Keszey Ágnes | 2022.02.11. 14:00
Új zarándokszállás nyílik a Balatonnál
A vallási turizmusnak egyre nagyobb a jelentősége. A Balatonnál is több szakrális útvonal van. A Tihanyi Bencés Apátság lépést tart a turisztikai trendekkel is, így zarándokházat alakítottak ki.

Ötven fő is megpihenhet az aszófői Szent Benedek Zarándokház szobáiban tavasztól.

A veszprémi érsekség tulajdonában álló épületet újította fel a tihanyi bencés rend az erre járó zarándokoknak
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A Balaton utcában egy korábban romos épületet újított fel a Tihanyi Bencés Apátság, hogy szállást biztosítsanak a lelki és vándorúton lévőknek.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A 240 négyzetméteres épületben vannak emeletes ágyas szobák, az ezekhez tartozó illemhelyek, mosdók és közös zuhanyzók a folyosón találhatóak, s az épületben vannak saját fürdőszobás szobák is.

Teakonyha és közösségi helyiség is várja a vendégeket
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– A zarándokok és vendégek fogadása kiemelkedő feladata egy bencés közösségnek. Világszerte több, a keresztények számára fontos zarándokhely egy bencés monostorhoz kapcsolódik – mondta a tihanyi bencések vezetője, Mihályi Jeromos perjel. Beszélt arról is, hogy Magyarországon is lehetőség van felfedezni a vallási és nemzeti értékeket őrző monostorokat és zarándok helyeket. – A Tihanyi Bencés Apátság 1994 óta Korzenszky Richárd atya áldozatos munkája révén újra sok Istent kereső, hitében elmélyülni kívánó ember számára lett úti cél és egyben igazodási pont is. Ma, amikor megáldjuk a zarándokok számára az aszófői Szent Benedek Zarándokházat, bízunk abban, hogy sok fiatal és idős honfitársunk talál itt lelki feltöltődésre és sok keresztény testvérünk erősödik meg hitében és elköteleződésében.

dr. Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg az épületet
Fotó: Mészáros Annarózsa– Nagyon népszerű modell a vallásos zarándoklat. Bármilyen motivációval indulhat el bárhova bárki, nem kell megmondani, hogy mi az indítéka, nem kell megmondani, hogy mit szeretne elérni. Olyan módon kapcsolódik a zarándoklás során az imádságba, ahogyan ő szeretne. Lelkében olyan folyamatok zajlanak, ami csak az övé és arról számol be, amiről ő szeretne. Ez egy népszerű, a mai embernek nagyon megfelelő vallásos forma– és nagyon fontos. Ebben az egyház szeretne – a gyógyító Krisztus módjára – mellette lenni a zarándoklaton lévő embernek – fejtette ki a zarándokturizmus lényegét dr. Udvardy György veszprémi érsek.

Öt szoba 8 ágyas, a többi pedig 2-3 férőhelyes. Több szobában emeletes ágyakat helyeztek el. A teakonyha és a közösségi tér is a zarándokok – gyerekek és felnőttek – rendelkezésére áll. Tavasztól várják a vendégeket, aki itt szállást szeretne foglalni, a Tihanyi Apátság elérhetőségein tudja ezt megtenni. Természetesen nem csak csoportok, egyéni utazók, családok és baráti társaságok is megszállhatnak itt.
A térségben egyébként több zarándokútvonal is húzódik.

– A Tihanyi Apátság és Aszófő a Szent Jakab zarándokúton fekszik. Azt tapasztaljuk, hogy ez a leggyakrabban járt zarándokút. A Szent Benedek út Pannonhalma – Tihany között vezet végig. A térség a Mária-út része is és a Szent Márton út is elhalad ezen a vidéken – mutatta be a lehetőséget Mihályi Jeromos.

 

Az épület egyébként 140 millió forint ráfordítással – az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft., Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program valamint a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága támogatásával – továbbá az apátság saját pénzügyi forrásából valósulhatott meg.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva