Krausz Andrea | 2018.08.23. 14:06
Új rekord! Egymillió utas utazott a balatoni kompokon
A tavalyi évhez képest egy héttel korábban köszöntötték az egymilliomodik utast csütörtökön, az egyik balatoni komp fedélzetén. Felpörgött a forgalom Szántódrév és Tihanyrév között, elképesztőek a számok. Ebben az üzletágban várhatóan minden eddigi rekordot megdönt a hajózási társaság idén.

Most is folyamatosan közlekedik mind a négy komp. Jó az idő, a Balaton nem ürült ki augusztus 20. után, zajlik Zamárdiban a Strand fesztivál, Keszthelyen a B my Lake és mindez meglátszik hajózás eredményein is. Alig, hogy leszállnak a járművek és az utasok az egyik hajóról, máris indulhat is a következő transzport.

Augusztusban többször is előfordult, hogy az egy napi forgalom elérte a 18 ezer főt, egy-egy hajó harmincszor is fordult. Ez elképesztően magas szám, főként annak tükrében, hogy januárban vagy februárban egész hónapban ennyi a szállított személyek száma.

Eddig 300 ezer gépjármű, 60 ezer kerékpáros és egymillió utas kelt át az egyik partról a másikra. 80 ezer fővel, azaz mintegy 9 százalékkal több utast, 29 ezerrel több gépkocsit, valamint 10 százalékkal több kerékpárt szállítottak a kompok.
Szántód és Tihany között tavaly éves szinten több, mint 1.146.000 utas vette igénybe a szolgáltatást, ami még a 2016-os kimagasló rekordévben elért 1.123.000 főt is túlszárnyalta. Akkor 14 éves rekord dőlt meg, mivel 2016 évet megelőzően utoljára 2002-ben szállítottak a balatoni kompok több mint egymillió utast.

A kompközlekedést egyébként nem befolyásolja az időjárás, tehát kánikulában is szívesen útra kelnek a kirándulók, tudtuk meg Kollár Józseftől, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójától.

Délelőtt a 10 órakor, a Szántódról induló Baross Gábor komp fedélzetén derült ki, hogy ki lett az egymilliomodik utas. A hajózási cég vezetői egy rögtönzött ünnepségen jutalmazták meg a nyertest. Egy 100.000 Ft értékű BAHART Joker kártyát kapott a szerencsés család, amivel nem csak kompozhatnak, de séta- vagy buli-hajózhatnak, vagy száguldozhatnak egyet-kettőt a gyorshajóval is.

Így zajlott az esemény:

Pelyhe Miklós és Jékli Erika két lányukkal Egerből érkeztek. Siófokon nyaralnak és minden évben szoktak kompozni, most éppen Nagyvázsonyba indultak kirándulni. Mint mondták, nem hagynak ki egy évet sem, hogy a Balatonra jöjjenek. A nyereménynek köszönhetően igyekszenek a hátra lévő napokat hajós programokkal tölteni, és az is elképzelhető, hogy át is tudják adni a kártyát valakinek.

Megkérdeztük őket is:

A komphajózás főidénye augusztus 26-án zárul. Utána is folyamatos lesz a közlekedés a két part között. Az utószezonban, vagyis augusztus 27. és szeptember 30. között Szántódrévből az első járat 6 óra 40 perckor indul, az utolsó 20 órakor. Tihanyrévből reggel 7 órakor indul az első és 20 óra 20-kor az utolsó komp.

Talán azt is sokan tudják már, hogy a BAHART kompjain nem csak utazni lehet, hiszen ezek a hajók rendezvények megtartására is alkalmasak, amit a MOL Nagyon Balaton kompkoncertjei bizonyítanak. Legközelebb szeptember 8-án Ákos lép majd fel a két összekötött komp fedélzetén.

Kép és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva