Szaniszló Hajnalka | 2024.07.16. 08:00
Tagyon atmoszférája megtisztítja a zaklatott lelket – vallja a szőlősgazda

A Balaton-felvidék hegyeinek csendjére vágyott

A Tagyon Birtok tulajdonosa korábban informatikusként dolgozott, de már akkor azt érezte, hogy szeretne eltávolodni Budapesttől és megtalálni a lelki nyugalmat. Mindig is kötődött a földhöz, hiszen a nagypapájának volt konyhakertje, melyet maga is művelt. Természetközeliségre, a földdel való szorosabb kapcsolatra vágyott.

A Hegyestű lábánál úgy érezte, hogy megérkezett

A Balatonhoz már akkoriban is volt komolyabb kötődése, hiszen mindig is szeretett vitorlázni. Már a kétezres években is felmerült benne egy olyan, saját balatoni kisbirtok gondolata, ahol ha akar, elvonulhat a világ zajától. Gyakran járta a tó északi partját. Balatonakarattyától Balatonfüredig számos telket megnézett és végül a Tagyon-hegyre esett a választása. A Hegyestű lábához érve úgy érezte: megérkezett, hazaért.

Azonnal tudta, hogy ez a Zánka feletti földterület lesz a jövője.

Az 1,7 hektáros telek korábbi tulajdonosa már nem akart foglalkozni a földdel, bármennyire is otthagyta a szíve egy darabját Tagyonban. Attila érezte: ez az ő igazi otthona.

– Akkoriban még csak ez a kis házikó állt itt romos állapotban, előtte egyetlen rozoga asztal, körötte pedig semmi más, csak a fű, parlagon. Szőlőtőke egy darab sem volt a földterületen. Vendel bácsi egyébként ma is Zánkán él, övé a kajszibarack-föld, így ma is kapcsolatban állunk, örömmel jön fel ide és néz körül, hogy mi lett a birtokból – részletezte a gazda.

Tagyon Birtok
Fotó: Szaniszló Hajnalka

Romos házikó, szőlőtőkék nélküli telek és rengeteg bulizás jellemezte a kezdeteket

Attila kezdetben gyakran bulizott a telken a haverokkal. A közeli borászatok nedűjét itták az udvaron, szólt a zene és egyszerűen jól érezték magukat.

A birtokot átszeli a kéktúra útvonal, rengeteg turista is megfordult ott.

Olykor megkínálták a kirándulókat borral és némi étellel is, amelyet a maguk örömére készítettek. Aztán egyszer egy turistacsoport a vacsora végeztével jelezte, hogy fizetnének.

Fotó: Tagyon Birtok

Becsületkasszából borászat és vendéglátás, pazar balatoni panoráma-helyszín épült

Jót nevettek, amikor a turisták fizetni akartak, hiszen ők nem kereskedelmi céllal látták vendégül a kirándulókat. Ekkor azonban elgondolkodott: talán ezzel kellene foglalkoznia. Szőlészet, borászat és vendéglátás – finom falatok és a lenyűgöző balatoni panoráma a Hegyestű lábánál. Összeállt a kép és érezte, hogy ezeket az adottságokat érdemes kiaknázni. És nem is volt anyagilag fenntartható számára, hogy minden vendéget saját költségén lásson vendégül. Eleinte becsületkassza működött a birtokon.

– 2014 táján kezdtem bort termelni. Az első borom a rizlingszilváni volt, amely ma Eresz fantázianéven található a szortimentben. Voltak nagyon nehéz pillanatok és még ma is rengeteg energiát fektetek bele. Tíz évet adtam magamnak, hogy sikerre vigyem ezt a vállalkozást. 2024 van, idén mérlegeltem és eldöntöttem, hogy folytatom a munkát. Ezzel akarok foglalkozni, itt akarok élni.

Ennek a helynek olyan atmoszférája van, amelyet mindenki érez, aki feljön a hegyre. Megmagyarázhatatlan rezgések szövik át. A szőlőtőkék árnyékában, a Balaton panorámájával a távolban. Megtisztítja, helyrebillenti a zaklatott lelket, amikor egy pohár borral vagy frissítő limonádéval ülsz a teraszon és csendben figyeled a naplementét.

Fotó: Tagyon Birtok

Amikor teheti, a birtokon tartózkodik, borkóstolót tart, beszélget a vendégekkel a borokról és az életről – a szőlősgazda szerves része a vállalkozásnak.

– Az, hogy szeretettel, föld iránti szenvedéllyel csinálom átjön az embereknek – teszi hozzá meggyőződéssel.

– Néha kiülök ide a teraszra, a Tagyon-hegy tetejére és eltűnődöm: szerencsés vagyok, hogy ezt a csodát minden nap átélhetem. Ezt az érzést pedig szeretném másoknak is átadni: élvezni és élveztetni – ez a filozófiám.

Nyolcmillió éves Hegyestű, meszes talaj és ásványos karakterű borok

Tagyonban egymástól pár méterre is egymástól nagyon különböző talajfajták találhatóak. A köves-meszes talajon termett szőlőből az olaszrizling az ásványos talajon található szőlőből a Zengő borunk készül.

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Tagyon Birtok

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva