Krausz Andrea | 2018.07.05. 10:00
Utólagos fogamzásgátlás, ha nagy a baj
A Balaton-partján is vannak sürgősségi fogamzásgátlási központok, ahol nőgyógyász segítségét lehet kérni a nem kívánt terhesség elkerülésében, ha védekezés nélkül történt szexuális együttlét, vagy az aktus közben például elszakadt a gumi.

Dr. Bata Barnabás, siófoki nőgyógyász elmondta, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tablettát az együttlét után minél hamarabb be kell venni. A legbiztonságosabb, ha 8 órán belül alkalmazzák a készítményt, de az esemény utáni első 72 órában feltétlenül javasolt. A sürgősségi fogamzásgátlók alkalmazása előtt sem klinikai vizsgálatra, sem terhességi tesztre nincs szükség. A gyógyszer bevétele akkor is ajánlott, ha az együttlét a ciklusnak abban a részében történt, amelyben a fogamzás létrejötte nem valószínű.

A sürgősségi ambulanciára magunkkal kell vinni a TAJ-kártyát, más papír nem kell hozzá. Az orvos megkérdezi, hogy mikor volt az utolsó menstruáció, mikor történt a legutóbbi szexuális együttlét, mikor voltunk rákszűrésen, ezután pedig felírja a sürgősségi tablettát, amit a gyógyszertárban kell kiváltani. A szakambulancián nem kell fizetni, a patikában kiváltott sürgősségi fogamzásgátló tablettáért viszont igen.

Aki még nem töltötte be a 18. évét, az csak szülővel vagy nagykorú közvetlen hozzátartóval mehet az ambulanciára vagy az orvoshoz. A szakember felhívja majd a figyelmet a fogamzásgátló tabletták szedésére és arra, hogy nagyon fontos a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, és persze válaszol minden felmerülő kérdésre.

A sürgősségi fogamzásgátló tablettát minél előbb be kell venni!

A készítmény hatására a vérzés többnyire a várt menstruációhoz képest legfeljebb egy héttel korábban vagy később jelentkezik. A készítmények alkalmazását követő néhány hétben rendellenes, pecsételő vérzés fordulhat elő, amely magától megszűnik. Mellfeszülésre, hányingerre lehet számítani. Ritkán, de előfordulhat, hogy nem használ az esemény utáni tabletta. Ha felmerül bennünk ilyen kérdés, terhességi tesztet kell alkalmazni. Pozitív eredmény esetén a nőgyógyászt kell felkeresni.

Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus a Balaton Sound idejére meghirdetett Safety First, vagyis a tudatos és biztonságos fesztiválozást hirdető kampány egyik szakértője szerint nyáron mindenki felszabadultabb, kipihentebb. Könnyebben, lazábban ismerkedünk, esünk szerelembe, teljesen természetes, hogy nyitottak vagyunk egy új kapcsolatra, amit nem csak fesztiválokon, hanem táborokban, hétvégi kiruccanások vagy kempingezés során is megélhetünk, hiszen ilyenkor van rá időnk és lehetőségünk.

A szakember szerint figyeljünk oda a védekezésre, használjunk óvszert, hogy ne legyen tartós, negatív következménye a kalandnak. A védekezés a nemi betegségek miatt kiemelten fontos, amivel szemben a tabletta nem megoldás, csak a nem kívánt terhességgel szemben jelent védelmet.

Sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciák a Balaton régiójában itt

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva