2018.09.17. 20:00
Szigligeti jeges finomságok
A Balaton északi partján, a festői szépségű Szigligeten, tájba illő, vidéki bájt sugalló parasztház idilli környezetében rengetegen a csodájára járnak a glutén-, színezék- és adalékmenetes fagylaltoknak. A hely megálmodója és egyben a tulajdonosa, Németh Zoltán bátran nevezhető a Balaton-felvidék fagylatjai terén az egyedi ízek úttörőjének.

Zoltánnal a fagyihoz köthető sikertörténetéről, a méltán nagy népszerűségnek örvendő ízek titkáról és a rá oly jellemző van hová fejlődni, megújulni szemléletéről beszélgettem.

A hely, ahol a minőség és a jó ízlés találkozik, összehangolt munka eredménye. Míg az első időkben csupán másodmagával dolgozott Zoltán, addigra ma már húsz főt megközelítő csapatlétszámot koordinál. Manapság megszokott látvány, hogy kígyózó sorban állnak az egyedi ízekre vágyók a pult környékén, hogy tele a terasz habos kávékat kortyoló és házias süteményüket fogyasztó vendégekkel.

Tizennégy évvel ezelőtt azonban, mikor Zoltán életébe bekúszott a lehetőség, hogy kibérelje a természeti szépségekben gazdag, ám akkor még közel sem frekventált helyen lévő ingatlant, kávézót, a fagylaltozó még egészen halovány gondolatmagocska volt. Előtte is vendéglátásban dolgozott, igaz, de szakácsként. A borokhoz is értett, kóstolókat tartott egy neves pincészetnél. A harmonikus ízekre érezhetően fogékony volt, de mindazt a tudást, amit az évek alatt megszerzett, új területen szerette volna kamatoztatni.

– A sors kegyes volt hozzám, olyan emberekkel hozott össze az elején, akik segítettek az indulásban, hiszen a kávézónyitás és fagylaltkészítés teljesen ismeretlen, ám nagyon vonzó terület volt számomra. Az elinduláshoz szükséges tudásbeli tőkét igyekeztem minél hamarabb megszerezni. Nem volt egyszerű történet, mert itt a Balaton környékén akkoriban nem tudtam kitől tanulni, így Olaszországba mentem ismeretet szerezni, tájékozódni – mondta.

Kiderült, a személyiségéből adódó világra nyitottsága egyértelműen kedvezett kreativitásának, az újdonság ereje, hogy abból aztán bármit kihozhat, inspirálta a legjobban. Megjegyezte, ha külföldön jár, útjai során a mai napig beiktat „kötelező jellegű” fagyikóstolásokat, hogy haladjon az új szemléletekkel, ismerkedjen addig nem kóstolt ízekkel, melyek sokszor jó ötletforrásnak bizonyulnak. Idén például egyik új kreációja a homoktövisfagyi lett, mely a nyári gyümölcsös ízek kedvelőinek egyik favoritja.

Ám térjünk még vissza a kezdeti évekhez. – Aki egy igazán új világot mutatott nekem a jeges finomság elkészítéséről, a budapesti, rózsa formájú fagylaltokat kínáló Szökrön Nikolett volt, akinek a fagylaltozóját Európa húsz legjobbjai között jegyzik. Ott megkaptam az alapokat, hogy elindulhassak a saját utamon. Rögös volt az út az elején, amikor az első sós ízekkel előálltam. Sokszor hosszan magyaráztam a vendégeknek, hogy az a mandula vagy pisztácia miért sós, a gorgonzolás kéksajtos fagyinak miért olyan az íze, amilyen. Vannak most is megosztó ízek, amelyeket sokan nagyon szeretnek, de akadnak olyanok is, amelyeket inkább elkerülnek néhányan, de mi ezt az utat választottuk. Széles spektrumon mozog a kínálatunk, mindenki talál magának kedvére valót. Az igazsághoz az is hozzátartozik, amihez körülbelül hat évvel ezelőtt még szoktatni kellett a vendégeket, mára azokból slágerízek lettek – mondta a tulajdonos.

Minden bizonnyal igazuk lehet a táplálkozástudományban jártas szakembereknek abban, hogy a sok feldolgozott élelmiszerhez, a rengeteg adalékanyagot, tartósítószert tartalmazó ételekhez pillanatok alatt hozzászokik a szervezetünk, szinte függőséget okozva. A minőséggel, a naturális ízekkel pedig előfordul, hogy hosszabban ismerkedünk. Ám amint megérezzük a különbséget, elfogadjuk, hogy lehet formálni az ízlésünket, és amikor tehetjük, a minőségre szavazunk mindenképp.

– Mivel nálunk a fagyikészítésnél használt kötőanyag a szentjánoskenyérmag-liszt, ami alapvetően gluténmentes, így az összes fagyinkról elmondható ez. Készítünk cukormenteset is, illetve tejmentes gyümölcsfagyikat, amelyek csak vizet, pektint, cukrot és színtiszta gyümölcsöt tartalmaznak – fejtette ki Zoltán.

Megtudtam, egy tégely gyümölcsfagyi kettő kilogramm gyümölcsöt tartalmaz. Idényjelleggel, mindig a szezonálisan termő gyümölcsökből készítik a frissesség érdekében. Amit minden esetben Olaszországból rendelnek, azok a magvak, a pisztácia, a mandula és a mogyoró. A vár alatt megvalósított kulináris oázissal Zoltán létrehozta álmát, melyet elmondása szerint a jövőben még tovább szövöget, hogy egy új arculatváltással a hely szellemiségéhez illő tartalommal és bájjal töltsön meg. Látva az eddig elért eredményt, minden remény megvan az ígéretes folyatáshoz.

Forrás: veol.hu
Fotó: Borsos Renáta/Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva