2018.08.16. 09:00
Városnézés, kirándulás - fáradt lábak
Szandálban, papucsban az a testrészünk is a fókuszba kerül nyáron, amelyet az év többi szakában mindvégig cipő fed.

Lazítás
A nyári hőségben különösen sokan panaszkodnak arra, hogy estére a lábuk megduzzad, a talpuk, bokájuk kellemetlenül sajog. Eláruljuk, mit tehet azért, hogy megszüntesse, illetve megelőzze a tüneteket.

OLAJOS FÜRDŐ
Töltse meg a lavórt langyos vízzel, és tegyen bele pár csepp menta-, illetve levendulaolajat. Pihentesse benne a lábát 10 percig, hogy fáradt végtagjai új erőre kapjanak. A lassan hűlő víz hatására összehúzódnak az erek, csökken a duzzanat. A menta frissíti, a levendula pedig nyugtatja a bőrt.

FRISSÍTŐ GYAKORLATOK
» Helyezze magát kényelembe, és meztelen talpát szorítsa a talajra. Lábujjait görbítse be, mintha egy tollat akarna megfogni velük, majd egyenesítse ki. Végezze 3 percen át, a nyári időszakban lehetőleg mindennap.

» Jó megoldás az is, ha esténként egy tüskés masszázslabda segítségével 5 perc alatt átgyúrja a talpát. Ez javítja a vérkeringést, élénkíti a végtagot.

IZOMERŐSÍTŐ LÁBTORNA
Üljön le, és nyújtsa ki a lábát úgy, hogy csak a sarka érje a földet. Felváltva feszítse a lábfejét spiccbe és pipába. Nehezíthet a gyakorlaton, ha a lábujjaival közben egy tollat tart.

TALPAK AZ ÉGNEK!
Gyorsan csökkentené a vádli duzzanatát? Néhány percre feküdjön hanyatt a padlón, és támassza a falnak a kinyújtott lábait. Olvasás vagy tévézés közben pedig lehetőleg mindig polcolja fel őket.

Ápolás
A pedikűrözésnek egy kiadós lábfürdő után érdemes nekilátni, mert a felpuhult bőr és körmök ilyenkor könnyebben kezelhetők.

Sarokreszelővel vagy habkővel távolítsa el a bőrkeményedéseket. Ezt követően hetente egyszer körkörös mozdulatokkal dörzsölje át a lábfejét, hogy a megvastagodott hámrétegtől megszabaduljon. Ha nincs otthon ilyen eszköze, nagy szemű tengeri sót keverjen össze olívaolajjal vagy egy kevés testápolóval. A massza rendszeres használatával megelőzheti az érdességet.

– Távolítsa el a körmeiről az esetleges lakkmaradványokat, majd polírozza simára a felületet. Ezután öblítse le a lábfejét, hogy a lereszelt szaruréteget eltüntesse. A körmeit óvatosan formázza csipesszel vagy ollóval, de soha ne vágja túl rövidre vagy hegyesre, nehogy beszakadjanak.

– Az erősítő hatású színtelen alaplakk is szép, ápolt megjelenést biztosít, ám nyáron divatosak az élénk színű körmök. Ráadásul a lábon általában erősebb a szaruréteg, ami kevésbé hajlik meg, így a felkent lakk is hosszabban tart. Válasszon olyan színt, amit nem kell gyakran lecserélni, mert a legtöbb ruhájához, szandáljához illik. Alaplakkot feltétlenül használjon, hogy a körme ne színeződjön el.

– A lábfejen alig van faggyúmirigy, a sarok bőre pedig hamar kiszárad és berepedezik az igénybevételtől. Megelőzés és korrigálás céljából esténként gazdagon tápláló krémmel kenje be az egész lábát.

– A műbőr cipők és a meleg hatására a lába izzadni kezdhet. Ezt elkerülendő reggel, indulás előtt alkalmazzon frissítő, illatosított izzadásgátló spray-t. Gyorsan felszívódik, és megóvja majd a kellemetlenségektől!

Szöveg: Fanny
Fotók: pixabay.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva