magyarnemzet.hu | 2022.07.15. 12:00
Táncház? Akkor irány Lovas!
A Táncház-akadémia projekt nyitott alkalmaira bárki, bármikor becsatlakozhat.

A fél évszázados táncházmozgalom július 17-én Lovason, a Márffy Házban ünnepel, ahol táncházat rendeznek a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa támogatásával. A Táncház-akadémia projekt nyitott alkalmaira bárki, bármikor becsatlakozhat, nincs szükség előképzettségre.

Szórakozva, interaktív formában ismerkedhetnek meg az UNESCO Legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterében szereplő táncházmódszer alapján népszokásokkal, népzenei, népdal- és néptánckincsünkkel.

Délelőtt a Bara zenekar gyermekkoncertjével indul a nap, melyet az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület Mesterek és tanítványok produkcióinak bemutatkozása követ. Napközben interaktív mesterségbemutatókon, kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt a látogatók. Készíthetnek növényi ornamentikával díszített hűtőmágnest, karkötőt fonókoronggal, szitakötőt és madárt csuhéból, valamint pingálhatnak ütőfás mézeskalácsot. Emellett a Táncház 50 (fotógyűjtemény az elmúlt fél évszázad táncházairól) kiállítás egészíti ki a programokat.

A délután folyamán sárközi, majd kalocsai viselet- és táncbemutató várja az érdeklődőket a Kóka Néptáncegyüttes és Laczkó Tibor közreműködésével. A két program között pedig a Tükrös zenekar koncerttel szórakoztatja az egybegyűlteket, majd táncot is tanítanak a nagyérdeműnek Kádár Ignác, Busai Zsuzsanna és Busai Norbert vezetésével.

Este a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség szervezésében kistérségi hagyománnyal élő táncosok mutatkoznak be. Ezt követően Navratil Andrea Liszt-díjas népdalénekes tanít dalokat, majd élő zenés táncház kezdődik, ahol Farkas Zoli és bandája muzsikál.

Az eseményre regisztrálni a tanchazakademia@tanchaz.hu e-mail-címen tudnak.

Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva