2018.08.26. 12:00
Olvasás, kincsvadászat, kaland
Balatonról szóló könyveket népszerűsítenek a Siófok-Balatonfüred útvonalon közlekedő BAHART hajón, még olvasói sarkot is berendeztek. Az akciótól azt várják, hogy az utazás alatt elolvasott mesék segítenek majd abban, hogy újabb és újabb helyeket keressenek fel az utazók a parton is.

„A hajóinkon évente több mint százezer gyermek utazik. Ez a jelentős számú célcsoport nagyon fontos szegmense a teljes utazóközönségnek, és komoly jelentőséggel bír, hogy milyen üzeneteket közvetítünk feléjük, mivel a gyerekek érdeklődési köre nagymértékben befolyásolhatja azt is, hogy hová utazik a család, vagy a célállomásokon mit tekint majd meg!” – nyilatkozta Dónucz László, a Balatoni Hajózási Zrt. értékesítési és forgalmi igazgatója.

A kampány keretében most két könyvet népszerűsítenek. Az egyik Csapody Kinga, Irány a Balaton! című mesekönyve, amely a kisebbeknek segít felfedezni a tó mindkét partját. „Mindenkinek van valamiféle emléke, élménye a Balatonnal kapcsolatban. Amikor gyerekkel utazunk ezek mind előtörnek, ami jó, de szerencsére nagyon sok minden változott. A kulturális látnivalók interaktívak lettek, élményközpontok tanítanak játszva, szórakoztatva, családbaráttá váltak a strandok, szállások, éttermek. Ebben is segít a szülőknek, hiszen összegyűjti, hogy mit érdemes megnézni, kipróbálni, megmászni – miközben egy bájos család mesevilágába csöppennek az olvasók, ami egyszer csak életre kel, ahogy ők is bejárják azokat. Ez a rácsodálkozás a valódi közös, családi élmény. Ráadásul nagy könnyebbség, hogy megvan az utazásra hangoló olvasnivaló, az esti mese is, és közben rengeteg időt spórolnak a felnőttek azzal, hogy nem kell több száz oldalt böngészni a neten, ha tervezni kezdenek. Sokan kifejezetten életmentőnek találták rossz időben, amikor a lubickolás és a homokvárépítés egy strandon nem opció – mesélt a mesés gyerekútikönyvre érkezett visszajelzéseiről Csapody Kinga.

Balatonfüredről írtak regényt tiniknek

A másik olvasmány, amely a hajón megtalálható, Király Anikó Strand, papucs, szerelem című regénye, amely egy balatonfüredi kempingben eltöltött kalandos nyár története. A Strand, papucs, szerelem hőse több ponton távoli rokonságot mutat Miss Bridget Jones alakjával. Ugyanakkor nagyon is eredeti figura, pont az a típusú haver, akivel kamaszként akár egy vízibiciklis majdnem-szüléssel, apás esküvővel, tiltott fürdőzésekkel, cikis helyzetekkel és nagy röhögésekkel teli, komplett nyarat végigbulizna az ember. – olvasható a könyvről szóló kritikákban (könyvesblog.hu).

Az akció egy héten át tartott a Siófok-Balatonfüred hajózási útvonalon. Amennyiben a könyves kampányt pozitívan fogadják az utasok, újabb olvasmányokat vonnak majd be a lehetőségbe, hogy az utasok minél kellemesebben eltölthessék az időt a hajók fedélzetén.

Naptej is jár a könyvek mellé

Az olvasást és az utazást népszerűsítő akció a szárazföldön is folytatódik. Füred Kapitány, a turisztikai szakemberek által létrehozott mesehős ezúttal könyveket is elrejt a Nagy Kincsvadászat elnevezésű játékban. A mesekönyvek mellett, összesen 10.000 csokoládét, ingyenes hajó- és színházjegyeket, egymillió forint értékű naptejet is kereshetnek a gyerekek. Az akció szervezőinek célja, hogy olyan játékokat találjanak ki, amelyek segítségével megmozgathatják a turistákat két-három település között, miközben a gyerekek megismerhetik a Balaton nevezetességeit. Ebben segít a turisztikai szakemberek által megálmodott mesehős, Füred Kapitány is. A kincsvadászat több településen, Alsóörsön, Balatonalmádiban, Balatonszárszón, Balatonföldváron, Csopakon, Fonyódon, Siófokon és a BAHART kikötőiben, hajóin is zajlik. A játék keretében ötezer gyermeket és szülőt mozgatnak meg a vakáció ideje alatt.

James Bond nyomdokait követi Füred Kapitány

Eger a legjobb példa arra, hogy milyen nagy hatása van az irodalmi alkotásoknak egy-egy város turizmusára. De a nemzetközi irodalom számos szegmense is kapcsolódik a turizmushoz. Jó példa erre London. Itt az utazások jelentős része a híres írók és költők alakjaihoz kapcsolódik. Jó példa erre Shakespeare, akinek Londonja tízezreket vonz a tematikus túrákra. De ezrek indulnak Sherlock Holmes magánnyomozó világának felfedezésére is. A magyar turisztikai szakemberek számára jó példát mutathatnak azok a vendéglátósok, turisztikai szakembere is, akik a James Bond kötetek rajongóiból profitálnak a Duke bárban. Ez az a hely, ahol a híres martini inspirálta Ian Fleminget, arra, hogy az italt a felnőtteknek szóló „meséje” híres italává tegye. – mondta Éskovács Péter, a korábban említett kincsvadászatok egyik szervezője.

Forrás: BAHART

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva