Sági Ági | 2018.07.12. 14:36
Sörözni tanultunk a IV. Alsóörsi Sörfesztiválon
A magyar ember olyan, mint a kazán, vegyes tüzelésű. Hangulatfüggő mikor mit iszunk, bort vagy sört. A kettő jól megfér együtt is, már ha nem egy órán belül váltogatja az ember.

Erős barna, ale típusú, lager vagy pilseni, ízlés dolga. A IV. Alsóörsi Sörfesztiválon vasárnapig óriás kivetítőn lehet a meccseket nézni, előtte pedig esténként Katona Csaba történész-sörtörténész tart kóstolóval egybekötött sörtörténeti előadásokat, melyek inkább a standup comedy műfajába tartoznak, de mindenképpen jó előkészítői a mérkőzéseknek.

Katona Csaba standupol

A sör szakmai alapon négy alapanyagból készül: árpamalátából, vízből, komlóból és élesztőből. Régen csak felső erjesztésű söröket készítettek, mert ezeket az érlelés során nem kellett folyamatosan hűteni, szemben az alsó erjesztésű sörökkel, melyeket 8- 12 fokon kell érlelni. Az itthon is egyre divatosabb ale típusú felső erjesztésű sörök a Brit szigetvilágban a legnépszerűbbek, Európában az 1800-as évek végétől az alsó erjesztésű lager sörök terjedtek el. Ezek az egyszerűbb világos sörök, ha kicsit több a komlóval készülnek, akkor keserűbbek, azaz pilseni típusúak.

Pilseni típus

– A nagyüzemi sörgyártásra jellemzőbb a lager típus. Körülbelül tíz éve érte el a magyar kisüzemi főzdéket a sörforradalom, azóta többségük kifejezetten a felsőerjesztésű söröket készíti, bár a kicsik között is vannak, melyek kiváló lager készítésre is képesek – mondta el Katona Csaba.

Mindenféle sör

Arra, hogy a kicsik is készítenek nagyszerű söröket jó példa a mindössze néhány éves rétsági Fűtőház sörfőzde, ami tavaly Dublinban a Craft Beer Cup nemzetközi sörversenyen stout kategóriában aranyérmet nyert, idén pedig belga sörével az abszolút nagydíjat is elhozta.
A kisüzemi sörfőzdék termelése alapvetően nem az átlagemberhez szól, bár a nem lager sörökön nevelkedett ifjabb korosztály egyre fogékonyabb a felső erjesztésű sörökre, és így van ez szerte a világon is.

Sör, sör, sör

 

Katona Csaba

 

Sok sörfőzde van kint a Sirály Parkban a mólónál

 

Martfűről érkeztek

 

Csíki sör is van

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva