veol.hu/Szendi Péter | 2021.06.18. 14:00
Különleges masinával vágják le a hínárt a Balatonon
Az alsóörsi strandon most végezték el a hínárvágást. Csomor Vilmos Watzila névre hallgató gépezete a tómederben megnőtt hínár aratására szolgál.

A tulajdonos maga tervezte, építette és működteti a másfél tonnás járművet, melynek lelke az egykori kultikus kisautó, a Polski Fiat motorja.

De vajon miért nem lehetett eddig kiirtani a hínárt? – kérdezték sokan az alsóörsi önkormányzattól. Többek szerint a szezon kezdete előtt kellett volna elvégezni a munkálatokat. Csomor Vilmos elmondta, hogy ez nem lehetséges, hiszen áprilisban-májusban még nem nő meg olyan nagyra a hínár. A növény a nagyon szennyezett, erősen savanyú vagy szikes élőhelyek kivételével az egész ország területén előfordul, lassú folyású vizeinkben található meg, mint például a Balaton.

Az alsóörsi strandon hínárt vág a tómederben Csomor Vilmos Watzila névre hallgató, súlyos gépezete
Fotó: Szendi Péter

Pandur Ferenc, az Alsóörsi Településműködtetési és Községgazdálkodási Szervezet vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a szakemberrel többször is konzultáltak, megnézték a hínár nagyságát.

Ötven-hatvan centiméter hosszú hínár még nem alkalmas a vágásra, mert géppel ez kivitelezhetetlen. Most viszont már eljött az idő, hogy az alsóörsi strandon levágják a hínárt.

Munkatársaik a napi működés során folyamatosan figyelik a medret, s indokolt esetben megismétlik a munkát.

Olvass tovább a témában! A szakemberek szerint döntenünk kell: hínár vagy alga?!

Forrás: Veol.hu
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva