viharjelzés: nincs
25°
27° 16°
É
14 km/h
2018.08.15. 06:00
Pattanj két kerékre az egészségedért!
Legyen szó mindennapos használatról vagy hétvégi időtöltésről, de nyaraláskor is sokan terveznek biciklitúrát. Mint minden mozgásnál, a kerékpározásnál is fontos, hogy vigyázzon az ízületei épségére!

Kevesen tudják, de mindez elsősorban a megfelelő modell, illetve az ülés, a kormány és a nyereg beállításain múlik. Lássuk a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága és az Ízületőr program szakértő gyógytornásza, Monek Bernadett tanácsait!

MIBEN SEGÍTHET?
A mindennapokban jelentkező fájdalom egyik leggyakoribb előidézője a porckopás, ami már fiatalkorban elkezdődhet. Oka elsősorban az ízületeket párnázó kemény, ugyanakkor rugalmas szövet, a porc kopása. Ilyenkor a sérült porcfelület dörzsölődik, emiatt gyulladás alakulhat ki, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz. A porc kopása egy idő után ugyan nem fordítható vissza, de maga a folyamat lassítható, késleltethető. Különösen az alsó végtagot érintő porckopás esetén javasolt a kerékpározás. Ez a dinamikus és ciklikus mozgásforma ugyanis úgy biztosít lehetőséget a mindennapi testmozgásra, hogy közben nem terheli az alsó végtagi ízületeket. Nem kell feltétlenül a szabadba menni, a szobabiciklizés is tökéletes megoldás!

IZOMMUNKA
E mozgás során az egész test aktívan dolgozik, és nemcsak az intenzív, hanem a kényelmes tekerés közben is. Emellett a helyes mozdulatsor folyamatos egyensúlyozást és számos izom összehangolt működését igényli. A hátizmok végig egyenes helyzetben tartják a gerincet, továbbá pozicionálják a medencét. A hasizmok a hátizmokkal összhangban biztosítják a medence és a gerinc stabilitását. Nem árt tudni, hogy a tekerés közben jelentkező hátfájás oka gyakran nem más, mint a gyenge hasizom! A vállizmok a megtámasztásban játszanak komoly szerepet, továbbá csökkentik a háti gerincszakaszra és a tenyerekre nehezedő nyomást. Kerékpározáskor különösen fontos a vállizmok működése, mivel a kéz hosszú távon mindössze a test teljes terhelésének maximum 20%-át képes elviselni. A medence ezzel szemben akár a teljes terhelés 50%-át, a talp pedig a teljes testsúly 100%-át, sőt, ugrás közben annak tízszeresét is elbírja.

A helyes tartás
A kényelmes, ízületkímélő biciklizéshez az első lépés a jó és dinamikus medencetartás. Ha a medence rossz pozícióban van, az fájdalmat eredményezhet a test különböző pontjain, például a vállízületben, a hátban vagy a nyakban. Megfelelő medenceállás esetén a gerinc oldalnézetből S alakot formál, míg rossz pozícióban oldalról domború derék és hát látható. Ebben az esetben csökken a gerinc rugalmassága és ütközőerőt elnyelő képessége.

Forrás: Fanny

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva