Keszey Ágnes | 2021.07.26. 10:00
Művészet és mesterséges intelligencia, képzelet és valóságos virtuális világ
Clara and the sun - azaz Klára és a nap. Ezt a címet viseli az a kiállítás, melyen a kiállító fiatal alkotók a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdéseket, jelenségeket járják körül, s műalkotásaikkal azt villantják fel, hogy ma már a valóság szerves része a virtuális világ és a mesterséges intelligencia.

Állandóan változó kép a boltíves plafonon: barokkos minták egy modern, mesterséges algoritmus által generálva, kézzel irányítható hologramok, villódzó fények, sejtelmes hangok – sokféle inger, látvány és benyomás éri az embert a Clara and the sun kiállításon.

A tárlat címe a Nobel-díjas japán író, Kazuo Ishiguro könyvének címe is. A szerző elragadó érzékenységgel ábrázolja Klara karakterét. Klara türelmes, előzékeny és jóval több empátia szorult belé mint a legtöbb emberbe. Nem véletlenül, hiszen Klara nem ember, hanem egy mesterséges barát (AF), technikailag pedig egy napelemes robot.

A téma érdekes, a virtuális valóság pedig már nemhogy az emberiség küszöbén áll, hanem mindennapjaink szerves része. A művészek is reflektálnak rá, s a művészeteket is átalakította a megszokott világunk részévé vált virtuális világ. Ma már nem csak egy festmény, vagy szobor lehet egy tárlat része, hanem olyan alkotások is, melyek vetített grafikaként állandó mozgásban vannak, vagy akár olyan holografikus művek, melyeket maga a látogató irányít.

Furcsa világ ez, de mivel létezik, elmondhatjuk, hogy a virtuális valóság nem valami távoli jövő elképzelt meséje, hanem itt, a Balaton környékén is jelen lévő technológiák, jelenségek, lehetőségek. 11 művész művei láthatóak, észlelhetőek a tárlaton, sőt, olyan alkotást is megtekinthetünk, amelyet mesterséges intelligencia generált.

Ezt a furcsa világot és a szokatlan kiállítást Lukács Viola kurátor mutatta be, aki a “violuk projects” keretében- New York, Zürich és Berlin után Magyarországra, Szentbékállára- hozta a tárlatot hogy közelebb hozza a kultúra digitális átalakulását és hogy élménnyé tegye a kortárs képzőművészetet.

—Ez az érkezőtér, innen fogunk továbbhaladni a természetes és mesterséges fénnyel kivilágított kiállítótérbe, az utolsó állomás pedig a harmadik terem lesz, ahol sötétségben csak a műveknek lesz fénye – villantotta fel, mi vár majd a látogatókra ezen a tárlaton, majd mesélt a tárlat címét is adó sci-firől.

Elmondta, hogy a főszereplő Clarat azért fejlesztették ki, hogy tinédzsereknek segítsen abban. hogy a társadalomba integrálódjanak. A regény szerint azért van (lesz?) szükség a robotra, mert a fiatalok már nem élik át a személyes kapcsolatokat, hanem magába szippantja őket a technológia és a virtuális tér.

– Kettős inspiráciból választottuk ezt a címet: egyrészt a regény témája miatt: hogy milyen a mai ember viszonya a mesterséges intelligenciához. Ezen a kiállításon 11 művész 17 műtárgyon keresztül reflektál erre a kérdésre. Vagy végtelenül poetikus módon, vagy direkt módon használnak a művekhez mesterséges intelligenciát. Megérthetjük, hogy mi is ez a fogalom, ami benne van a mindennapokban, de kicsit misztifikálva jelenik meg. A másik inspirációs forrás, ami miatt a Clara and the Sun címet választottuk ennek a kiállításnak, az az egyik művész, aki jelen is van köztünk. Ő Kuchta Klára, aki idén 80 éves. Újrainstalláltuk egy 2001-es műalkotását, ami fényművészeti gyakorlatának a derekára tehető. Ezt fogjuk majd megtekinteni a sötét terembe. Ezzel a kiállítással őt is szeretnénk ünnepelni – vezette be a tárlatot a kurátor, hangsúlyozva az elődök, mesterek tiszteletének fontosságát és a jövő iránti kíváncsiságot a kurátor.

A kiállítás ingyenesen látogatható a mindenkori higiéniai előírásoknak megfelelően, szeptember 5-ig csütörtökönként és péntekenként 11:00-23:00 óráig, szombatonként és vasárnaponként 8:00-23.00 óráig.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva