likebalaton.hu | 2018.07.07. 06:00
Olasz-tanácsok a Balatonra
Szénhidrát, magnézium, felszerelésteszt – ezeket ajánlja a Balaton-átúszásra vagy bármilyen nyílt vízi tempózásra Olasz Anna, legeredményesebb aktív nyílt vízi úszónk.

Újra elnapolták a 36. Lidl Balaton-átúszást, mely hagyományosan Révfülöp és Balatonboglár között lesz. Olasz Anna, Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpikon úszónk már sokszorosát leúszta az 5,2 kilométeres távnak, és elmondott néhány hasznos tippet, amely segíthet tó átúszásakor, vagy egyszerűen teljesíteni bármilyen nyílt vízi kihívást.

1. Ne tele hassal ússzunk.
Senkinek sem kellemes, ha a hullámok és a fáradtság mellett hányingerrel küzd… Semmiképpen se a verseny előtt fél órával vágjunk be egy nagyobb menüt. Aki úszik és készül, az pontosan tudja, hogy mire van szüksége, de alapvetően két órával a verseny előtt érdemes enni, azt követően már nem.

2. Fogyasszunk sok szénhidrátot.
A nagyobb úszás előtt néhány nappal már érdemes az étkezésünkben előtérbe helyezni a szénhidrátokat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy tésztát tésztával együnk, de érdemes az átlagosnál több szénhidrátot vinni a szervezetünkbe, hogy az felkészüljön a jelentős kihívásra.

3. Fontos a folyadékbevitel.
Már az úszást megelőző napokban érdemes több folyadékot fogyasztani, és különösen igaz ez a verseny napjára. A vízben meg sem érezzük, hogy mennyit izzadunk, és így milyen sok folyadékot veszítünk, szóval figyeljünk arra, hogy igyunk. Az izotóniás folyadékok különösen sokat segíthetnek, hogy ne merüljön le a szervezet. És ne a Balatonból pótoljuk a folyadékot…

Ne a Balatonból pótoljuk a folyadékot! Fotó: csupasport.hu

4. Szedjünk magnéziumot.

Az izotóniás italokkal a magnéziumbevitelt is segítjük, ami azért fontos, hogy megelőzzük a görcsöket, izomfáradást. Aki nem szokott magnéziumot szedni, annak az úszás előtt egy-két nappal elég bevennie egyet naponta, de én például mindennap szedek magnéziumot, mert edzésen is begörcsölhet a talpam, a vádlim.

5. Teszteljük a felszerelésünket.
A Balaton-átúszás nem 50 méter gyorsnyi táv, hogy kibírjuk, ha nem kényelmes valami. Nagyon rossz, ha egy-két órán keresztül szorít a sapka, a szemüveg vagy az úszódressz, éppen ezért mindent teszteljünk, hogy ideális lesz-e nekünk a versenyre.

Forrás: csupasport.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva