likebalaton.hu | 2018.07.06. 10:40
Új időpont, íme, az okok!
A nem megfelelő időjárási körülmények miatt másodszor is elhalasztották a 36. Lidl Balaton-átúszást. A háttérről Máth István, a rendező BSI ügyvezető-versenyigazgatója beszélt a csupasport.hu-nak.

Nem mondhatnánk, hogy kegyeibe fogadta az időjárás a 36. Lidl Balaton-átúszást. Az eredetileg június 30-ára tervezett tóátúszást másodjára, június 7-én sem tudják megtartani, erről döntöttek csütörtökön, így a következő tervezett időpont július 14.

„Múlt héten annyira egyértelmű volt a helyzet, hogy már szerdán eldőlt, halasztunk, most azonban egy nappal későbbre tolódott a döntés – jegyezte meg Máth István, a rendező BSI ügyvezető-versenyigazgatója. – Délelőtt tizenegykor gyűlt össze a siófoki obszervatóriumban a meteorológusok grémiuma, a vízirendészet kapitánya, a Bahart és a katonaság képviselője, illetve mi, rendezők is ott voltunk. Alapvetően ezúttal a szél döntött, ugyanis szombatra és vasárnapra is erős szelet jeleznek. Mivel eddig mindig bejött, amit előrevetítettek, így a halasztásban maradtunk. Egyébként minden átúszás előtt legkésőbb két nappal dönteni kell. Utána a rendezésben-szervezésben részt vevő nagyjából 1500 embernek már csak ennyi ideje marad előkészíteni a terepet a tóátúszáshoz.”

Máth elmondta, úgynevezett pöffös szél fúj majd a hétvégén, amely nagy befúvásokkal járhat, rapszodikus lesz, hol felerősödő, hol elgyengülő. Nemcsak a szél keltette hullámok jelentenek problémát, hanem az is, hogy a légmozgás felkavarja a vizet, amely a felszínen megfelelő hőmérsékletű, ám felkavarodva már túlságosan lehűl.

„Megtévesztő is lehet majd az embereknek a hétvége, hiszen alapvetően sok napsütést mondanak, mégis a szél és a vízhőmérséklet miatt nem alkalmas az úszóknak az időpont. Ők átlagosan három órát töltenek a vízben, a hideg víz pedig már egy óra elteltével is fiziológiai problémákat okoz. Ráadásként szeretnénk, ha mindenkinek jó élmény lenne a tóátúszás.”

A szakember hangsúlyozta, a verseny megtartása szempontjából a legfontosabb az úszók biztonsága, második a komfortérzet, harmadik pedig, hogy minden, nem a biztonsággal kapcsolatos elem rendelkezésre álljon.

A Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 km-es táv teljesítése az úszóknak, a Balaton-átúszás pedig a szervezőknek óriási kihívás. Máth István elmondta, hetven fontos telefonszáma van, a döntés megszületése után így lázasan tárcsázta őket. A teljesség igénye nélkül ilyenkor vízi erőkön kívül értesíteni kell a szárazföldieket, a rendőrséget és a polgárőrséget.

A BSI még a harmadik, július 14-i időpont utáni, azaz a július 21-22-i hétvégére is kért korábban engedélyt, de ahogyan halasztódik a tóátúszás, rendre foglalkozni kell az engedélyekkel. Hogy mást ne mondjunk, az esemény idején hajózási zárlat van érvényben, hiszen az úszósávba nem kerülhetnek hajók.

Nyilván ahogyan csúszik az esemény, úgy csökken a résztvevők száma, de Máth optimista: tavaly is a harmadik időpontban tartották meg a Balaton-átúszást, és 8400-an vettek részt rajta, ezért aztán most is bízik benne, a jövő szombaton nagyjából nyolcezren vízbe csobbanhatnak.

No meg abban, hogy ezt megengedi az időjárás.

Nyitókép: veol.hu
Forrás: csupasport.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva