2018.11.23. 10:00
Két szép, könnyen megközelíthető rom
Ha nagy túrához nincs is kedvünk, mert hideg van, vagy esik az eső, könnyű célpontként érdemes a bakancslistára tenni két északi parti templomromot.

Szép templomrom bújik meg Balatonfűzfőn, a Jézus Szíve templom mögött (Jókai Mór utca 43). A templomrom hajdanán Máma település római katolikus temploma lehetett. Ez a falu valószínűleg már a honfoglaláskor létezett a Balaton keleti csücskében, a mai Balatonfűzfő elődeként. Egy adománylevél szerint Mámát és a környező településeket 990-ben István király a veszprémvölgyi apácamonostornak adományozta. A Szent László tiszteletére felszentelt templom már 1292-ben állt. Sorsa kalandos, a történelem viharaiban többször is megsérült, majd helyreállították. A falu a XVIII. század elején, a Rákóczi-szabadságharc idején néptelenedett el végleg, de templom egy remetelakkal az 1700-as évek közepén még állhatott. Egy 1928-29-ből származó fényképen már rom, de nyugati oromfala még áll. Ezt a ma is látható Jézus Szíve-templom építésekor bontották el, köveit az új templom alapozásához használták fel.

Aszófőtől kissé eltávolodva a Balaton felé (Romkápolna u.), nádasokkal körülvett természetvédelmi területen található a Kövesdi templomrom, ami római kori maradványokon, az 1260-70-es években épült egyhajós a román stílusú templom maradványa. A kerékpárosok körében is kedvelt pihenőhely, hiszen itt fakad az Almás- forrás is, és népszerű esküvői helyszín, mert a fás környezetben még a meredeken sütő nyári napon is lehet jó képeket készíteni. A templomrom feltáráskor sírokat, elszenesedett maradványokat, ágyúgolyók becsapódásának nyomait találták. Pusztulása még a török időkben megtörténhetett.

Népszerű hely, sokan posztolnak innen képeket.

Janurikvivi megmutatja, hogy milyen romantikus az ide vezető út:

cseke.peter különleges képe olyan, mint egy időutazás:

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva