2018.08.14. 14:02
Termálvíz, a gyógyító erő
Termál, illetve gyógyvíz, hidro- és balneoterápia, fürdő- és ivókúra: tudjon meg többet ezekről a napjainkban egyre gyakrabban alkalmazott módszerekről.

A közönséges vízben történő fürdéskor a víz fizikai tényezői (hőmérséklet, nyomás, felhajtóerő stb.) hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Ezeket a hatásokat használja fel és ki a vízgyógyászat vagy más néven hidroterápia, míg a balneológia (magyar nevén gyógyfürdőtan) nem más, mint a gyógyforrások és gyógyvizek alkalmazásával foglalkozó tudomány.

Egyedülálló
Sehol a világon nincs ennyi, különböző betegségek kezelésére, illetve megelőzésére alkalmas, kiváló minőségű termál és gyógyvíz, mint Magyarországon. Gyógyvíz csak az lehet, ami bizonyítottan gyógyító hatású, és megkapta a szigorú feltételekhez kötött tanúsítványokat. Hazánk területén mintegy 150 meleg vizes gyógyfürdő, köztük 36 speciális, többek között sós-brómos-karbonátos, kénes-savas, jódos vizet tartalmazó fürdő található. A legismertebbek a budapestiek, valamint Hévíz, Harkány, Bükfürdő, Sárvár, Zalakaros, Gyula és Hajdúszoboszló ilyen jellegű létesítményei. Fontos tudni, hogy a gyógyvíz, noha csodálatos dolog, nem csodaszer. Jelentősen javulhatnak tőle bizonyos betegségek, de elsősorban kiegészítő terápiaként ajánlott, nem helyettesíti a gyógyszerszedést.

Hogyan hatnak?
Közismert tény, hogy a vízben könnyebbnek érezzük a testünket, könnyebben mozgatjuk a végtagjainkat. Jól észlelhető ez a jelenség sérült, kopott, beteg ízületek esetén. A langyos vagy kellemesen meleg vízben a feszes izmok ellazulnak, a vérerek kitágulnak, javul a keringés. A termál- és gyógyvizek azonban emellett, köszönhetően a bennük oldott ásványi anyagoknak, kémiai hatással is rendelkeznek. Ezek az ásványi sók a bőrön keresztül felszívódva bekerülnek a véráramba, és így a test minden részébe eljutnak. Erősítik az immunrendszert, pótolják az izmok, ízületek számára nélkülözhetetlen anyagokat, segítik az öngyógyító folyamatokat.

Hévízi csoda
A különböző összetételű és gyógyhatású változatok közül a hévízi termálvíz az egyik legértékesebb. A 47 500 m2 felületű tavat egy igen korai geológiai periódusban keletkezett termálforrás táplálja, amely percenként 20 000 l vizet ad, így a tó vize 72 óránként megújul. A gyógyvíz a nyári hónapokban 33–35 fokos, és télen sem hűl 26 fok alá. A kénnek és a radonnak köszönhetően a termálvíz rendkívüli gyógyhatással bír. Hévízi specialitás még a tó alját 1 m vastagon borító gyógyiszap, amelyet a testkezelésekhez használnak.

Forrás: Fanny
Fotók: pixabay.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva