél. A polgármester szerint ez a beruházás enyhítheti majd a parkolási nehézségeket.

A tobruki strandnál szintén problémát okoz főszezonban a parkolás, a vendégek gyakran a településrész ingatlanjai előtt állnak meg. A strand bejárata előtti murvás parkoló szilárd burkolatot kap, és az elképzelések szerint a meglévő mellett további 60-70 állásos parkoló létesülhetne a korábbi sportpálya helyén, amely szintén megoldást jelentene a gondokra.

Forrás: veol.hu
Borítófotó: Molnár Sándor / Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva