Szeremley Borház
Helyszín Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor utca 5
Telefonszám
Nyitvatartás
hétfő 12:00 - 22:00
kedd 12:00 - 22:00
szerda 12:00 - 00:00
csütörtök 12:00 - 22:00
péntek 12:00 - 22:00
szombat 12:00 - 22:00
vasárnap 12:00 - 22:00
E-mail cím storban@szeremley.com
Szeremley Huba, a hazánk 18 vezető pincészetét képviselő Pannon Bormíves Céh alapítója,a családi birtok mára Badacsony és a balatoni régió legismertebb birtoka és nemzetközi eredményei révén a világban is hazánk vezető pincészeteként ismert.

Fő törekvésük, hogy a hagyományos művelést a legmodernebb környezetbarát technológiákkal kiegészítve megőrizzék a badacsonyi borra jellemző egyedülálló természetes harmóniát, melyben az érzékeinket gyönyörködtető borvidék minden szépségét megtaláljuk, hiszen a bor egyedi karakterét éppen a vulkanikus bazalt és a Balaton által meghatározott mikroklíma adja. Így a pohárban aranyló borban a táj minden szépsége tükröződik.

Badacsony dűlőinek vulkanikus eredetű teraszai adják az itteni borok ismert karakterét. Az északi szelektől védett lejtőkre egyedülállóan mediterrán jellegű, a tó által egész évben temperált mikroklíma jellemző. A napfény itt háromszorosan érleli a szőlőt: nemcsak „felülről”, hanem „alulról” is, ugyanis a tó tükre által visszavert fényben a levelek fonákja is napfényben fürdik; a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét és lágy tüzű, jellegzetesen vulkanikus badacsonyi karaktert ad a bornak. Magas mineralitásuk és szép savaik révén a legszárazabb badacsonyi borok is különleges extrakt-édességgel, lágysággal és kerekséggel, valamint egyedülálló érlelési potenciállal bírnak. A Szeremley család ma 90 hektáros szőlőterületen gazdálkodik a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szívében.

Az Első Magyar Borház-Szeremley Birtok Kft., főként hungaricumairól ismert: csak itt található a nővirágú Kéknyelű, mely évszázadok óta Badacsony híressége, porzópárja a Budai Zöld (valaha a budai borvidék híres fajtája volt, de ma csak Badacsonyban művelik), míg pincészetük kései szüretelésű különlegességeként vált világszerte ismertté a Zeusz, mely savainak frissességével és mineralitásával hívja fel magára a borértők figyelmét. Édes testvére a késői Olaszrizling citrusokat és trópusi gyümölcsöket idéző ízvilágáról ismert. A Szürkebarát és az aperitifként kedvelt különleges száraz Muscat Ottonel mellett már első évjáratában igen sikeresnek bizonyult a Rajnai és Olaszrizling házasításából született Szemelt Rizling.

Termőre forduló telepítéseik révén, egy régi hagyományt felújítva, Badacsony ismét egyre ismertebb lehet vörösborairól. Fő fajták, a Pinot Noir mellett Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon, Szeremley borok Badacsony dűlőinek vulkanikus eredetű teraszai adják az itteni borok ismert karakterét. Az északi szelektől védett lejtőkre egyedülállóan mediterrán jellegű, a tó által egész évben temperált mikroklíma jellemző.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva