Szaniszló Hajnalka | 2021.03.22. 06:00
Sigér Dávid: őszintén, tisztességesen, egyensúlyban önmagával és a világgal - INTERJÚ
A Fradi középpályása jelenleg Telkiben edzőtáborozik a magyar labdarúgó válogatottal. Pár napon belül kezdődnek a vb-selejtezők. A felkészülés szünetében beszélgettünk a "téglási Modrić"-csal, mentális, érzelmi és fizikai egyensúlyról, családról, fociról és arról, hogy miért szeret úszni.

– Milyen érzés üres lelátók előtt játszani?
Nagyon rossz üres stadionban játszani, de pozitív, hogy egyáltalán játszhatunk, és ez is nagyon fontos.

– Szerinted mikor térhetnek vissza a szurkolók a lelátóra?
Örülnék, ha a következő szezont – vagyis a nyarat – így tudánk kezdeni.

– Kiemelten fontos számodra az egészség. Hogyan tartod fenn?
Az élsport miatt elengedhetetlen a test karbantartása. A mi esetünkben nem csak egészségmegőrzésről van szó, hiszen az élsport olyan károkat is okozhat, melyek visszafordíthatatlanok is lehetnek. Sokszor súroljuk a határainkat fizikálisan, olyan mértékben terheljük magunkat. Meg kell találnunk az egyensúlyt, amivel ezt kompenzálni lehet. A hivatásunkból fakadóan mindennapos a mozgás az életünkben, ráadásul a foci szabadtéri sport. Jó dolognak tartom, hogy minden nap lehetek szabad levegőn. Még akkor is, ha olykor elegem van a melegből vagy épp olyan hideg van, hogy az már nem esik jól. (nevet)

Sigér Dávid Torinóban 2020-ban a Bajnokok Ligája Ferencváros FTC edzésén Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

 

– Mit teszel a mentális egyensúly fenntartásáért?
– Ép testben ép lélek – mondják. Ez fordítva is igaz. Mentális szempontból fontos, hogy elégedett legyek magammal, szeressem önmagam, s minden nap legyen cél, amiért felkelek, valamint, hogy folyamatosan akarjak tanulni, fejlődni. Így lesz kerek a fizikai egészség és a mentális-érzelmi jólét. Ezek együttesen hatással vannak az ember hangulatára is.

Mindenképpen eltelnek felettünk a napok, de nem mindegy, hogy boldogságban, egészségben töltjük-e az időt. Erre kell törekedni.

– Ezt az attitűdöt otthonrólhozod? Onnan ered az a maximalista hozzállás is, amit a pályán láthatunk tőled?
A munkamorált egyértelműen a családból hozom. A szüleim nagyon sokat dolgoztak azért, hogy nekem és a testvéreimnek mindenünk meglegyen. Már egészen fiatalkoromban is erős volt bennem a versenyszellem, de az eddigi élettapasztalataimból is folyamatosan tanulok valamit. Egyre bölcsebb és okosabb az ember attól, amit megél, de kell, hogy legyenek biztos alapok is.

– 2019-ben tiéd lett Az Év Gólja cím. Ugyanebben az évben megnősültél, tavaly pedig apa lettél. Nem volt eseménytelen az életed. Idén mire lennél büszke, ha összejönne, miért dolgozol?
– Szeretném, ha újra bajnoki címvédést ünnepelhetnénk a Ferencvárossal, aztán ezt megfejelhetnénk azzal, hogy nemzetközi szinten is eredményesek tudunk lenni. Az elmúlt két évben magasra tettük a mércét és ezt nem lesz könnyű megugrani. Szeretném, ha Magyarországot képviselve, a magyar válogatottal is sikeres évet zárnánk. Keményen dolgozunk mindezért. Sok a kihívás is, hiszen jönnek a vb-selejtezők is, de maradva az eb-nél, ott is a világ legjobb csapatai ellen fogunk játszani. Elég csak megnézni, hogy milyen erős a mi csoportunk. Szeretnénk mindenhol tisztességesen helyt állni.

Sigér Dávid a Magyar Kupa, Dorog – Ferencváros FTC mérkőzésén
Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

 

– A válogatottal mire számítasz az eb-n? Többen azt jósolják, hogy akár az EB győzelem sem elképzelhetetlen.
Szeretnénk megnyerni a mérkőzéseket, ez egyértelmű.

Lehetnek nagy tervek és keményen dolgozunk azon, hogy a befektetett munka meghozza az eredményét, de tudni kell reálisan szemlélni a dolgokat és azt, hogy milyen erőt képvisel az ellenfél.

– Hamarosan kezditek a vb-selejtező sorozatot, addig mivel töltöd az időt?
A válogatottal edzünk és zajlik a felkészülés. Igyekszünk minél jobban összekovácsolni a csapatot itt, Telkiben, s elsajátítani azt a taktikát, amellyel eredményesek lehetünk az előttünk álló két-három mérkőzésen.

– A Balmazújvárosnál csapatkapitány voltál. El tudod képzelni, hogy egyszer a Fradiban is az legyél?
Számomra az a fontos, hogy meghatározó alakja legyek a csapatnak. Nincs szükségem arra, hogy egy csapatkapitányi karszalag is legyen a karomon. Pláne most, amikor egy olyan kapitányunk van, mint Geri (Lovrencsics Gergely – a szerk.). Utána egyébként is Dénes (Dibusz Dénes – a szerk.) következik a sorban. Jelenleg nagyon jó helyen van a karszalag. Túl sok magyar nincs a keretben, lehet, hogy majd egyszer az én nevem is felmerül, de ez még talán több sikeres évet követően merülhetne csak fel. Ennél sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy minél többet és eredményesebben játsszak a pályán, és segítsek a többieknek.

– Milyen most a csapategység a Fradiban? Van konfliktus a magyarok és az idegenlégiósok között? Vannak esetleg nyelvi nehézségekből fakadó problémák?
Ha leülünk beszélgetni egymással, talán kicsit magától értetődőbb, hogy jobban keressük a saját nemzetiségünk-beliek társaságát, de a hétköznapokban, a felkészülésben, a játékban vagy akár egy utazás során a buszban, ez semmilyen problémát nem okoz. Fontos, hogy mindenki beszéljen az alapszintnél kicsit jobban angolul, de a Fradiban a nyelvi nehézségek sem okoznak gondot.

Sigér Dávid 2020-ban a Bajnokok Ligája Ferencváros FTC – Barcelona mérkőzésen. Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

 

– Amellett, hogy a szurkolók körében is nagyon népszerű vagy, az egyik Újpest-fan ismerősöm szerint is te vagy az egyik legjobb arc a Fradi játékosai között. Szerinted miért gondolhatja ezt még egy rivális csapat szurkolója is?
Nagyon jólesik ezt hallani és bízom abban, hogy ha személyesen megismernének, akkor méginkább felerősödne bennünk ez az érzés. (nevet)

Igyekszem figyelni arra, hogy amikor nyilatkozunk, őszinte legyek, de úgy, hogy tiszteletben tartsak másokat – az ellenfeleket is. És hogy a megnyilvánulásaimmal ne okozzak kárt senkinek.

– Amikor nem futballozol, mivel töltöd az időt?
Tavaly novemberben született meg a kisfiam, Áron, ezért minden szabadidőmet, ami marad a futball mellett, vele és a feleségemmel töltöm. A napokban arra is volt lehetőségünk, hogy hazalátogassunk a szüleimhez, Téglásra. Nálunk a családban a fiam az első unoka, ezért nagy a boldogság, amikor találkozhatnak vele a nagyszülők.

– Egy vicces videóban a Fradi öltözőjében mindenféle úszásnemet bemutattál tavaly. Úszol a Balatonban is? Milyen a kapcsolatod a tóval?
Minden héten egyszer úszom, de sajnos, most csak uszodában. A vízben való létezés nem véletlenül nyugtatja meg az ember lelkét, hiszen kilenc hónapot magzatként is ott töltöttünk. Biztos vagyok abban, hogy ehhez is köze van annak az érzésnek, amelyet az úszás okoz számomra. A Balatont még nem úsztam át, de ott is szoktam úszni, ha csak tehetem.

Sigér Dávid és felesége, Zsuzsa a Alsóörsön 2020 májusában
Fotó: Siger Dávid családi

– Gyerekkorodból milyen emlékeid vannak a Balatonról? Ha jól tudom, a futballhoz kapcsolódik ez is.
A téglási focicsapatban kezdtem el játszani. Balatonboglárra jártunk edzőtáborozni, 8-9 éves koromban. Tartalmas hetek voltak, hiszen rengeteget sportunk, úsztunk, kirándultunk, hajókáztunk. Meghatározó időszak volt az életemben. Ezt követően 17-18 éves koromban a barátokkal mentünk legközelebb, ez már kifejezetten szórakozás volt részemről. Mostanában ritkán jutok el a Balatonhoz, de mindig szívesen látogatok oda. Akár csak barátokhoz, egy napra. Megfigyeltem, hogy nagyon szépen fejlődik a Balaton környéke, egyre jobban épülnek ki az egyes partszakaszok, egyre kultuáltabb és gyerekbarátabb a környezet is, ez mind nagyon pozitív számomra a tóval kapcsolatban. A koronavírus-járvány miatt korlátozottabbak a lehetőségek, de talán idővel ez is változik.

– Te hogyan viseled ezt a jelenlegi karanténhelyzetet?
A szabadidős tevékenységek korlátozása erősen érezhető és van olyan mentális vonzata is a jelen helyzetnek, amelyet én is érzek. A közösségi lét és a kapcsolattartás hiánya, és távolságtartás vagy hogy jobban meggondoljuk, hogy mikor és kivel találkozzunk. Mi azonban ennek ellenére szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen futballozhatunk. Nem szeretnék panaszkodni, sokan vannak nálunk sokkal rosszabb helyzetben. A poztív oldalát nézem a jelenlegi helyzetnek: azt, hogy még így is mennyi minden megmaradt nekünk, amiért hálásak lehetünk.

Még több sztárinterjút olvasnál? Itt megtalálod! Kattints!

Sigér Dávid és felesége, Zsuzsa a Balatonnál 2020 májusában
Fotó: Siger Dávid családi

Nyitókép: Sigér Dávid a Bajnokok Ligájában 2020-ban, az FTC – Juventus mérkőzésén
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva